Vietnam

En rundresa i Vietnam

Vietnam är på god väg att bli ett turistland att räkna med. Överallt tuggar grävskopor sig ner i marken där nya hotellkomplex anläggs. Den som vill uppleva de skönaste stränderna och det genuina Vietnam utan att behöva trängas med horder av andra turister gör klokast i att åka hit nu.

Hamnstaden Da Nang i Vietnam

Längs med provinsen Da Nang sträcker sig milsvida gyllene sandstränder. Hamnstaden Da Nang, med samma namn som provinsen, ligger vid Han-flodens strandkant, formad som en halvö och är Vietnams tredje största stad. Här hade också det amerikanska flygvapnet sin största bas under Vietnamkriget mellan 1969 och 1973. Strax utanför staden ligger China Beach som anses vara en av de bästa stränderna i Vietnam. Man kan lätt föreställa sig hur de amerikanska soldaterna grävde med tårna i sanden när de var lediga från striderna. Hangarerna där B 52:orna stod uppradade mellan bombräderna låg också i direkt anslutning till stranden.

VIETNAM - First Class Magazine

Da Nang, som ligger i den centrala delen av Vietnam och halvvägs mellan Ho Chi Minh och Hanoi, har under decennier haft rykte om sig att vara en provinsiell avkrok. Men med tiden har staden rest sig som fågel Fenix ur askan. Såren från krigets härjningar har bokstavligt talat byggts bort. Ingenstans i Vietnam går förändringarna så snabbt som just här.

Da Nang i Vietnam har allt

I vårt första möte med Da Nang blir det än mer uppenbart att detta är en stad med växtvärk och en tydlig ambition att bli en metropol av rang. Imponerande höga och glänsande modernistiska hotell, lägenhetskomplex och restauranger flankerar numera strandremsan vid Han-floden.

Lägger man till den spektakulära eldsprutande drakbron som sträcker sig över floden, ett pulserande nöjesliv, pariserhjul, golfbanor, skimrande neonbelysning som lyser upp staden efter solnedgången och ett tropiskt klimat som gör att sommaren aldrig tar slut, så är denna plats på Vietnams östkust på god väg att bli landets motsvarighet till Miami. Charmen med att åka hit är att man kan dela sin tid mellan avkopplande aktiviteter på lyxiga resorts i stadens utkant och upplevelser som bara en storstad kan erbjuda på behörigt avstånd.

Vårt boende är vackra Fusion Maia i Vietnam

Med Da Nangs skyline bakom oss styr vi vidare söder om Da Nang till distriktet Ngu Hanh Son, ett område där nybyggda och lyxiga resorts ligger som ett pärlband utmed den långa sandstranden My Keh Beach. Tio minuter efter att vi lämnat city, kliver vi in på stället som ska bli vårt boende de närmaste dagarna – Fusion Maia, Vietnams första femstjärniga all-inclusive spa-resort.

Vi får ett varmt och genuint bemötande. Väl inne i huvudbyggnaden är inredningen genomgående lågmält minimalistisk i kolonial stil. Mörka träslag samsas med en vit bas och jordigt rosa och lila accentfärger utan att kompromissa med digniteten av lyxkänsla. Stämningen är så harmonisk och fridfull som man förväntar sig av en anläggning som denna. Vårt bungalowliknande rum är mer än rymligt med ett generöst badrum som man har inrett med ett nedsänkt badkar och inglasad dusch, en vardagsrumsdel med tillhörande soffgrupp och en sovdel inredd med en stor himmelssäng. Här har alla rum dessutom egen privat pool och trädgård.

Fusion Maia Vietnam

Det har hunnit bli mörkt sedan vi anlände och inspektionsrundan av området får därför vänta. Vi äter istället en trerätters gourmetmiddag i huvudbyggnadens matsal och tar därefter en drink på ute på verandan i den ljumma kvällsbrisen. Atmosfären är avslappnad och inbjuder till att slänga av sig skorna, krypa upp med fötterna i loungesoffan och för en stund njuta av ljudet från havets vågor som slår in mot strandkanten någonstans därute i mörkret.

