Grekland

Kinsterna i Grekland – värt ett besök

Tänk dig en plats på jorden där alla sinnen får sitt, där kroppen slappnar av mer och mer för varje minut som går och det estetiska i dig uppryms. Lägg till en dos historia, äkta gästfrihet och känslan av att bara vara. Det är så det är att vara gäst på femstjärniga Kinsterna Hotel och Spa i södra Grekland, rankad på listan över världens bästa hotell.

Kinsterna Hotel och Spa

– Det här kan väl omöjligt vara rätt väg, utbrister chauffören/fotografen medan han försöker väja för en löshund utan att komma för nära vägkanten som inte direkt ser stabil ut. Något räcke finns det inte heller. Det är fem minuter sedan vi svängde av från huvudvägen och började följa de diskreta små skyltarna som visst nog berättar att vägen är rätt, men likväl får oss att tvivla eftersom vägen blir smalare ju högre upp i berget vi kommer.

Till slut känns det som att vi kör på en grusad skogsstig. Vi kör förbi små bostadshus vars rätt stökiga trädgårdar vittnar om att det bor människor där. Av dessa ser vi dock inget, vilket kan förklaras av att det enligt uppgift går en viktig fotbollsmatch på tv. Men vägen stämmer och efter ett tag stannar vi framför en järngrind, och bredvid den en diskret ringklocka. Efter att ha uppgett våra namn öppnas porten och vi parkerar bilen på en lummig parkeringsplats med stora träd som skyddar bilen från solen. Receptionschefen kommer och hämtar oss och för oss till loungen som är placerad utomhus på Kinsterna Hotel och Spa.

Kinsterna Hotel och Spa

Vi blir inbjudna att sitta ner och svalka oss med ett glas torrt, vitt vin medan vi fyller i våra uppgifter. Efter det berättar han kort om hotellet – Kinsterna Hotel och Spa, visar oss ett fotoalbum om Kinsternas historia och förvandling från bostadshus till boutiquehotell – en lång historia och en betydande investering, ska tilläggas. Loungen, delvis under tak och under måltider även fungerande som utomhusrestaurang, känns som en piazza med den gamla, nu restaurerade vattencisternen (därav namnet Kinsterna) i centrum. De sexton stenkolonnerna som håller upp taken och för tankarna till antikens Grekland ramar in ”torget” och ger en känsla av avskildhet och intimitet.

De ursprungliga byggnaderna härstammar från 1800-talet och så sent som på 1970-talet var delar av huset bebott av Lina Kapitsini, även känd som ”the Lady of Monemvasia”. Efter hennes död lämnades byggnaderna i många år åt sitt öde och förfall innan en grupp investerare bördiga från Monemvasia beslöt sig för att satsa på uppförandet av ett lyxhotell med mål att skapa eko över världen. Det tog flera år att återställa byggnaderna med tillhörande mark, men 2010 var det premiär och sedan dess har Kinsterna mottagit flera fina utmärkelser och bland annat hamnat på listan över världens bästa hotell. Det finns med andra ord en viss förväntan att leva upp till.

Är det en svit eller en lägenhet på Kinsterna Hotel och Spa?

När vinet är uppdrucket förs vi till våra sviter som vardera är om cirka 60 kvadratmeter och innehåller allt man kan tänkas behöva, inklusive fungerande öppna spisar.

På trappan utanför ligger veden staplad, en uppmuntran till gästerna att känna sig som hemma och använda det som finns. Kinsternas största sviter är belägna i ett separat hus och har utsikt över både hav och dalen som leder ner mot detsamma. Den ena sviten har fransk balkong medan den andra fått en egen takförsedd uteplats, perfekt för den som vill inta en måltid ”hemma”. För det är så det känns, lite som hemma.

Även om sviterna vi får i storlek och layout i princip är identiska är inredningen individuell, detta gäller alla rum och sviter på hela hotellet oavsett storlek. Kinsterna-sviterna som våra kallas är hotellets största och ett utmärkt val för den som söker avskildhet. Vi föreställer oss att fira jämna år här, eller varför inte besöka hotellet som en del av smekmånaden om man nu har en sådan att se fram emot. De lyxiga sofforna framför de öppna spisarna lockar till social samvaro, liksom de stora sängarna modell ”oversized” inbjuder till skön vila. I garderobsavdelningen finns gott om plats att förvara bagage och badrummen är rymliga. Njutbart är ordet.

En blöt middag så att säga

När solen gått ner och syrsornas sång ligger som en matta över dalen är det dags för middag. Kocken kommer själv fram till bordet och undrar om vi har några särskilda önskemål eller om vi kanske är allergiska mot något. Eftersom vi gillar att bli överraskade och för att det är spännande att veta vad kocken själv tycker sig ha för paradrätt, ber vi honom komponera en meny bestående av hans egna favoriträtter. Det enda vi ber om är att få en kött- och en fiskrätt. Medan vi väntar på varmrätterna, och påbörjar en avsmakningsmeny av diverse förrätter, kommer sommelieren fram och föreslår lämpliga drycker.

Vi ger honom samma önskemål – servera det du finner lämpligast. Man kan gott säga att de levererar. Kalvfilén som hämtats från en gård i närheten och serveras med svampragu och rödvinssås smakar fantastiskt och det gör även havsabborren som fått sällskap av färsk kokt sparris ackompanjerad av en mild smörsås. Två saker händer under middagen. Den första var väntad – kocken kommer fram och undrar om allt är till belåtenhet. När jag berättar att jag älskar fisken men kunde önskat mig lite mer smak på såsen får jag blixtsnabbt frågan om vilka smaker jag gillar.

