Frankrike

Upplev julkänslan i Paris

Julweekend i Paris – det är kanske inte det givna alternativet för att få julkänsla i stark konkurrens av pittoreska tyska julmarknader, Krakows smärtsamt vackra kylslagna torg, snön i norr och för all del – alla svenska lockelser. Men efter fyra dagar i romantikens huvudstad är vi hänförda. Paris klär upp sig i sin vackraste skrud i juletid. Man smyckar Champs-Elysées med tusentals juleljus, varje sidogata har diskret blinkande ljus i varje träd. Paris kulklädsel är snygg, smakfull och vacker. Julen får helt enkelt lite mer stil, i denna modehuvudstad.

Här är våra fem främsta tips om hur du bäst spenderar en julweekend i Paris:

Julskyltningen och julgranen på Lafayette

Anrika Galeries Lafayette har med sina drygt 100 år blivit en destination för såväl turister som fransmän när julshoppingen drar igång på varuhusets drygt 70 000 kvadratmeter. Varje år väljs ett jultema vars röda tråd genomsyrar såväl skyltfönster som varuhuset i stort. Det här året i form av två duvor, Pierre och Coco, och Pierre kämpar för att vinna sin Cocos hjärta.

I ett av alla de utsökt smyckade skyltfönstren syns hur två vita duvor med flaxande vingar ger varandra en näbbkyss – med andra ord har berättelsen ett lyckligt slut. Lycklig blir du också när du ser den enorma julgran som pryder Lafayettes stora kupoltak. Ett tusental ballonger av olika färg och form skapar granen som lugnande snurrar bland julstressade besökare.

Lafayette
Lafayette, Paris

När benen börjar bli trötta är restaurangen Angelina en ypperlig oas för att samla energi och kraft. Här finns Paris (förmodligen) bästa choklad och du kan få den flytande med vispad grädde till efterrätt. Mäktigt och fullt av kalorier, men det behövs energifyllda pauser för att orka en heldag i en storstad som Paris.

På samma plan som Angelina finns även Galerie Lafayette – som är just ett galleri. (Missa heller inte gourmetavdelningen i byggnaden intill – det är ren chokladporr.) Fyra utställningar från privata ägor hängs upp på 300 meter. Ett välkommet andningshål, även det.

Vill du hellre ha frisk luft – så ta trapporna hela vägen upp till taket. Där har du milsvid utsikt över Paris och kan bestämma vart du ska gå efter ditt besök på Lafayette.

Fördelen med julshoppingen i Paris är att det egentligen bara är runt Lafayette som trängseln blir påtaglig. Ett stenkast bort ligger den välkända shoppinggatan Rue Saint-Honoré, där du lugnt kan strosa bland parfymbutiker och chokladbutiker som samsas med mer välkända designmärken.

Ät middag på en lyxig flodbåt

Att åka flodbåt är en klassisk turistattraktion i Paris. Vintertid står flodbåtarna på rad, uppklädda till tänderna med julpynt. En efter en, den ena båten vackrare än den andra, tar sig sedan ut på en flodparad som innefattar trerättersmiddag och diskret underhållning. Att se Notre Dame, Louvren och Eiffeltornet passera i revy samtidigt som du avnjuter ett glas champagne gör dig lätt förälskad i Paris. Om du inte redan var det, vill säga.

Paris - First Class Magazine
Ett glas champagne i en varm flodbåt i ett julpyntat Paris. Rekommenderas varmt.

Känn historiens vingslag på Versailles

På tal om turistattraktioner så är verkligen Versailles värd ett besök. Historiens vingslag är så starka att du nästan blåser omkull. En guide eller audioguide är ett måste för att göra slottet rättvisa. Julpyntet lyser med sin frånvaro men de guldbeklädda väggarna och den vackra operan (helt byggd i trä) är som det vackraste julpynt ändå.

Paris - First Class Magazine
Paris - First Class Magazine

Dröm dig bort med Dior

Skynda hit. Gör det. Det är så värt det. Diorutställningen på det fristående museet Les Arts Decoratifs intill Louvren, har blivit en välförtjänt blockbuster. (Det betyder att den lockar en betydligt större publik än de traditionella museibesökarna). Underligt vore annat när 3000 kvadratmeter dedikeras en av Paris mest framstående designers – den första utställningen med Dior på 30 år. Därför är ett hett tips att vara på plats i god tid före öppning. Om du lyckas förboka är det definitivt att rekommendera. Men de biljetterna är så gott som slutsålda.

Paris - First Class Magazine
Över 300 haute coutureklänningar presenterade på det mest smakfulla sätt. Diorutställningen är ren magi.

Att kliva in i en värld av haute couture med handsydda klänningar, miljöer som påminner om både catwalk och blomstrande trädgårdar och avslutas med en magisk show i en gigantisk spegelsal där flera av Diors mest kända kläder samsas med vackra ljusshower på väggarna.

Julkänsla de luxe på Chateau Vaux-le-Vicomte

Vad Louis XIV finansminister Nicolas Fouquet egentligen gjorde och inte gjorde står skrivet i stjärnorna. Men den officiella historien lyder att finansministern gladeligen spenderade skattepengar på att bygga Paris vackraste hus, Chateau Vaux-de-Vicomte, något som retade kungen. (Enligt andra hade Foquet rikedomar sedan tidigare och det handlade mest om avundsjuka från kungen.) Efter en stor middag fängslades finansministern på livstid och samtliga möbler förflyttades till vad som senare skulle bli till Versailles. Dekoratören följde med och skapade alltså vad som skulle bli en destination för 35 miljoner turister årligen.

Chateau Vaux-le-Vicomte
Klassisk julmusik välkomnar dig när du går uppför denna minst sagt pompösa entré.


Historien i sig, att detta är inspirationen till Versailles, torde vara skäl nog till ett besök. Trädgårdarna är en skönhet under sommarmånaderna, men såhär års är det vinterdekoraktionerna som lockar mängder av fransmän hit. Än så länge har den internationella turismen inte letat sig hit, så för att få njuta av sagolika julpynt i en oerhört vacker miljö så är det hit du ska åka. Det ligger en bit från Paris. Men bilderna talar för sig själva om varför det är värt besöket. Klassisk julmusik möter dig, granar fyllda av godis med olika teman tar dig genom varje rum genom slottet. Kuriosa är att både Mannen med järnmasken och Marie Antoinette spelades in här.

Här har vi samlat fler artiklar om Frankrike.

Foto: Lina Skandevall samt press.
To Top
Translate »