Spanien

Heritage Madrid – utmärkt för en weekend

Madrid klättrar ständigt upp på listorna över europeiska weekendstäder värda att besöka. Vi besökte det femstjärniga lyxhotellet Heritage Madrid Hotel för att ta tempen på både hotellet och huvudstaden som är minst sagt het sommartid.

Madrid är hett. Temperaturen letar sig upp mot respektingivande 39 grader i skuggan. Det kanske inte är då de flesta av oss funderar över att ta en weekend i den pulserande och trendiga huvudstaden. Men vi intalar oss att butikerna och restaurangerna är svala och att Madrid borde vara högst levande även sommartid.

Heritage Madrid är K-märkt i exklusivt område

Vi har rätt. Den tryckande värmen är som bortblåst så snart vi kliver in på hotellet och möts av svalkande bubbel och vänliga leenden. Hotellet Heritage Madrid är ofta omnämnt för sin utmärkta service och det märker vi så snart vi kliver in i hotellets lobby. Hotellet ingår, som många andra hotell i Spanien, i Relais & Chateaux, som innefattar cirka 570 hotell i 66 länder. Det gemensamma syftet är att bevara lokal kultur och miljö och erbjuda gästerna mycket god service.

Heritage Madrid Hotel

Hotellen ligger ofta på mycket vackra platser, alternativt i vackra byggnader. Heritage Madrid är inget undantag. Det ligger inbäddat i ett K-märkt hus mitt i Madrids mest exklusiva område Barrio de Salamanca. Inredningen är skapad av Lorenzo Castillo, och är genomgående i belle époque-stil som snabbt förflyttar oss till ett pulserande och frigjort Paris före första världskriget. Vi får vårt rum direkt på Heritage Madrid trots att vi är tidiga, och under tiden bärs våra väskor upp till boendet. Vi stannar kvar i receptionen och lär oss mer om Madrid, sevärdheter, bästa shoppinggatorna och restaurangerna, proffsigt servade av kunnig och vänlig personal.

Genomtänkt inredning hos Heritage Madrid

Inredningen är värd att nämna lite extra. Ett hotell som verkligen håller sin inredningsstil in i minsta detalj ger ett genomtänkt intryck och större hemkänsla. De 46 rummen är olika inredda men har fortfarande stilen gemensam. Vårt rum visar sig ha blåvita tapeter och vackra gamla stolar blandat med asiatiska detaljer. Lyxiga badrumsprodukter, fluffiga handdukar och en fransk balkong med utsikt över Madrids gator välkomnar oss också, liksom söt sherry. Vi är trötta efter en lång resdag och väljer att testa hotellets omtalade restaurang Haroma där den Michelinbelönade kocken Mario Sandoval huserar i köket.

Heritage Madrid Hotel ROOM

Maten och servicen i restaurangen på Heritage Madrid nådde tyvärr inte upp till våra högt ställda förväntningar och vi saknade ett vinpaket till avsmakningsmenyn, men den krispiga spädgrisen är väl värd att nämna liksom hummertartaren.

Svalka i lummiga El Retiro i Madrid

Morgonen därpå letar sig temperaturen upp mot lamslående 40 grader i skuggan. Efter att ha pratat med hotellpersonalen bestämmer vi oss för att inleda dagen i den lummiga parken El Retiro, som ligger en halvtimmes promenad från hotellet. Det är Madrids gröna lunga som skänker en hel del skugga dagar som dessa. Från början skapade man den för kungafamiljen men öppnades för allmänheten i slutet av 1700-talet och är sedan den tiden en självklar oas för både Madridbor och turister.

El Retiro Spain Madrid

Den konstgjorda sjön är full av båtar och kanoter som bara kostar några euro att hyra. Vi går vidare till kristallpalatset där väggar och tak som är helt gjorda av glas fångar upp solens strålar. Vita gipsskulpturer spelar huvudrollen inne i palatset, och utanför finns flera små vackra sjöar där turisternas främsta fotoobjekt för dagen är en svart svan. Det är lätt att spendera en heldag här, men det finns mer att upptäcka.

