Italien

Hotel Royal Sanremo på den italienska rivieran

Sanremo ligger i Ligurien på den italienska rivieran, cirka fem mil från Nice flygplats. Hit kommer vi en helg i maj för att njuta av försäsongslugnet och klassiskt rivieraliv. Vi ska besöka och njuta på Hotel Royal Sanremo.

HOTEL ROYAL SANREMO - First Class Magazine

Vi flyger från Köpenhamns flygplats Kastrup till Nice med Norwegian; en resa på cirka två och en halv timme. På Nice flygplats hämtar vi ut vår bokade hyrbil för att påbörja den cirka 6 mil långa resan till vårt mål. Snabbaste vägen är motorvägen som rundar Nice. Men vi vill inte vänta en sekund till på rivieraatmosfären och väljer att köra längs Promenade des Anglais genom Nice längs stranden. Till höger det turkosblå Medelhavet, till vänster tornar de klassiska hotellen upp sig, maffigast är hundraåringen Negresco. Vi slår på radion och ut strömmar fransk pop.

Upp i bergen och mot Hotel Royal Sanremo

Att köra bil i Frankrike är enkelt, så fort du förstått att bakom varje ratt kan det sitta en fransman med en fransmans kynne. Handen vilar på tutan, parkerar gör man lite som man vill och hastigheten är snabb. Även när vägen vindlar sig uppåt längs bergen – Les Alpes Maritime.

Vi har anlänt på förmiddagen och har bestämt oss för att låta bilresan bli en dagsutflykt. (Mer om detta senare i artikeln). Vi har kört den här sträckan förut och har valt ut ett favoritstopp för lunch: restaurangen African Queen i Beaulieu-sur-Mer. Från Nice via den lägre cornichen tar vi oss hit på cirka en halvtimme.

HOTEL ROYAL SANREMO - First Class Magazine
Lunch på African Queen i Beaulieu-sur-Mer

Vi slår oss ned på uteserveringen i hamnen och får in en gudomlig gazpacho följd av en klassisk Salade Niçoise. Den av oss som inte kör får dessutom avnjuta ett glas svalt, blekt, provencalskt rosévin.

Efter varsin noisette – en liten kaffe med en dutt varm mjölk – kör vi vidare mot vårt mål. Som är Sanremo, men mer specifikt faktiskt det hotell vi är inbokade på. På tidigare resor har vi kört genom Sanremo och beundrat Royal Sanremo på avstånd. Nu ska vi äntligen få se insidan, simma i den ikoniska poolen och insupa atmosfären av hundra års rivieraliv.

Hotel Royal Sanremo

Vi har läst på: Hotel Royal Sanremo invigdes 1872, ett år efter att tågen började gå till San Remo. Hotellägaren Lorenzo Bertolini var tidigt ute med att se potentialen i den liguriska rivierans milda klimat och närhet till den franska rivieran. Under de kommande åren blev Hotel Royal som ett andra hem för tidens aristokrati, och så har det fortsatt. Historiens vingslag når oss när vi når Sanremo och svänger av från Corso dell’Imperatrice. Det är en strandpromenad som fått sitt namn efter ryska kejsarinnan Maria Alexandrovna.

Hotel Royal Sanremo
Det legendariska Hotel Royal Sanremo tornar upp sig

Det är inte svårt att hitta Royal Hotel Sanremo där det tornar upp sig ovanför stranden och dess promenad. Det är en pampig och imponerande byggnad, som stolt bär upp sin historia. Stolthet kännetecknar även personalen på detta klassiska rivierahotell. Vi blir varmt mottagna med en aperitif i salongen, med utsikt över terrass och blå himmel. Här, i de djupa sofforna kommer vi att spendera ett par kvällar, till tonerna av eviga melodislingor som The Girl from Ipanema och Volare från pianisten med den mjuka barytonstämman.

