Finland

Saker att göra på Åland – en pärla i Östersjön

Åland, en pärla i Östersjön, är en magisk plats som förtrollar varje besökare med sin enastående skönhet och rika kultur. Med alla sina öar är Åland en destination där naturens stillhet och historiens vingslag möts på ett sätt som känns både tidlöst och unikt. Här tipsar vi om saker att göra på Åland.

När du sätter fot på Åland möts du av en landskapets skönhet som känns nästan overklig. Här kan du vandra eller cykla längs slingrande stigar som kantas av blommande ängar, djupa skogar och glittrande sjöar. Tänk dig att paddla genom den lugna skärgården, där havsörnar svävar ovanför och sälar tittar nyfiket fram från klipporna. Ålands kustlinje, med sina klippor och sandstränder, bjuder in till både äventyr och avkoppling. På våren och sommaren blommar skärgårdens växtlighet och ger en färgprakt som är en fröjd för ögat.

saker att göra på Åland - First Class Magazine

Sjökvarteret i Mariehamn – en maritim oas

Mariehamn, Ålands charmiga huvudstad, är som tagen ur en saga. Den lilla staden, omgiven av havet, är känd som ”de tusen lindarnas stad” och bjuder på ett mysigt och livfullt stadsliv. Här kan du strosa längs de trädskuggade gatorna, njuta av lokala delikatesser på en pittoresk uteservering eller besöka Sjökvarteret. Denna marina atmosfär är en riktig skattkammare av kustliv. Bland de traditionella segelbåtarna och moderna fartygen känner du pulsen av öns sjöfartshistoria. Här hittar du den ståtliga skonaren Albanus och det lilla vackra sjöfartskapellet. Ta en avkopplande promenad längs kajen, stanna till vid de mysiga fiskebodarna och prata med lokalbefolkningen som delar gärna historier om sina äventyr till havs. Här hittar du även butiken Salt som samlat mycket av Ålands hantverk samt guldsmedsbutiken Guldviva – känd världen över för sina vackra smycken.

saker att göra på Åland - First Class Magazine
Fyren i Sjökvarteret kanske är Ålands mest fotograferade fyr.

Saker att göra på Åland – besök Smakbyn

Matälskare får inte missa Smakbyn. Här serveras lokalt producerade delikatesser i en inbjudande miljö. Smakbyn som du hittar vid Kastelholm Slott, är ett gastronomiskt centrum som skapats av den prisbelönte kocken Michael Björklund. Smakbyn är mycket mer än en restaurang – det är en matupplevelse som firar det bästa av åländska råvaror och traditioner. Här kombineras modern matkultur med lokala smaker på ett sätt som förtrollar både smaklökar och sinnen.

När du kliver in i Smakbyn möts du av en inbjudande atmosfär, där trä och ljusa naturmaterial skapar en välkomnande känsla. Restaurangen, med sina stora fönster som släpper in ljuset är en plats där man kan koppla av och njuta av måltider tillagade med kärlek och omsorg.

saker att göra på Åland - First Class Magazine
saker att göra på Åland - First Class Magazine
saker att göra på Åland - First Class Magazine

Menyn på Smakbyn är en hyllning till lokala råvaror. Michael Björklund och hans team arbetar nära åländska bönder och fiskare för att säkerställa att de bästa och färskaste ingredienserna används i varje rätt. Här kan du smaka på allt från nyfångad fisk och skaldjur till kött från frigående djur och grönsaker odlade på ön. Varje rätt är skapad med stor precision och kreativitet, och presentationen är lika vacker som smaken. Även om det är den prisbelönte kocken Michael Björklund som står bakom Smakbyn och restaurangen så är inte detta någon fine-dining. Det är ett bistro där det serveras vällagad mat som alla har råd med.

