Estland

Låt dina smaklökar dansa i Tallinn

Nordens motsvarighet till Berlin har den senaste tiden bubblat upp som en stjärna i den gastronomiska himlen. Det är Tallinn vi pratar om. Tillåt dig en helg i Estlands huvudstad och låt smaklökarna ta dig till oanade njutningar. Här finns toppkrogar för alla. En blommande kreativitet och ett spännande nytänkande som inte står Berlin långt efter. Tallinn är avslappnat, coolt och trendigt.

Tallinn är en av de vackraste huvudstäderna i norra Europa jag någonsin har besökt. I forntiden var stadens namn Reval och stadens närhet garanterade utbyte med de viktigaste städerna i norr som Riga, Helsingfors, Moskva och St. Petersburg. Här njuter du av gamla stan som slingrar sig runt rådhusplatsen. Rådhusplatsen var tidigare en av de viktigaste hamnarna i Hansa-förbundet och som idag tillhör UNESCO: s världsarvslista. Stadens historia upptäcker man enkelt genom att man strosar längs gatorna Vene och Pikk Tanav.

Tallinn har ett kök som imponerar

Tallinn erbjuder ett brett urval av fantastiska ställen där nyfikna smaklökar kittlas. Köket i Tallinn är en samling inspiration från olika delar av Världen. Det skandinaviska, polska och tyska köket har starkt påverkat det, utan att förglömma de ryska influenserna.

Restaurang Leib i Tallinn

Restaurang Leib ligger i ett lugnt område i Gamla Stan. Man går in genom en upplyst vacker innerträdgård och redan här känner man historiens vingslag. Leib betyder svart på estniska och syftar på den estniska varianten av det åländska svartbrödet. Enligt Leib-ägarna kocken Janno Lepik och sommelieren Kristjan Peäske är det just detta bröd som ester drömmer om när de har varit borta för länge hemifrån

Restarang Leib Tallinn

Restaurang Liebs meny består av maträtter tillagade av lokala råvaror och som är noga anpassade till den traditionella estniska matkulturen. Ägarnas motto är ”vi älskar enkel, själfull mat gjord av de färskaste ingredienserna. Pretentiös och designad mat eller dyra menyer är inget för oss. Eftersom vi ville skapa en krog där vi själva skulle vilja äta, föddes idéen till Leib. Självklart är vårt huvudfokus det estniska, liksom allt som naturen runt hörnet har att erbjuda. Detta har lett oss till ett väl utvecklat samarbete med lokala jordbrukare, fiskare och andra småproducenter”. Vill du uppleva genuina köket med lokala smaker och mattraditioner måste du absolut besöka Leib.

Här hittar du mer information Restaurang Leib.

Restaurang ORE

Restaurang ORE är ett favoritställe i Tallinn. Restaurangen är belägen i den vackraste delen av Gamla Stan med många byggnader som såg dagens ljus redan på medeltiden. Den sympatiske chefskocken Silver Saa har tidigare bland annat jobbat på ansedda The Savoy Hotel i London, Bror i Köpenhamn och på Salt som är en annan Tallinn baserad krog. Hans matkoncept bygger på de baltiska, japanska, latinamerikanska och nordiska smaker.

Restarang ORE Tallinn
Restarang ORE Tallinn

ORE´s meny är fantasirik och full av innovativa smaker med intressanta kombinationer. Ma förändrar både mat- och dryckesmenyn ständigt. Detta för att matcha säsongens råvaror och dess smaker. Silver Saa samlar sina idéer och inspiration från Jordens alla hörn, vilket innebär att besökare alltid kan hitta något nytt här.

Stämningen på ORE är trivsam, förfinad och avslappnad. Detta är en restaurang som tilltalar.

Restaurang Sfäär i Tallinn

Sfäär är restaurangen i Tallinn som besitter förmågan att kombinera det italienska och nordiska köket till något explosivt och nytt. Lokalen på Mere gatan har en urban och elegant interiör med många smakfullt inramande retroelement. Här blåser det lite hipster- och Södermalmsvibbar. Den vackra lokalen innehåller även en bar och en klädbutik. Menyn är bred och stor. Du kan välja allt från bunch-rätter till a la carte. Vad du än väljer är resultatet bra och kombinera rätterna gärna med några av restaurangens urval av kvalitetsviner. En klar favorit är rätten med lamm och koriander. Prova också den välsmakande fisksoppan.