Våra rum på Royal Hotel Sanremo ligger på översta våningen med privata terrasser ut mot havet. Rummen är rymliga med stora, väl utrustade badrum, kingsize sängar och en liten soffgrupp med tv.

Hotel Royal Sanremo

Proseccon smakar ljuvligt första ljumma kvällen på terrassen. Därefter åker vi ner till hotellets restaurang Fiori di Murano, känd bland annat för sina fantastiska glaskronor och utsmyckningar. Här intar vi en fyrarättersmeny med regionens olika olivoljor som röd tråd. Varje rätt accompanjeras av sin egen, speciella olja och snart har vi glömt allt vi trott oss veta om olivolja.

Gìo Pontis pool på Hotel Royal Sanremo

Konkurrensen är hård mellan våra favoritplatser på hotellet; trivseln och den totala avkopplingen med en limoncello och en espresso efter maten i salongen är uppfyller våra på hotellet högt ställda förväntningar med råge. Men det är nog ändå Gìo Pontis pool som smäller högst ändå. Den legendariske arkitekten designade poolen 1948 och den omges av ett mycket trivsamt poolområde i olika nivåer, med gott om av tropiska växter avskilda platser.

Här finns en utmärkt lunchrestaurang och en liten bar – allt hanterat av hotellets välutbildade och tillmötesgående personal. Hotel Royal står högt på önskelistan för elever på världens finaste hotell- och restaurangskolor och varje säsongsstart fylls personalbostaden till bredde med såväl rutinerade veteraner som studenter. I personalen finns runt tio olika nationaliteter representerade.

Hotel Royal Sanremo – fullt av njutning

Hotel Royal Sanremo är som sagt målet för vår resa och vi njuter i fulla drag. Men kan naturligtvis inte hålla oss borta från stranden. Hotellets gäster har fritt tillträde till en av strandens områden, här finns solstolar, parasoller och en charmig lite restaurang. Medelhavets vatten är kyligt i maj, men vägs upp av den sparsamt befolkade stranden – vi kommer överens om att aldrig åka till rivieran, varken den franska eller italienska, under högsäsong igen!

Hotel Royal Sanremo
På Hotel Royal Sanremos terass kan man lätt koppla av till utsikten om man inte beger sig till stranden.

Ett annat måste i Sanremo ser hotellets personal till att vi inte missar: vi får låna cyklar för att sakta rulla längs havet på den cykelväg som tidigare var järnväg. Här påminns vi om den liguriska kustlinjens epitet: blommornas riviera då vi cyklar förbi bougainvillean i blom. Efter cykelturen påminns vi om att Hotel Royal må vara ett hotell med en stark historia och mycket karaktär, men det är också ett modernt lyxhotell. Vi kryper i tjocka morgonrockar och spenderar eftermiddagen i spaet med massage, ångbastubad och bad i den stora massagepoolen med flera duschar.

Sanremo är en förtjusande, stillsam och vacker oas

Sista dagen i Sanremo bestämmer vi oss för att utforska den gamla staden och förlorar och snart bland vindlande smågator och gamla hus. Den gamla staden är inte, som i många medeltidsstäder i trakten, pittoreskt bevarad och fylld av charmiga restauranger. På var och varannat hus ser vi en till salu-skylt, fasaderna har sett bättre dagar och vår guide rekommenderar oss att inte vistas i gamla stan efter mörkrets inbrott. Men vackert är det, och tanken på att investera i en liten lya här inför den restaurering av området som onekligen bör komma kittlar.

Annars är det området kring hamnen i Sanremo som bjuder på mest folkliv, bra restauranger och underhållning. Men förvänta dig inga sena klubbkvällar – Sanremo är en förtjusande, stillsam och vacker oas och den genuina, välkomnande och hemtrevliga atmosfär vi avnjuter på Hotel Royal visar sig väl representera hela staden.

Här har vi samlat fler artiklar om Italien.

Här hittar du mer information om Royal Hotel Sanremo.

Foto: Stina Loden samt press
To Top
Translate »