Vi befinner oss i ett paradis i Vietnam

I dagsljus visar sig Fusion Maia vara ett paradis, där en trappa ner till den långa sandstranden och det öppna vilda havet är det enda mot som avgränsar mot anläggningen. Vi måste ut och möta havet, se vågorna, känna havsluften. Allt blir genast lite större, mäktigare och en nästan religiös känsla infinner sig när vi ser horisonten. Morgonen och stranden känns oändlig och några enstaka par vandrar längs med strandkanten medan några andra tar sig ett morgondopp genom att kasta sig mot de inrullande havsvågorna.

Hela anläggningen utstrålar en känsla av att varje minsta vrå har blivit anpassad enligt feng shui-principer. Den anmärkningsvärda zen-upplevelsen kompletteras elegant med en infinitypool, palmer, grönskande bambu och välskötta gräsmattor. I separata låga byggnader finns gym, spa-avdelning och en strandrestaurang. Vi börjar dagen med en avkopplande spa-behandling där kroppen behandlas i en timme med varma bambupinnar för en riktigt skön massage.

Fusion Maia Vietnam

Det fina i all inclusive-dealen är att det ingår två behandlingar om dagen. Frukost kan man välja att inta när som helst och var som helst på området. Vi väljer att äta vår frukost ute i det fria på stranden. Med havet som utsikt åt ena hållet och klassen med morgonyoga åt andra, njuter vi fullt ut av en frukost i världsklass.

VIETNAM - First Class Magazine

Fusion Maia har höga ambitioner rakt igenom och det är nog bara den kräsnaste av de kräsna som skulle kunna hitta något att klaga på här. Utvilade, både själsligt och kroppsligt, lämnar vi motvilligt detta paradis redan efter ett par dagar, för nya upplevelser.

De pittoreska staden Hoi An i Vietnam

Sevärdheterna av traditionell art i staden Da Nang är snålt tilltagna. Förutom en katedral och ett tempel kan den som är intresserad av kultur och historia få en guidad vandring på Cham-museet bland intressanta föremål och skulpturer. Marble Mountains är en annan sevärdhet, där man kan besöka tempel inne i grottorna och titta på insprängda gravar i bergen, Annars fungerar Da Nang snarare som bas, om man inte vill byta boende, för spännande och intressanta dagsutflykter i närområden som har mycket mer att erbjuda av varan sevärdheter. Så självklart lämnar vi också Da Nang för att upptäcka det som finns runtomkring.

Vi börjar med att åka 30 kilometer sydväst om Da Nang, till staden Hoi An. Den här lilla pittoreska staden är en av de äldsta i Sydostasien. Här hittar man en mängd sevärdheter, mycket bra shopping och inte minst fina stränder. Bara att komma in i Hoi An en kväll är som att träda in i en fantasifull dröm. De färgsprakande lyktorna som lyser upp den bilfria staden ger en känsla av förundran som är omöjlig att undvika.

VIETNAM - First Class Magazine

Vi äter en sen middag på Mango, en av de otaliga restauranger som ligger vid kanalen. Vi ser det myllrande folklivet, upplyst av alla dessa lanternor, och vi tänker: Att resa är att leva!

Spektakulära hotellet Nam Hai i Vietnam

Det är definitivt värt att boka in sig en eller två nätter i Hoi An för att hinna uppleva staden både på kvällstid och dagtid. Ett av de mera spektakulära hotellen att ta in på är the Nam Hai.