Tallinn - First Class Magazine

Efter maten rekommenderar vi att ta en espresso i den angränsande coola baren. Den trendiga blonda ”baristan” med den vackra praisey-stjortan sköter kaffemaskinen med italiensk stolthet och precision. Hon berättar om sin kärlek till den italienska kaffe-kulturen, vilken fått henne att vilja skapa Tallinn skarpaste espresso och cappucino.

Ett tips är att prova deras egna Ipa öl, där danska Mikkeller har haft ett finger med i spelet. Sfäär är för dig som letar efter en extrem avkopplande atmosfär.

Restaurang 180 degrees

Den tyska Michelin kocken Matthias Diether och hans passionerade team har förgyllt Tallinns gourmetkarta med en ny topp krog med namnet 180 Degree. Den ligger i den historiska och nu lyxrenoverade hamnen Port Noblessner. Med ett öppet kök och en exklusiv 5 rätters smakmeny kommer varenda gourmand som älskar och njuter av mat bli imponerad. Matthias har skapat en matupplevelse som är utav denna värld.

180 Degree Tallinn

Här välkomnar man dig i loungen och blir serverad en fördrink med några ytterst läckra tilltugg. Därefter kommer Mattias själv ut och pratar med dig om menyn och beskriver de två olika alternativen som finns, varav en är vegetarisk. Här upplever man en äkta kärlek från köket till gästen. Allt in i minsta detalj. Ett måste enligt oss att besöka. Ett tips är att boka ett bord i god förväg för restaurangen är mycket populär.

Här hittar du mer information om 180 Degrees.

Restaurang Ülo

Restaurang Ülo har fått sitt namn av just Ülo som var Estlands mest förekommande manliga förnamn på 40- och 50talet. Enligt Estniska statistikbyrå är medborgaren Ülo en genomsnittlig 66-årig man som helt stannat i tiden. Dock är restaurang Ülo allt annat än ”tråk-retro”. Här finner man en modern inredning och bra service, ultra-eleganta kvinnor och män.

Restaurang Ülo Tallinn
Restaurang Ülo Tallinn

Ülo är ett mekka för den som älskar spännande nykomponerade vegetariska rätter. Bland annat rekommenderas deras tempurafriterade champinjoner som verkligen får smaklökarna att dansa. Ülo serverar också några fisk- och kötträtter för den som inte vill kännas vid vego-trenden. Vad sägs om anka eller oxfilé med gräddsås, toppat med selleri för att bibehålla lite av den gröna trenden?

Butik Chocolada

Låt det smaka med lite handgjord choklad på Chocolada.

Här är det ett eldorado med handgjorda chokladpraliner i alla möjliga smaker. Alla gjorda med kärlek och ett bakomliggande gediget hantverk. En varning utfärdas dock för deras saffran och pistage smakerna. Dessa kan leda till ett livslångt beroende. En rolig detalj är museet i källaren som visar mycket av chokladens historia och att de anordnar både provningar och tillagningskurser.

Här hittar du mer information om Chocolada.

För boende rekommenderas Hotell Telegraaf

Bor gör du bra på eleganta lyxiga femstjärniga Hotell Telegraaf som är beläget i en av de mest kompletta gamla historiska stadskärnorna i Nordeuropa. Denna pompösa byggnad var en gång i tiden huvudkontoret för Estniska Televerket och byggdes 1878. Hotell Telegraaf är centralt beläget och omgivet av charmen av de små kullerstensgator i Gamla Stan samt har nära St. Katarinas passagen.

HOTEL TELEGRAAF Tallinn

Hotellet är fullt av läcker design och konst som pryder väggarna. Här finns alltid något att vila ögonen på och kombinationen mellan modern design och historiska förtecken imponerar. Hotellet har en trevlig atmosfär med en bra service till en sofistikerad kundkrets. Detta 5-stjärniga designhotell erbjuder eleganta rum som är utrustade med moderna bekvämligheter inklusive platt-TV. Hotellets spa Elemis erbjuder avkoppling för både kropp och själ. En rekommendation är ett avkopplande bad innan du kryper ner i den inbjudande sängen och låter dig vaggas till söms av John Blund.

Här hittar du mer information om Hotell Telegraaf.

Här har vi samlat fler artiklar om Norra Europa.

Foto: MAURO RONGIONE
To Top
Translate »