MAT OCH RECEPT

Recept på en lyxig påskbuffé

Påsken är en tid för firande och då självklart med läcker, lyxig och god mat. Att skapa en lyxig påskbuffé är ett utmärkt sätt att fira denna speciella tid på året. Med en kombination av klassiska rätter och moderna twistar kan du skapa en måltid som kommer att imponera på dina gäster och göra påsken oförglömlig. Här är några utsökta rätter som kommer att lysa upp din påskbuffé, komplett med recept för att hjälpa dig förbereda dem till perfektion.

Gravad lax med hovmästarsås

Gravad lax är en klassisk favorit på påskbordet. Den milda, delikata smaken kombinerad med den krämiga hovmästarsåsen gör denna rätt till en oumbärlig del av buffén.

Recept på gravad lax med hovmästarsås

  • 600 g laxfilé, skinnsida
  • 1 dl socker
  • 1 dl salt
  • 2 msk grovmalen vitpeppar
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 1 dl grovkornig senap
  • 1 msk socker
  • 2 msk ättika eller citronsaft
  • 2 dl rapsolja
  • Salt och peppar efter smak

Blanda socker, salt och vitpeppar. Lägg laxfilén med skinnsidan nedåt i en form och täck den med dill och socker-saltblandningen. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylskåp i 48 timmar. För såsen, blanda grovkornig senap, socker och ättika eller citronsaft. Tillsätt oljan under omrörning för att skapa en emulsion. Smaka av med salt och peppar. Skär den gravade laxen i tunna skivor och servera med hovmästarsåsen på påskbuffén.

Påskbuffé gravad lax

Ägghalvor med räkor och majonnäs till din påskbuffé

En annan klassiker på påskbuffén är ägghalvor, och denna eleganta version med räkor och majonnäs kommer säkerligen att imponera på dina gäster.

Recept på ägghalvor med räkor och majonnäs

  • 6 hårdkokta ägg
  • 100 g skalade räkor
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk finhackad dill
  • Salt och peppar efter smak

Skär äggen på längden och ta försiktigt bort äggulan. Mosa äggulan och blanda med räkor, majonnäs och finhackad dill . Smaka av med salt och peppar. Fyll ägghalvorna med röran och garnera med en extra räka och lite färsk dill.

Gubbröra med kaviar

Gubbröra är en traditionell svensk rätt som är perfekt för påskbordet. Den krämiga blandningen av ägg, lök och kaviar är en fröjd för smaklökarna.

Recept på gubbröra med kaviar

  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 2 msk kaviar
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 msk finhackad dill
  • Salt och peppar efter smak

Hacka äggen och blanda dem med den finhackade löken, kaviar, crème fraîche och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera gubbröran på knäckebröd eller rostat bröd, garnerad med lite extra dill. Perfekt för din påskbuffé.

Janssons frestelse

Denna krämiga och smakrika potatisgratäng är en annan favorit på påskbuffén. Den salta sillen kombinerad med den krämiga potatisen skapar en harmoni av smaker som är svår att motstå.

Recept på Janssons frestelse

  • 1 kg potatis
  • 2 gula lökar, tunt skivade
  • 10 ansjovisfiléer, hackade
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • Salt och peppar efter smak
  • Ströbröd
  • Smör till formen

Skala och skiva potatisen tunt. Smörj en ugnssäker form och lägg ett lager potatis i botten. Varva sedan potatisen med lök och ansjovis i formen. Häll över grädde och mjölk och krydda med salt och peppar. Strö över ströbröd och lägg några små klickar smör på toppen. Grädda i ugnen på 200°C i cirka 45-60 minuter, eller tills potatisen är mjuk och gratängen är gyllenbrun.

Påskbuffé Janssons

Krämig hummersoppa för lyxig påskbuffé

Denna förföriska rätt kommer att imponera på dina gäster med sin rika och lyxiga smak.

Recept på krämig hummersoppa

  • 2 humrar
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar efter smak
  • Hackad persilja för garnering

Koka humrarna i saltat vatten i cirka 5 minuter. Låt dem svalna och skala sedan köttet. Smält smöret i en stor kastrull och fräs lök och vitlök tills de är mjuka. Tillsätt fiskbuljong, vitt vin och hummerkött och låt koka i cirka 15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt grädde. Smaka av med salt och peppar. Servera varm med hackad persilja som garnering. Här kan du med fördel använda frysta humrar och tillsätta hummerfond efter smak och tycke.

Hummersoppa

Lax- och spenatpaj

En krämig och smakrik paj är alltid uppskattad på en påskbuffé, och denna lax- och spenatversion kommer säkert att bli en favorit.

Recept på lax- och spenatpaj

  • 1 färdig pajdeg
  • 400 g laxfilé, skuren i bitar
  • 200 g färsk spenat
  • 1 rödlök, finhackad
  • 200 g färskost
  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • Salt och peppar efter smak
  • Riven ost för topping

Förgrädda pajdegen enligt anvisningarna på förpackningen. Stek laxbitarna i en stekpanna tills de är genomstekta. Tillsätt spenat och rödlök och låt det steka med i några minuter tills spenaten har mjuknat. I en separat skål, blanda färskost, ägg, grädde, salt och peppar. Lägg lax- och spenatblandningen i pajdegen och häll över ägg- och ostblandningen. Strö över riven ost och grädda i ugnen på 180°C i cirka 25-30 minuter, eller tills pajen har stelnat och fått en gyllenbrun färg.

Lammstek med rostad potatis

Ingenting säger påsk som en saftig lammstek. Den här rätten är elegant men enkel att tillaga, och den kommer säkert att bli en hit på din påskbuffé.

Recept på lammstek med rostad potatis

  • 1 lammstek (cirka 2 kg)
  • 4 vitlöksklyftor, skivade
  • Färsk rosmarin
  • Salt och peppar efter smak
  • Olivolja
  • 1 kg potatis, skuren i klyftor
  • 2 msk rosmarin, hackad
  • Salt och peppar efter smak

Gör små snitt i lammsteken och tryck ner vitlöksskivor och färska rosmarinkvistar. Krydda med salt och peppar och gnid in olivolja. Stek i ugnen på 180°C i cirka 1,5-2 timmar, eller tills köttet är genomstekt men fortfarande saftigt. Under tiden, blanda potatisen med hackad rosmarin, salt, peppar och olivolja. Rosta i ugnen bredvid lammsteken tills potatisen är gyllenbrun och krispig.

påskbuffé - First Class Magazine

Chokladtryfflar med pistagenötter

Avsluta din lyxiga påskbuffé med dessa underbara chokladtryfflar som är enkla att göra men ändå otroligt eleganta.

Recept på chokladtryfflar med pistagenötter

  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 dl pistagenötter, finhackade
  • Kakao för att rulla tryfflarna i

Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält helt. Tillsätt smöret och pistagenötterna och blanda väl. Låt blandningen svalna och ställ den sedan i kylen i cirka 2 timmar, eller tills den har stelnat tillräckligt för att kunna rullas till tryfflar. Rulla tryfflarna i kakao och förvara dem i kylskåp tills de ska serveras.

Denna fantastiska påskbuffé kommer att göra ditt firande minnesvärt och njutbart för alla inblandade. Med en blandning av traditionella favoriter och moderna läckerheter kommer dina gäster att älska varje smakfull tugga. Glöm inte att njuta av sällskapet och den underbara maten medan du firar påsken i stil.

Du kanske är intresserad av en lyxig 3-rätters påskmiddag?

köket.se hittar du fler recept på påskmat.

Foto: Press
To Top
Translate »