Utsökt shopping i Madrid

Rykte går om en rean i märkesbutikerna, de lokala designbutikerna och det pärlband av flagshipstores som finns i staden är mer än lockande. Halva reapriset gör att det blir taxi hem till hotellet och lite vila och svalka innan vi tar oss till Madrids mest hektiska område: Sol. Trafiken är intensiv och vi letar oss vidare till saluhallen Mercado San Miguel. Här finns mängder av små restauranger med specifika teman. Från Ibericoskinka i pappersstrutar till ostronbarer och vidare till en bar med enbart burrata. Vi köper med oss lite av varje och sätter oss bland alla bord i mitten av marknaden och sköljer ner allt med en kall öl.
Värmen tar på oss och vi drar oss tillbaka till hotellet för att vila upp oss inför kvällen. Madrid är en stad som vaknar sent och är uppe hela natten. När vi ber personalen att boka ett bord åt oss vid halv nio på kvällen tittar de storögt på oss och säger – ”är ni verkligen säkra på det?” Vi sträcker oss till nio och mannen i receptionen ler lite och säger att de flesta bokar bord framåt elvatiden på kvällen.

Shopping Madrid Mercado San Miguel

Takterass med svalka

Därför inleder vi kvällen på hotellets grönskande takterass The Bar. Den har en bar och två uterum vid varje sida av baren. Bartendern hänvisar oss snabbt till den ena delen – där finns nämligen sval vattenånga som sprutas ut så att det blir uthärdligt att sitta utomhus. Trots att klockan är åtta på kvällen är det fortfarande 37 grader, men spanjorerna vet av förklarliga skäl hur man håller värmen borta från de populära takterrasserna som för övrigt är ett måste när du är i Madrid. Vi blir serverade drinkar med tilltugg och vi njuter av svalka och den romantiska takterrassen och vill nästan inte lämna den.

The Bar Madrid

Fast receptionistens beskrivning av den italienska restaurangen han tipsat om och bokat är minst sagt lockande. ”Jag blir hungrig bara jag tänker på den!” säger han med längtande blick när han hjälper oss att ropa in en taxi. Restaurangen imponerar och visar sig dessutom vara extremt populär. Vi hade aldrig fått ett bord här utan receptionistens hjälp. Kvällen går mot natt och vi avslutar kvällen på en bar. När vi kommer hem möts vi av kylkräm för fötter och ben som har lagts ut på våra sängar.

Väl värt sina stjärnor

Morgonen efter avnjuter vi frukostbuffén på Heritage Madrid. Den är inte så stor, men det finns ändå inte direkt något som vi saknar. Varm meny finns att avnjuta med allt från rostad toast till omelett och stekt ägg med bacon. Lokala ostar och charkuterier blandas med frasiga croissanter, och den färskpressade apelsinjuicen är ett plus. Marmeladburkarna har placerats i vackra silverhållare vid vårt bord och smörbyttan går i samma stil. När allt är genomtänkt in i minsta detalj blir det helt enkelt äkta. Heritage håller hög klass både i service och som hotell och är helt klart värt sina fem stjärnor. När vi beställt in vår andra cappuccino konstaterar vi att vi inte är klara med Madrid. Och att vi gärna väljer samma hotell som utgångspunkt även nästa gång. 

Heritage Madrid Hotel

Fakta: Heritage Madrid Hotel

Femstjärniga Heritage Madrid ligger i en K-märkt byggnad i det exklusiva området Barrio de Salamanca. Inredningen på hotellet är noga genomtänkt och inget rum är det andra likt. Hela hotellet präglas av belle époque-stilen som ger ett både trendigt och ombonat intryck. Heritage har också guldlistats av Condé Nast Traveler 2019. Hotellet ligger nära Madrids finansdistrikt. Det gör Heritage Madrids läge till en utmärkt utgångspunkt för shopping, kultur och restauranger. Heritage är en del av Relais & Chateaux som funnits sedan 1954 och har 569 hotell och restauranger i 66 länder. Alla är noga utvalda för sin service, sin gourmetmat och för att bevara den lokala kulturen.

Ta dig runt: Metro (som har tolv linjer totalt) är ett smidigt transportsätt, liksom taxi. Taxi är relativt billigt och det är bara att ställa sig intill vägen och vifta med handen för att fånga första bästa taxi.

Ta dig till Heritage Madrid: Flygplatsen ligger bara 13 km från city och det går både bussar och metro till stan.

Här har vi samlat fler artiklar om Spanien.
Här hittar du mer information om Heritage Madrid.

Foto: Press
To Top
Translate »