För dig som vill ha något sött erbjuder Smakbyn också traditionella åländska desserter, som Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispad grädde, en perfekt avslutning på en minnesvärd måltid. Denna omtalade pannkaka som delar Åland i två läger. Den stora fråga är nämligen om den ska göras på risgryn eller mannagryn.

saker att göra på Åland - First Class Magazine

Förutom restaurangen finns det i Smakbyn även ett destilleri och en butik. Destilleriet producerar högkvalitativ sprit, inklusive gin och snaps, som är inspirerad av lokala smaker och örter. I butiken kan du som besökare köpa med dig en bit av Smakbyn hem – allt från handgjorda delikatesser till lokala produkter och hantverk i form av keramik. Ett tips är de gudomligt goda karamellerna från Karamelleriet.

Jan Karlsgården – Ålands lantliga charm

Jan Karlsgården, belägen nära Kastelholms slott på Åland, är ett friluftsmuseum som erbjuder en fascinerande inblick i det åländska lantbrukslivet från 1800-talet. Gården består av flera traditionella byggnader, inklusive bostadshus, ladugårdar och andra byggnader, alla autentiskt återställda och möblerade för att visa hur livet såg ut på en typisk åländsk bondgård. Jan Karlsgården ligger bara en kort promenad ifrån Smakbyn och det är här du finner det tidigare nämnda destilleriet.

Saker att göra på Åland

Ett av de mest populära evenemangen på Jan Karlsgården är midsommarfirandet. Här samlas ålänningar och besökare för att klä midsommarstången med blommor och löv, dansa runt stången och delta i traditionella lekar och sånger. Det är en livfull och glädjefylld fest som ger en autentisk smak av åländska traditioner.

Under vintern förvandlas Jan Karlsgården till en magisk plats med sin årliga julmarknad. Du som besökare kan njuta av hantverk, lokal mat och juldekorationer i en stämningsfull miljö. Marknaden erbjuder en möjlighet att uppleva åländskt julfirande med traditionell musik, doften av glögg och pepparkakor samt en mysig atmosfär.

Jan Karlsgården är inte bara ett museum utan också en levande plats där åländska traditioner och kultur hålls vid liv, vilket gör det till en måste-se-destination för alla som besöker Åland.

Stallhagen bryggeri på Åland

Stallhagen är ett bryggeri som kombinerar tradition med innovation för att skapa öl av högsta kvalitet. Grundat 2004, har Stallhagen snabbt blivit känt för sin hantverksmässiga bryggprocess och sitt engagemang för lokala ingredienser. Bryggeriets namn och anda speglar Ålands jordnära kultur och rika historia, och varje öl bär med sig en bit av denna skärgårdsregion.

Vid ett besök på Stallhagen får du en unik inblick i bryggerikonsten. Rundturerna, som erbjuds regelbundet, tar dig som besökare med bakom kulisserna och visar hela processen från malt till färdig flaska. Här får du lära dig om de olika stegen i bryggningen, från mältning och mäskning till jäsning och tappning.

Smakprovningarna på Stallhagen är en höjdpunkt för många besökare. I den mysiga puben, som ligger intill bryggeriet, kan du få prova ett brett urval av deras öl. Stallhagen erbjuder allt från ljusa, krispiga lager till mörka, rika stouts, och varje sort har sin egen unika karaktär och smakprofil. Deras mest kända öl, Stallhagen Original, är en balanserad ale med en hint av karamell och en subtil beska som speglar Ålands friska luft och rena vatten.

saker att göra på Åland - First Class Magazine

Förutom att njuta av ölen på plats kan du också avnjuta lokala delikatesser i bryggeriets restaurang. Här serveras mat som harmonierar perfekt med de olika ölsorterna, med fokus på lokalt odlade och producerade råvaror. Vad som verkligen kännetecknar Stallhagens pub är att menyn förändras. Och med detta menas att det som fanns på menyn för en timme sedan kan vara ersatt med en ny rätt. Det är så nära man arbetar med de lokala fiskarna och bönderna. Allt som serveras är verkligen närproducerat och färskt. En rätt som alltid finns på menyn är deras pubkorv, den vallfärdar ålänningarna för och efter att ha smakat den förstår undertecknad varför. Gudomligt god!

saker att göra på Åland - First Class Magazine
saker att göra på Åland - First Class Magazine

Och på Stallhagen finns det en skatt, en 200 årig flaska champagne. Denna återfanns på vraket utanför Åland. Man fann även öl från 200 år tillbaka i tiden, och denna öl har Stallhagen återskapat.

