Tyskland

Hotel Das Stue – en pärla i Berlin

Das Stue i har tilldelats måga fina utmärkelser från bland annat Connoisseur Circle, Condé Nast, Travel and Leisure, GEO Saison och Top Hotel Germany. Men är det verkligen Berlins bästa hotell? Är det en oas beläget mitt i det pulserande Berlin där lugnet infinner sig?

Ett lätt regn faller vid ankomsten men portieren är snabbt framme vid bilen som just tagit mig från flygplatsen till hotellet. Hans ansikte spricker upp i ett pärlvitt leende, önskar mig välkommen, hjälper mig med väskan och håller upp paraplyet. Det finns inget krystat eller tillgjort över hans bemötande, det är genuin och ärlig service. En äkthet som ska visa sig genomsyra hela vistelsen. Att Das Stue, med sin lätt böjda fasad i vacker gråsten, är ett unikt hotell förstår jag redan vid ankomsten.

Das Stue Berlin

Design genomsyrar hela Das Stue

Byggnaden inhyste tidigare den danska ambassaden men blev svårt bombad under andra världskriget. Av detta syns idag inte ett spår men det känns lite märkligt att tänka på att man kliver in genom entrén och plötsligt befinner sig mitt i historiens vingslag. Den pampiga entrén var tidigare inkörsport för bilarna som skulle besöka ambassaden. På den tiden fanns det nog ingen som välkomnande tog emot och höll paraplyet för en. Portieren visar mig till incheckningsdisken och önskar mig en trevlig dag och en angenäm vistelse. Arkitektur och design genomsyrar hela Das Stue.

Das Stue Berlin

Genomtänkta detaljerna på Das Stue

Det är inte så konstigt när det är den världsberömde designern Patricia Urquiola som ligger bakom designen i de publika delarna av hotellet. Till originalbyggnaden har det på senare år gjorts ett tillbyggnad som ger en del av rummen utsikt mot Berlin Zoo. Vän av detaljer noterar snabbt de handgjorda dekorationerna föreställande noshörningar och bufflar som anspelar på närheten. För den fotointresserade är Das Stue ett paradis. Här finns en privat samling tillhörande en av ägarna och fotografierna visar fantastiska svartvita bilder av vintagemode. Här hänger också porträtt av några av fotokonstens mest inflytelserika personer såsom Henri Cartier-Bresson, Irving Penn och Richard Avedon.

Das Stue Berlin

Efter att ha förundrats över hur genomtänkta detaljerna är i de publika utrymmena beger jag mig till mitt rum. Jag har turen att få just ett av rummen som vätter mot Berlins Zoo. Känslan som infinner sig när jag tittar ut genom hotellfönstret är onekligen lite märklig. Där nere promenerar både strutsar och kudus. Är jag i Afrika, eller befinner jag mig i den pulserande storstaden Berlin?

Mitt rum är inte särskilt stort men det innehåller det man behöver. Jag håller med portieren när han tycker att man i just det här rummet ska fokusera på utsikten. Här finns ändå både luftkonditionering, mini-bar, ett underhållningssystem med tillhörande Apple- TV, värdeskåp och ett skrivbord, det finns med andra ord inget att klaga på. Rummet går i fina, lugna färger så det är lätt att koppla av.

Något för alla

Med sina sex rumskategorier erbjuder Das Stue något för alla. Allt från mindre, men snygga, standardrum till Bel Etage-sviten som kommer med tillhörande privat terrass om 80 kvadratmeter och utsikt över Berlins Zoo. Sviten i sig själv är på 110 kvadratmeter men kan med fördel öppnas upp mot närliggande rum och då får man en behaglig tummelplats om cirka 400 kvadratmeter. Bokar man Bel Etage-sviten ingår naturligtvis limousineservice till och från flygplatsen.

Avkoppling mitt i centrala Berlin

Das Stue inhyser även ett eget spa – SPA by Susanne Kaufmann. Det är litet och intimt med ett fantastiskt utbud av behandlingar. Här använder man naturligtvis uteslutande produkter av Susanne Kaufmann. Hon är känd för sina ekologiska produkter, med ingredienser från växtriket i Österrike. Jag väljer en detox oljeskrubb med akupunkturmassage. Efter en timmes behandling känner jag mig som pånyttfödd med strålande hud, redo att möta sommarsolen.

Das Stue SPA

Då spat är väldigt populärt rekommenderar jag att boka dina behandlingar redan vid rumsbokningen för att säkerställa att du får möjligheten att uppleva detta, ett besök är nämligen ett måste. Något som bekräftar detta är när SPA-chefen Anne-Kathrin Schmidt berättar om en stamgäst från Kanada som flyger över till Berlin enbart för deras behandlingar. – Hon börjar alltid med att boka behandlingarna för att försäkra sig om att hon får det hon vill ha. Därefter bokar hon hotellrummet, säger Anne-Kathrin och skrattar.

Två restauranger och en stjärna

Det börjar närma sig middagstid och någon av Das Stue två restauranger ska besökas. Det finns en mer vardaglig restaurang som fått just namnet coch så finns det Cinco som belönats med en stjärna i Guide Michelin. Stjärnkocken bakom Cinco som refererar till de fem sinnena är ingen mindre än den välkände och hyllade spanske kocken Paco Perez som innehar hela fem Michelinstjärnor fördelade på sina restauranger. First Class Magazine väljer naturligtvis att utmana de fem sinnena och till full belåtenhet.

Das Stue Berlin Dinner

Avsmakningsmenyn är en njutning av väl komponerade smaker och ett skådespel för ögat. Till menyn serveras utvalda tyska och österrikiska viner. Menyerna i båda restaurangerna byts ut kontinuerligt vilket gör att man som återkommande gäst alltid kan förvänta sig en ny överraskning. Inredningen i restaurangen är smakfull och i mitten av rummet återfinns ett konstverk av kopparkittlar samt lampor designade av Tom Dixon. Efter avslutad middag förflyttar jag mig till terrassen som gränsar till loungen. Detta är hotellets egen oas och lugnet infinner sig direkt när jag sippar på en fräsch sommardrink. Drinklistan innehåller en skön blandning av klassiska drinkar från 1920-talet till moderna drinkar, inspirerade av Paco Perez smaksättningar.

Jag fick under vistelsen möjlighet att växla några ord med Gregor Schatz som är marknadschef för Das Stue och på min fråga om vad som är unikt med hotellet svarade han designen, arkitekturen och servicen. Det skriver jag under på och jag önskar tillägga en sak och det är just lugnet. Detta är inget hotell, detta är hemma, det är så jag upplever det och skriver under på varenda utmärkelse som hotellet fått av andra. Från First Class Magazines sida finns inget att anmärka på, Das Stue ingår härmed i kategorin favorithotell.

Här har vi samlat fler artiklar om Tyskland.

Här hittar du mer information Das Stue.

Foto: Press
To Top
Translate »