Fem minuter senare kommer det in en senapssås som blir kronan på verket. Det andra som händer mitt i en tugga är att det som inte ska inträffa inträffar – det kommer så att säga en blixt från klar himmel. Framför oss ser vi havet och stjärnorna som speglar sig i detsamma, men vi befinner ju oss högt uppe på ett berg, och det är just över detta som nu den gode och den onde möts i skepnader av varma och kalla moln. Det hela går på mindre än ett par minuter.

Från vindstilla och stjärnklart till full storm och ett ihållande regn som är så hårt att dropparna studsar en halvmeter upp från backen efter nerslag. Tursamt nog sitter vi under tak och personalen, helt oförberedda på väderomslaget, drar snabbt igen de vikbara glasväggarna.

Alla gäster tittar på varandra. Hur ska det nu gå med resten av serveringen? Det är förvisso inte särskilt långt från köket till borden, men just där servitörerna går finns inget tak. Flyttar vi in nu? Svaret ger sig självt när vi ser hur personalen omgrupperar sig och vissa går från att vara servitör till att bli paraplybärare. Problemet löst och vi får såväl efterrätter, kaffe och avec innan vi drar oss tillbaka till en av sviterna, tänder en brasa och delar på en flaska vin medan stormen och regnet härjar utanför. – Låt det härja, säger vi och sjunker djupare ner i varsin soffa. Vi ska ändå ingenstans ikväll.

Bubblande spa-frukost på Kinsterna Hotel och Spa

Morgonen därpå är ordningen återställd. Solen lyser från klarblå himmel och regnet har under natten rensat luften vilket gör den klar och krispig. Vi tar en promenad på området och funderar på om det kommer att bli så pass varmt under dagen att det ska ges tillfälle att prova den enorma poolen som är byggd som en ”älv” som liksom rinner genom trädgården.

Kinsterna Hotel och Spa

Vi undersöker Kinsterna Hotel och Spa egna grönsaksodlingar och klappar huskatterna som även här uppenbarar sig och gör oss sällskap fram tills att de upptäcker ett par ödlor som springer in och ut mellan stenarna i ett stenrös – i kattögon långt mer intressanta än två främlingar som bara går runt och antecknar och fotograferar.

Vi återvänder till restaurangen och en gedigen bufféfrukost som inte lämnar något annat att önska än färskpressad apelsinjuice vilket vi nämner för hotellchefen när denne kommer fram för att fråga om allt är till belåtenhet. Samma hotellchef föreslår ett glas mousserande innan det är dags att besöka Kinsternas spa som är inrymt i huvudbyggnadens bottenvåning, och eftersom vi lämnat Jante kvar där hemma så tackar vi glatt ja till ett glas bubbel och beger oss mot paradiset. Flera olika sorters bastubad, regnskogsduschar, duschar med zonterapifunktion, varma bad, kalla bad och utomhusbad. Här finns både enskilda och dubbla behandlingsrum för de som önskar uppleva massage eller varför inte en ansiktsbehandling tillsammans.

Kinsterna Hotel och Spa

Manikyr och pedikyr finns självklart på menyn och för den som behöver korta håret eller önskar en håruppsättning till aftonen finns frisörsalong. Vi väljer det enkla i behandlingsform, och med en timmes mellanrum genomgår både journalist och fotograf en ”Harmony Massage” med eteriska oljor som vänligt men bestämt driver ut de sista stresshormonerna ur våra kroppar och förpassar dem till – ja, det spelar ingen roll – de försvann helt enkelt och blev aldrig anmälda saknade. Efter ett par dagar på Kinsterna är vi utvilade och om inte helt redo så åtminstone bättre rustade att återvända till Kalamata för en dos storstadsliv innan vi reser tillbakatill Sverige. Kinsterna måste upplevas och inandas.

Med tanke på de fem stjärnorna och alla fina utmärkelser hade vi högt ställda förväntningar som faktiskt alla infriades med råge. Sviterna, maten, spa och omgivningar. För att inte tala om den superprofessionella personalen som i bakgrunden diskret alltid såg till att vi hade det bra. Hotellchefen följer oss till bilen när det är dags att åka och vi passar på att fråga när de har tänkt göra i ordning vägen upp till hotellet. Han ler och svarar kort och gott ”aldrig”.

Kinsterna Hotel och Spa

– Våra gäster har flera gånger kommenterat hur spännande det är att åka upp för berget på vägar som blir smalare och smalare och sedan tar sitt slut vid vår grind. Det är en del av upplevelsen här på Kinsterna Hotel och Spa. Vi vill inte ha en massa nyfikna som åker upp bara för att kolla. Kinsterna är till för våra gäster och inga andra. Ett svar som vid närmare eftertanke blir rätt självklart, och även om vägen var smal så var målet desto mer omfamnande (liksom gesten att det redan dagen efter vårt påpekande fanns färskpressad apelsinjuice till frukost).

Läs mer om Monemvasia som ligger i närheten.

Här hittar du mer information om Kinsterna Hotel och Spa

Foto: Pontus Larsson
To Top
Translate »