Hotel Nam Hai
Hotel Nam Hai

Omedelbart märker man att man kommer in i en rofylld oas; till och med växterna verkar hålla ett lugnt tempo. Bibliotek, i vissa fall privata pooler och boende i elegant sparsmakade villor med allt från 2-5 sovrum. Badrum både ute och inne där man kan man fräscha upp sig i enskildhet, och samtidigt se ut över den privata kilometerlånga beachen ger ett extra plus. Vågorna rullar in och runt infinitypoolen är det inte alltför späckat med folk.

Inom området transporteras besökare smidigt med golfbilar till sina önskade destinationer, eller så har de möjlighet att låna en cykel för att utforska området. Åtta små villor, som utgör spa-delen, sträcker sig ut längs spångar mot den lilla sjön. Allt i detta område genomsyras av essensen av feng shui. Hotellet är en del av GHM-kedjan och med titeln ”Leading Hotels of the World” kan det säkerligen räknas som en framstående medlem. Det här är verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

I Hoi An finns två golfbanor av högsta klass. Det är Montgomerie Links och Da Nang GC, den sistnämnda med design av legendaren “The Shark”, Greg Norman. Anläggningarna ligger bara ett par minuters bilfärd ifrån varandra, och har lite olika karaktär. Da Nang GC med sina sanddyner är lite råare, lite ruffare, mer vild och med avskilda separata hål. Mjuka böljande fairways ligger perfekt i landskapet. Greenerna är hårda, ondulerade och snabba, stimpen ligger på 10,5. Korthålet med nummer 16 som ligger i direkt anslutning till havet är det som mest biter sig fast i minnet.

Montgomerie Links

Montgomerie Links är en ytterst välmanikurerad historia med perfekt skurna bunkerkanter, där tekniska och strategiska hål följer på varandra. Layouten är oklanderlig. Den är något mer kuperad än sin granne, men det märks att man månar oerhört mycket om kvalitén. Klubbhuset ligger öppet på en höjd och blickar ut över anläggningen.

Vi pratar med Taylor Murphy, en australiensare som har nära till skratt. Han berättar att han har varit här i fyra år och trivs ypperligt. Det är många koreaner som spelar här, tätt följda av japaner och australiensare. Golfare från Europa börjar hitta hit, även om det hittills har varit rätt snålt med skandinaver. På Da Nang GC sitter vi en stund med klubbchefen Joe Millar, från Kalifornien. Både klimatet och surfen passar honom som handsken.

Vi träffar och samtalar även med Erik Billberg, som är bördig från Lund och numera General Manager på Ocean Beach Villas. Erik berättar om de 120 villor man kan hyra dags- eller veckovis för ett bra pris. Villorna ligger bara ett par minuters väg från Da Nang GC, och med golfbil tar man sig lätt inom det inhägnade området, både till sin villa och till den tillhörande restaurangen och poolen.

Tra Que

Några kilometer nordöst om Hoi An ligger en charmigt vacker liten by mitt ute på landsbygden. I byn Tra Que har man i generationer odlat ekologiska grönsaker på traditionellt vis. Det är en fördel att hyra en cykel för att ta sig hit, men också för att ta sig runt i omgivningarna mellan risfält, åkrar och betande bufflar.

Tra Que

I den hustäta delen av byn sitter de bybor, som inte står hukade på risfälten eller i grönsakslanden, och väver mattor, trär armband eller ägnar sig åt annan typ av hantverk som sedan ska säljas på den lokala marknaden. Naturen i omgivningen är hänförande och det är en fröjd att cykla omkring på den tysta landsbygden. Odlingarna skiftar i alla möjliga gröna nyanser i de perfekt rektangulära odlingsområdena som ligger kloss intill varandra.

På den lokala restaurangen mitt i byn kan man få både en matlagningskurs och prova på hur det är att vara bonde för en stund. Vi provar naturligtvis båda sakerna. Med hacka i handen och utklädda i traditionsenlig trekantshatt och brun linneuniform blir vi instruerade hur vi ska hacka upp en perfekt fyrkant i jorden där man ska sätta lök. Det är varmt och kvavt och det tar sin stund innan tekniken sitter.

