Mat och recept

Påskmat – klassiska rätter till påsken

Påsken är en av våra mest älskade mathelger, fylld med klassiska rätter som sill, lax, lamm och söta desserter. Dessa klassiska rätter till påsken är en stor del av vårt firande av denna högtid. Här får du tips på några traditionella påskrätter med recept! Njut av din påskmat!

Skagenröra med kokta ägg

En lyxig och krämig förrätt med räkor, majonnäs och dill, perfekt att servera på kokta ägg.

skagenröra

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 200 g handskalade räkor
  • ½ dl majonnäs
  • ½ dl crème fraîche
  • ½ tsk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ dl finhackad dill
  • 1 msk finhackad rödlök
  • 1 tsk röd stenbitsrom
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Koka äggen i 8–10 minuter. Spola dem i kallt vatten, skala och dela i halvor.
  2. Grovhacka räkorna.
  3. Blanda majonnäs, crème fraîche, dijonsenap och citronsaft i en skål.
  4. Rör ner räkor, dill, rödlök och stenbitsrom. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera skagenröran på eller bredvid de kokta ägghalvorna.

Gravad lax – klassisk påskmat

En klassisk påskrätt med mild sälta och frisk dillsmak, perfekt att servera med hovmästarsås.

gravad lax, påskmat

Ingredienser:

  • 400 g färsk laxfilé
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 knippe färsk dill

Tillagning:

  1. Blanda socker, salt och peppar.
  2. Lägg laxen i en form och gnid in blandningen på båda sidor.
  3. Lägg på rikligt med dill och täck med plastfolie.
  4. Låt stå i kylen i minst 48 timmar. Vänd laxen efter halva tiden.
  5. Skär tunna skivor och servera, gärna med citron och hovmästarsås.

Inlagd löksill – en av alla klassiska påskrätter

En frisk och smakrik sillinläggning med lök, ättika och kryddpeppar.

Inlagd sill

Ingredienser:

  • 200 g inläggningssill
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Tillagning:

  1. Koka upp ättika, vatten och socker tills sockret löst sig. Låt svalna.
  2. Skär löken i tunna skivor.
  3. Varva sill och lök i en glasburk. Lägg i kryddpeppar och lagerblad.
  4. Häll över lagen och låt stå i kylen i minst 24 timmar innan servering.

Senapssill

En krämig och smakrik sill med senap, vinäger och dill.

Senapssill, påskmat

Ingredienser:

  • 200 g inläggningssill
  • 3 msk grovkornig senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl matolja
  • ½ dl hackad dill
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Skär sillen i bitar.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen och rör ner sillbitarna.
  3. Låt stå i kylen i minst 1 timme innan servering.

Köttbullar

Saftiga och smakrika köttbullar som hör hemma på alla svenska högtider.

recept köttbullar

Ingredienser:

  • 400 g blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Smör att steka i

Tillagning:

  1. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5 minuter.
  2. Blanda i färs, lök, ägg, salt och peppar.
  3. Forma små bollar och stek i smör på medelvärme tills de är genomstekta.

Janssons frestelse – en av alla klassiska påskrätter

En krämig potatisgratäng med ansjovis, en riktig klassiker på påskbordet.

Recept Janssons

Ingredienser:

  • 800 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1 burk ansjovis (ca 125 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd
  • Smör att klicka över

Tillagning:

  1. Skala och skär potatisen i tunna stavar.
  2. Skiva löken och fräs den mjuk i smör.
  3. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform.
  4. Häll över grädden och strö över ströbröd.
  5. Klicka över smör och grädda i 200°C i ca 45 minuter.

Lammstek – en av alla klassiska påskrätter

Mört och smakrikt lamm kryddat med vitlök och rosmarin – en påskfavorit.

påskmat - First Class Magazine

Ingredienser:

  • 800 g lammstek
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk rosmarin, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skär små snitt i köttet och tryck in skivor av vitlök.
  3. Gnid in steken med olivolja, salt, peppar och rosmarin.
  4. Lägg i en ugnsform och tillaga i ca 1,5 timme tills innertemperaturen är 60°C (rosa) eller 70°C (genomstekt).
  5. Låt vila 10 minuter innan den skärs upp.

Potatisgratäng

Krämig och ostig potatisgratäng – perfekt till lammsteken.

påskmat - First Class Magazine

Ingredienser:

  • 800 g potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • Salt och peppar
  • Smör till formen

Tillagning:

  1. Skala och skiva potatisen tunt.
  2. Smörj en ugnsform med smör och varva potatis med pressad vitlök, salt och peppar.
  3. Häll över grädde och mjölk.
  4. Strö över osten och grädda i 200°C i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk.

Vi hoppas att vi med dessa recept har inspirerat dig till en riktigt god påskmiddag.

För tips om hemlagat påskgodis så läs här.

Foto: Press
To Top
Translate »