Israel

Eilat i nytt ljus – en magisk resa

Med en kuststräcka på ynka en och en halv mil har Eilat lyckats skapa en känsla av vidsträckta stränder mot det mäktiga Röda havet. Stränderna och strandpromenaderna är vackra och välskötta och kantas av mysiga butiker, restauranger och barer.

Eilats landskap är kärvt och långt ifrån insmickrande. Det karga, steniga och nästintill sterila landskapet har sin skönhet. Men det är solen som har huvudrollen i Eilat. Solens ljus, ofta genom ett svagt dis, ger ständigt dalen ett nytt och oväntat skimmer. När de vidsträckta jordanska bergen i öster färgas röda vid solnedgången sprids ett bibliskt sken över hus och kanaler i den för övrigt så moderna och väldesignade staden. För den som inte nöjer sig med enbart bad och sol finns en uppsjö av aktiviteter och utflyktsmål.

Timna Park i Eilat

Timna Park är en unik kombination av arkeologisk utgrävning, bibliska referenser, spektakulära klippformationer och motionsområde. Här kan man promenera, cykla eller åka bil på de vindlande bergsvägarna mellan förbryllande klippformationer och tusenåriga ruiner. Redan för sjutusen år sedan fanns gruvor här och arkeologer från hela världen träter om huruvida det var judarnas kung Salomon eller något annan som utvecklade metoden att utvinna koppar i området.

Timna Park Eilat

Timna park erbjuder också möjligheter till event för små och stora sällskap. För några år sedan firade toppmodellen Naomi Campbell sin födelsedag med en storslagen fest i parken. Den som vill ha den ultimata upplevelsen bör stanna kvar till sen eftermiddag i parken – det är vid solnedgång som parken är som mest fotogenisk.

Resväg: 45 minuters resa med bil från Eilat.

Dolphin Reef

Dolphin Reef är inte bara ett populärt tillhåll för lokalbefolkningen utan också för turister från hela världen. Här kan man dyka eller snorkla med delfiner, sola på den privata stranden eller tillbringa några timmar på utomhusspat. Eller varför inte ta allt och göra det till en heldagsupplevelse? Delfinflocken i lagunen består av fyra flasknosdelfiner. De är uppväxta här och får mat serverad men har också en egen port ut i Röda Havet dit de ibland simmar för att leka och jaga fisk.

Dolphin Reef

Det innebär att all snorkling och dykning med delfinerna sker på delfinernas egna villkor. I spaet som är högt beläget, lite som en gigantisk trädkoja, finns tre bassänger med olika temperaturer och salthalter. I den saltaste bassängen får man en aning om hur det är att bada i Döda havet. Den som inte är lockad av varma bad eller undervattensmassage kan med fördel ta ett glas vin eller nypressad juice och sätta sig i någon av de sköna fåtöljerna och bara njuta av utsikten över Akabaviken och Jordanien.

Resväg: På den västra sidan av viken, några minuters bilresa från Eilat city.

Kolla koraller utan att dyka

I Marina Park kan man strosa runt bland olika bassänger och titta på fascinerande havsvarelser. I akvariet finns sköldpaddor, hajar, rockor och de flesta andra fiskar från Röda havet representerade. Här finns också ett undervattensobservatorium. Genom stora fönster sex meter under vattenytan kan man kolla in de färgsprakande korallerna och fiskarna på nära håll.

Resväg: På den västra sidan av viken, några minuters bilresa från Eilat city.

Eilat - First Class Magazine

Döda Havet

Efter bara dryga två timmars bilresa från Eilat når man jordens lägsta punkt, Döda havet. Landskapet är unikt och mer sterilt än någon annanstans i landet. Ett tjockt lager av salt gör att stenar vid strandkanten och de grunda områden i sjön ser frostbitna ut. Döda havet är en viktig naturtillgång för industrier, både i Israel och i Jordanien.

Döda havet

Här utvinns en lång rad salter och mineraler, några av dem extremt sällsynta. Mineralerna är också turisternas bästa vän. På de lyxiga spa-hotellen längs strandkanten erbjuds en mängd olika behandlingar. Den enklaste och samtidigt mest spektakulära är att helt enkelt smörja in kroppen i ett tjockt lager lera och sedan skrubba sig ren i vattnet vid den långgrunda stranden. Därefter kan man flyta runt som en kork i det extremt salta vattnet och riktigt känna hur huden blir friskare och mjukare.

Hai Bar – Wildlife Reserve Yovata

Parken startade som ett försök att återinföra djur som levde i öknarna och bergen i området under biblisk tid. Samtidigt är den en fristad för skadade och utrotningshotade djur både från området och från andra delar av världen. Här finns berguvar, vargar, vildkatter, leoparder, strutsar, vildgetter och mer udda arter som till exempel en sorts somalisk vildåsna som till hälften ser ut som en sebra.

Hai Bar Wildlife Reserve Yovata

Några av djuren lever sitt liv här, medan andra som kommit hit för att de var skadade släpper man ut när de blivit friska och starka igen. Strutsar släpper man dock inte ut. Ett tidigare försök att återföra en flock strutsar till den israeliska, bergiga naturen slutade illa. Strutsarna förstod helt enkelt inte att stup är farliga. Strutsarna här är sällskapliga, springer glatt ikapp med bilarna i safariparken och testar sedan att äta backspeglar, händer och andra saker som ser ut att sitta löst. Personalen i parken är vänlig och väldigt engagerad i djuren och deras välmående.

Resväg: 30 minuter med bil från Eilat.

Nyttig information:

  • Bästa tiden att åka: oktober – mars.
  • Ta dig hit: Från oktober till mars flyger SAS direkt lördagar, Stockholm– Eilat.
  • Boende: Vanligast är att hotellen i Eilat är stora anläggningar. Men söker man sig lite utanför stadskärnan finns det mindre anläggningar som både erbjuder boenden i form av privata villor och penthouse med egen pool på terrassen. Även de stora hotellen som är centralt belägna erbjuder sviter i lyxklass.
  • Värt att veta: Eilat är en momsfri zon, vilket ger fördelaktiga priser på shopping. Här kan man bland annat köpa designkläder och smycken till rimliga priser.

Här hittar du mer information om Eilat.

Här har vi samlat alla artiklar om Israel.

FOTO: PRESS OCH ANN OLRIN
To Top
Translate »