Värmen tar till slut ut sin rätt och vi flyr in i skuggan under taket över restaurangens veranda. Vi skäms lite över att vi inte lyckades fullfölja hela uppgiften. Istället ger vi oss i kast med matlagningskursen där vi får tillaga vietnamesiska rispannkakor med olika tillbehör. Detta äter vi också till lunch innan vi hoppar upp på cyklarna tillbaka till Hoi An.

Vårt sista stopp är Hanoi

Vårt näst sista stopp innan det är dags att återvända hem är i norra Vietnam. Här ligger Hanoi, huvudstaden med sina 7,5 miljoner invånare. Totalt räknar man med 90 miljoner människor i landet.

Hanoi är en livfull stad med både moderna inslag och gamla traditioner. Gamla stan, där både försäljare och affärer samsas i en mer än lovligt ickehomogen kompott, är charmig och lätt kaotisk. Där hittar vi både hattförsäljare och intressanta gamla förkrigsaffischer, grannar med gummiverkstäder och barer. Gatukökens grillade väldofter sprider sin krydda över hela området.

Det är lätt att gå vilse, men det kan man leva med; det finns alltid en vänlig själ som kan hjälpa en på rätt väg.

VIETNAM - First Class Magazine

Staden Ha Long

Cirka fyra timmars bilresa från Hanoi ligger Ha Long. Härifrån kan man företa en fantastisk resa ut till den vietnamesiska skärgården. Deluxe-djonkerna vi bordar är en magnifik turistattraktion. Inte alltför stora, eleganta med mörkt teakdäck och ett antal hytter som kan variera mellan 10-20 stycken och som alla har allehanda nödvändiga bekvämligheter. Vi seglar genom kalkstenvärlden, klippor utkastade som av Gud Fader själv, eller som rekvisita i en James Bond-film.

VIETNAM - First Class Magazine

Vi lägger till efter några timmars seglats och en del av gästerna ger sig ut i kajaker. Andra blir rodda runt i bambubåtar, medan vi undersöker båtfolket och den flytande byn. Tillbaka på moderskeppet blir man blir snabbt bekant med sina medresenärer och det dröjer inte länge innan man tillsammans tillbringar kvällen i en internationell miljö. De olika regionernas smakpalett förenas i en mustig buffé. Ett romantiskt italienskt par på bröllopsresa, brasilianare, portugiser och allehanda andra nationaliteter mixas i den varma natten under och efter middagen.

Synintrycken av klipporna och öarna är imponerande när man nästan ljudlöst glider genom skärgården. Den som önskar tar en sista fotmassage under tiden vi stävar mot vår nattankring. Andra unnar sig en efterrätt eller en sista drink på däck innan nattvilan tar vid.

Morgonen efter börjar med en stilla Tai Chi-lektion innan frukost. Vi kastar sedan loss och beger oss tillbaka till hamn. En kort resa som har etsat sig fast i minnet för alltid. Liksom landet Vietnam och dess invånare, vänliga och lätt blyga med varma hjärtan. Det är med viss saknad vi boardar flyget hem till Europa. Men vi kommer tillbaka.

Så tar du dig hit och runt

Turismen till Vietnam ökar stadigt för varje år. För att möta kraven från de nya resenärerna har Vietnam Airlines köpt in två nya Airbus och öppnat direktlinjer mellan Paris-Hanoi och Frankfurt-Ho Chi Min. Bokar man dessutom premiumbiljetter är man garanterad en hög service under resans gång och ett eget bås med bästa bekvämlighet för en god sömn. Vietnam Airlines trafikerar också inrikeslinjerna och erbjuder förmånliga paketpriser för den som är intresserad av att besöka flera ställen i Vietnam.

För mer information:

Här har vi samlat alla artiklar om Vietman.

Foto: Peter Corden
 
To Top
Translate »