NORDAMERIKA

GYLLENE DAGAR I SANTA MONICA

Los Angeles lockar med glamour och strandliv. Spår av Hollywoods gyllene era syns överallt, och möter dagens besökare. Vi gör ett nedslag i det som blev stjärnornas vattenhål redan på 1930-talet: Santa Monica.

Ett besök i Santa Monica är allt du behöver för att alla dina drömmar om Kalifornien ska gå i uppfyllelse. Foto: istock

Vi checkar in på hotell Shangri-La i Santa Monica i jakt på vintagelyx och Hollywoods gyllene era. Som en atlantångare vid kajen ligger det klassiska art deco-hotellet väl förankrat på Ocean Avenue ovanför Santa Monicas strand och den klassiska piren, ett landmärke för detta område som sedan hotellets födelse genomgått många förändringar. Idag består downtown Santa Monica av chica kvarter för shopping och avkoppling. Här spottas inte sällan den yngre generationens Hollywoodstjärnor under neddragna mössor, bakom överdimensionerade solglasögon.

Ombonad däckskänsla runt poolen på Hotel Shangri-La. Foto: Stina Lodén

Efterlängtad kustremsa

Det är efter en svettig dag i downtown Los Angeles med dryga 30 grader varmt som vi kör mot kusten och Santa Monica. Under vår resa som inte tar mer än en halvtimme sjunker temperaturen till cirka hälften och vi har stor förståelse för 1920- och 30-talens byggrusch längs kusten, då många av de klassiska strandhotellen anlades.

Vi lämnar lättat över hyrbilen till hotellets parkeringsservice och går över Ocean Avenue för att njuta av utsikten över Stilla havet från Ocean Front Walk – den lilla parkremsan som är ett populärt jogging- och promenadspår en bit upphöjt från stranden.

Hotell Shangri-La byggdes 1939 vid en tid då hela kustlinjen byggdes ut med strandnära hotell och har just den tidens stora atlantångare som förebild. Den grandiosa, vita fasaden imponerar än idag, om än mer för sin nu klassiska art déco-arkitektur än för den storslagenhet det säkert utstrålade under sin storhetstid. Idag kallar Shangri-La sig boutiquehotell vilket det verkligen lever upp till med sin personliga charm och historia.

Art déco och surfing

Dagarna avlöser varandra och vi flanerar längs Ocean Avenue, 3rd Promenades shoppingstråk och längs stranden mot Venice Beach. Den som inte tidigare besökt Los Angeles eller södra Kalifornien, gör klokt i att börja här, där alla förväntningar snabbt infrias: de ikoniska livräddartornen, silhuetten av Santa Monica-pirens nöjesfält och folklivet längs och på stranden på cykel, skateboard, rullskridskor och surfingbrädor. Det är svårt att inte släppa in någon av The Beach Boys melodislingor i huvudet – Wish they all could be Californian – och lika svårt att bli av med dem.

Några hundra meter söder Shangri-La längs Ocean Avenue finns ännu ett klassiskt hotell – The Georgian – som vi besöker för ytterligare en pust av vintageglamour. Kisar man upp mot hotellets mintgröna art deco-fasad är det lätt att tro att man förflyttats till Miami, men fullt så utbredd är inte stilen längs västkusten. The Georgian byggdes 1930 och blev då ännu ett välkommet vattenhål för den tidens ”rich and famous”. Vi tar en kaffe i baren och njuter av atmosfären.

Art décon inspirerade många hotellbyggen då kustlinjen byggdes ut på 1930-talet. The Georgian Hotel byggdes 1930. Foto: Eddie Sanchez @imhungryla

Hotelliv längs stranden

Den som söker nutida Santa Monica-lyx har också flera alternativ att välja bland då det gäller hotell: här finns till exempel Shutters och Casa Del Mar. Båda tillhör Etc Hotels och ligger sida vid sida på stranden strax söder om piren. Här har man lyckats skapa två egna universum, avskiljda från strandpromenadens liv och trafiken längs Pico Boulevard samtidigt som man tar vara på det bästa av det strandnära läget. Här bor man exklusivt och bekvämt i svit eller rum, och det är enkelt att föreställa sig en längre vistelse. Shutters sticker ut med sin för områdets ovanliga New England-stil. Casa Del Mar har en mer diskret profil och lockar med klassisk lyx, inspirerad av Europa och dess kolonier.

Hotel Shutters on the Beach är ett hotell och ett vattenhål med klass strax intill folklivet på strandpromenaden och piren i Santa Monica. Foto: Stina Lodén

Fisk och grönt

Äter gör man mycket och gärna i USA, det gäller även i ”Socal” – Southern California.

Typiskt för köket här är influenserna från Mexico och Stilla havet. Den ständiga tillgången på färska frukter och grönsaker i kombination med statens hälsoprofil gör Los Angeles med omgivningar till en utmärkt plats för att njuta av färsk fisk- och skaldjur, spännande sallader och specialiteter från de närmaste grannarna i söder och de mer långväga i, och på, andra sidan Stilla havet. Du behöver inte gå till en sushirestaurang för att rå fisk till exempel – ”poké”, en hawaiansk snabbmatsklassiker som blivit trendig finns på menyn på de flesta restauranger: i en sallad, en macka, en hamburgare eller ja faktiskt, en taco.

Klassiska hawainska snabbmatsrätten poke bowl har blivit trendig i Los Angeles och variationer serveras även på de finaste restauranger. Foto: shutterstock

Vi väljer i nio fall av tio en fräsch sallad till lunch, om vi inte gått ”all in” på frukosten, då hoppar vi över lunchen. Bästa frullen får vi efter en morgonpromenad längs stranden till Venice Beach, där vi dimper ner på The Fig Tree Café som serverar ljuvliga omeletter fyllda med grönsaker och scones med eget apple butter – en kanelkryddad och lite vuxnare version av vårt svenska äpplemos.

Vill du få mer tips om vart du ska äta när du är i Santa Monica? Läs då här http:www.firstclassmagazine.se/stallen-att-ata-pa-i-santa-monica/

UPP
Translate »