DRYCK

Att göra egen snaps – så smaksätter du din snaps

Att smaksätta och göra egen snaps är en tradition som ger en personlig touch till måltiden, särskilt när det gäller svenska högtider som jul. påsk, midsommar och även kräftskivan. Här följer tio recept på snaps som är perfekta att servera på olika högtider, var och en med sina unika smakprofil och enkla instruktioner för att tillverka dem hemma.

göra egen snaps

Grundrecept för snaps

 • 1 flaska vodka eller akvavit (ca 70 cl)
 • Kryddor eller frukter för smaksättning (se nedan)
 • Glasburkar eller flaskor med tättslutande lock

Instruktioner för att göra egen snaps

 1. Förbered kryddorna: Välj kryddor eller frukter som du vill använda för att smaksätta din snaps. Det kan vara färska eller torkade kryddor, bär, citrusfrukter eller andra örter.
 2. Förbered snapsen: Häll ut ungefär en fjärdedel av snapsen ur flaskan för att göra plats för kryddorna och smakerna du vill lägga till.
 3. Lägg i kryddorna: Placera dina valda kryddor eller frukter i flaskan med snapsen. Var generös med mängden för att få fram en tydlig smak.
 4. Låt det dra: Förslut flaskan ordentligt och placera den på en sval och mörk plats. Låt snapsen dra i minst 3-7 dagar, men gärna längre för att få fram en mer intensiv smak.
 5. Filtrera och servera: När du är nöjd med smaken, filtrera snapsen genom en fin sil eller kaffefilter för att ta bort kryddorna och sedimenten. Häll sedan tillbaka snapsen i originalflaskan eller i rena flaskor med tättslutande lock.
göra egen snaps

10 smaksättningar för när gör du egen snaps

 1. Citrus och örter:
  • Använd skal från ekologisk citron eller apelsin, tillsammans med färska rosmarin- eller timjanblad. Detta ger en frisk och aromatisk snaps perfekt för sommarfesten.
 2. Lingon och kanel:
  • Lägg frysta lingonbär och en kanelstång i snapsen. Kombinationen ger en härligt fruktig och kryddig smak, idealisk för höst- och vinterkvällar.
 3. Ingefära och kardemumma:
  • Skiva färsk ingefära och lägg den tillsammans med kardemummakapslar i snapsen. Detta ger en värmande och lite het smak som passar utmärkt vid kyligare tillfällen.
 4. Äpple och kanel:
  • Tärna färska äpplen (gärna syrliga såsom Granny Smith) och lägg dem tillsammans med en kanelstång i snapsen. Detta ger en söt och kryddig snaps som påminner om äppelpaj.
 5. Vanilj och kaffe:
  • Dela en vaniljstång på längden och lägg den tillsammans med några kaffebönor (helst grovmalda) i snapsen. Detta ger en rik och krämig smak med tydliga toner av vanilj och kaffe.
göra egen snaps

 1. Dill och citron:
  • Kombinera färsk dill med citronskal. Detta ger en klassisk och frisk smak som är perfekt till skaldjur och sommarmiddagar.
 2. Hallon och mynta:
  • Lägg färska eller frysta hallon tillsammans med färska myntablad i snapsen. Detta ger en uppfriskande och bärig smak som passar bra på sommaren.
 3. Päron och ingefära:
  • Tärna färskt päron och lägg det tillsammans med skivad ingefära i snapsen. Kombinationen ger en söt och kryddig smak med en lätt hetta från ingefäran.
 4. Tranbär och apelsin:
  • Lägg frysta tranbär och apelsinskal i snapsen. Detta ger en syrlig och fruktig snaps som passar bra till högtider och festligheter.
 5. Honung och lavendel:
  • Tillsätt lite honung och några lavendelblommor i snapsen. Denna kombination ger en blommig och söt smak som är både unik och delikat.

Tips för en lyckad snaps:

 • Kvalitet på ingredienserna: Använd alltid färska och högkvalitativa ingredienser för bästa resultat.
 • Tålamod: Låt snapsen dra tillräckligt länge för att smakerna ska utvecklas fullt ut. Smaka av regelbundet för att hitta den perfekta balansen.
 • Experimentera: Var inte rädd för att prova nya kombinationer och anpassa mängderna efter smak. Snapsens smak kan justeras genom att lägga till fler kryddor eller frukter under dragningstiden.

Att göra egen snaps är inte bara en rolig aktivitet, utan också ett sätt att skapa en personlig touch till dina festligheter. Med dessa smaksättningstips kan du imponera på dina gäster med unika och välsmakande snapsar!

Att göra sin egen snaps är en tradition som ger en personlig touch till måltiden, särskilt när det gäller svenska klassiker som kräftskivan. Här följer tio recept på snaps som är perfekta att servera på olika högtider, var och en med sina unika smakprofil och enkla instruktioner för att tillverka dem hemma.

Här har vi samlat fler artiklar inom dryck.

Foto: Press
To Top
Translate »