Stallhagen mer än bara ett bryggeri – det är en destination där du som ölälskare kan fördjupa dig i hantverket och njuta av autentiska, högkvalitativa öl i en vacker, naturskön miljö. Ett besök på Stallhagen är en perfekt kombination av smakupplevelser, lärande och avkoppling, och en oförglömlig del av en resa till Åland.

Ålands traditioner

Åland är också en plats där traditioner lever starkt. Att uppleva midsommarfirandet på Åland är att stiga in i en värld av magi och gemenskap. Med blomsterkransar i håret och dans runt midsommarstången känner du dig som en del av något uråldrigt och vackert. Skördefesten på hösten, med sina marknader och gårdar fulla av lokala delikatesser och hantverk, ger en smak av Ålands generösa jord och varma gemenskap.

Notvikstornet vid Bomarsunds Fästning – ett historiskt kulturarv

Vid kusten står Notvikstornet som en vittnesbörd om Ålands historiska betydelse. Detta torn, som en del av Bomarsunds fästning, påminner oss om Östersjöns strategiska roll under 1800-talet. Här kan du utforska ruinerna av fästningen och från Notvikstornet har du en panoramautsikt över skärgården och Östersjön. Detta är inte bara en plats för historiaentusiaster utan också för dig som söker en unik och minnesvärd upplevelse.

saker att göra på Åland - First Class Magazine
saker att göra på Åland - First Class Magazine

Ålands natursköna skönhet

För dig som älskar naturen har Åland mycket att erbjuda. Utforska öns mångfaldiga landskap genom att vandra längs kuststigar, genom skogar och över ängar. Besök Kastelholms slott som tidigare nämnts, eller vandra genom Jomala kommun för att upptäcka vackra kyrkor och traditionella byggnader. Naturen på Åland är en källa till lugn och inspiration, och varje steg du tar leder till nya upptäckter och fascinerande vyer.

Aktiviteter och äventyr

För dig som är den  äventyrlige besökaren finns det gott om aktiviteter att välja på. Hyr en cykel och utforska öarna på två hjul, prova på fiske i det kristallklara vattnet eller ge dig ut på en paddlingsäventyr i skärgården. På vintern kan du åka skridskor på frusna sjöar eller bege dig ut på längdskidspår i den snötäckta naturen. Oavsett vilken årstid du besöker Åland finns det alltid något att göra utomhus.

Åland är inte bara en destination – det är en känsla, en upplevelse som stannar kvar i hjärtat långt efter att resan tagit slut. Med sin harmoniska blandning av natur, kultur och historia erbjuder Åland en tillflykt från vardagens stress och en chans att återknyta till det som är verkligt och väsentligt. En resa till Åland är en resa till en plats där tiden står stilla och varje ögonblick är fyllt av skönhet och ro.

Finnlines till Åland

Till Åland reser du smidigast med båt. Vi valde Finnlines som avgår ifrån Kapellskär då vi var nyfikna på deras nya färjor. Och för att vara en fraktfärja som överträffade dessa nya båtar förväntningarna. Här fanns gott om trevliga utrymmen och ett par trevliga restauranger som bland annat Mickes. Det finns även ett spa att tillgå med relaxavdelning.

saker att göra på Åland - First Class Magazine
saker att göra på Åland - First Class Magazine

saker att göra på Åland - First Class Magazine
saker att göra på Åland - First Class Magazine

Här hittar du mer information om Åland.

Här har vi samlat fler artiklar om Finland.

Foto: First Class Magazine
To Top
Translate »