NORDAMERIKA

LIVLIGA VENICE BEACH

Venice Beach i Los Angeles är de udda personligheternas fristad, men även kändisar som Julia Roberts och Viggo Mortensen har, eller har haft, sin postadress här.

Det är lätt att förstå att de som skapade Venice hade den italienska staden Venedig som förebild. När stadsdelen byggdes var ambitionen att skapa en semesterort med kanaler och gondoler. Det sägs att man till och med anställde professionella gondoljärer från Italien för att få den äkta känslan. Men med åren förföll staden och de flesta kanalerna fylldes igen. Under 1960-talet frodades hippiekulturen och med tiden blev Venice förknippat med samhällets baksidor: droger, hemlöshet och brott. Trots detta är Venice idag ett av Los Angeles viktigaste turistområden. Stadsdelen har till och med fått en ny stämpel som trendig och hipp.

Färgsprakande Venice Beach: Foto Shutterstock

Venice paradgata heter Abbot Kinney Boulevard. Här hittar man ett stort antal restauranger och caféer samt små designbutiker av olika slag. Detta har i sin tur lett till att Venice har fått ett helt nytt turistklientel. På gatans parkeringar trängs gamla folkvagnsbussar med Ferraris och Teslas. Det här är också en gata som är känd för att vara bra om man vill ta pulsen på Los Angeles unga, trendkänsliga publik. Överallt dyker det upp pop-upbutiker som vill testa västkustens marknad. På så vis blir gatan ännu mer levande. På Abbot Kinney hittar man även butiken Huset, en skandinavisk inredningsbutik som säljer allt från Pappelinamattor och Iittalaljusstakar till Fjällrävenryggsäckar och svenskt smågodis. Som svensk turist är sådant kanske inte det första man letar efter, men det är en perfekt presentshop om man ska gå bort på middag och vill ha med sig något svenskt.

Huset är en skandinavisk designbutik som säljer allt från inredning till godis.

Vill man göra en kulinarisk resa ska man definitivt besöka Gjelina.  Det är i och för sig inte fine dining, men atmosfären är fantastisk och maten smakar ljuvligt. Det kan dock vara svårt att få ett bord om man inte har reserverat i förväg. Men den som väntar på något gott..

Less is more. The Rose Hotels gäster erbjuds kaffe och croissant till frukost i lobbyn.

Venice är inte känt för att ha de lyxigaste hotellen. Då bör man istället bege sig till Santa Monica eller Marina Del Rey, som båda ligger på gångavstånd från Venice Beach. Däremot är det inte speciellt svårt att hitta hotell, eftersom utbudet är stort. Här finns allt från enkla hostels och klassiska motell till B&B och boutiquehotell. Letar man efter ett rent och snyggt hipsterinspirerat hotell nära boardwalken är The Rose Hotel ett bra alternativ. Rummen är ljusa och enkla, känns nästan skandinaviska. Det är en hemtrevlig och charmig atmosfär. Personalen är trevlig och frukost i form av kaffe från Stumptown och croissanter från Sugarbloom bakery ingår.

Även om Abbot Kinney har lockat nya besökare till Venice är det fortfarande stranden och framför allt strandpromenaden som är den största attraktionen. Här myllrar det av liv och rörelse. Mixen mellan turister, skateboardåkare, konstnärer och gatumusikanter är slående. Vart man än går hör man musik, och restauranger och souvenir- och klädbutiker ligger som ett pärlband längs med promenaden. Att slå sig ner på en bänk och bara titta på alla som går förbi är ett sant nöje. Ingen är den andra lik. En man på rullskridskor åker förbi och jonglerar med käglor. En annan person har bestämt sig för att gå baklänges. Ett äldre par vandrar sakta fram hand i hand och en mamma jagar sin fyraårige son. Här och där står det personer klädda i sjukhuskläder och erbjuder köp av medicinsk marijuana, som är tillåtet i Kalifornien om man kan uppvisa recept. Visst är det turistigt med allt krimskrams. Billiga solglasögon, konst i alla dess former, t-shirts med tryck, diverse rastafariprylar och hennatatueringar. Men det är blandningen av personer som gör Venice till Venice. Här möts hemlösa och bodybuildare från Muscle Beach. Gatumusikanter som knappt kan hålla en gitarr på rätt håll blandas med riktigt duktiga och talangfulla musiker.

Väggkonst. En vanlig syn i Venice Beach.

Barnfamiljer och semesterglada turister. Till Venice är alla välkomna.

Det här behöver du veta om Venice Beach:

  • Venice Beach ligger i Westside of Los Angeles.
  • Venice Beach är den näst största turistattraktionen i Los Angeles. Disneyland är den största.
  • Den första dokumenterade surfinguppvisningen i Kalifornien hölls på Venice Beach år 1907. Surfaren hette George Freeth.
  • Det sägs att Venice är födelseplatsen för den moderna formen av progressiv skateboardåkning, vilket visas i dokumentären ”Dogtown and Z-Boys” och filmen ”The Lords of Dogtown”.
Boardwalken på Venice Beach är en av de största turistattraktionerna i Los Angeles.

FOTON DÄR INGET ANNAT ANGES ANNA BRAUN & STINA LODÉN

UPP
Translate »