Grekland

Costa Navarino – lyx i Grekland

Varför åker Hollywoodstjärnor till Peloponnesos? Jo, för att här finns lyxen, lugnet och ett vackert kuperat landskap i omgivningen. Och här ligger dessutom Costa Navarino – ett modernt grekiskt imperium för lyxresenärer.

Vassilis Constantakopolulos livsverk – Costa Navarino

Några mil från staden Kalamata, som framför allt är känd för sina oliver, ligger en av Medelhavets största lyxresorter. Costa Navarino är den grekiske redaren Vassilis Constantakopolulos livsverk. Nu efter hans död fortsätter att utvecklas av nästa generation av familjen. Vassilis känslor för sin hemtrakt på Peloponnesos var så starka att han ville ge något tillbaka till sin hembygd. När möjligheten dök upp köpte han mark på södra Peloponnesos och lade grunden för dagens Costa Navarino. Visionen han hade var att skapa arbetstillfällen för den lokala befolkningen, men också att skapa en ekoanläggning för att främja såväl en hållbar miljö som lokalproducerade råvaror.

När man har passerat grinden och kommit innanför muren som omger anläggningen börjar man ana att detta är inte vilken resort som helst. Costa Navarino är som ett helt samhälle. Här finns allt man kan tänka sig när det gäller faciliteter.

Jag får en karta i handen över området vid incheckningen. Den glömmer jag naturligtvis efter att jag lämnat väskan på rummet och blivit hämtad av en buggy som kör mig till restaurangen för middag. Jag anländer i skymningen och har inte riktigt fått kläm på denna jätteresort. Att den är stor står klart, och har man aldrig varit här tidigare är det svårt att orientera sig. Det gäller speciellt i kvällsmörkret, om man som jag envist och bestämt vill promenera tillbaka till rummet efter middagen istället för att bli skjutsad. Ganska snart inser jag att det är ett misstag – speciellt utan en karta. Under en halvtimme irrar jag runt i mörkret på området utan att träffa en enda själ att fråga om vägen, innan jag till slut kan sätta nyckeln i dörren till mitt rum för att stupa i säng i ren utmattning.

The Westin Resort och The Romanos Luxury Collection.

Costa Navarino är uppdelat i två olika delar, The Westin Resort och The Romanos Luxury Collection. Båda är idérikt konstruerade och ligger i direkt anslutning till stranden och havet. Jag bor på delen där The Westin ligger. Det är lyxigt, men Romanos är ännu lyxigare. Romanos gäster hör till de mest kapitalstarka i världen. Angelina Jolie och George Clooney är två av de kända ansikten som hyr in sig några veckor om året i en av Romanos privata villor. Romanos huvudbyggnad är palatsliknande, och när man kliver in genom den pampiga entrén är det som att träda in i en helt annan värld.

Designen är storlagen, såväl i huvudbyggnaden där bland annat lobby, restaurang och bar ligger inhysta, som i de privata villorna. I villornas entréplan ligger sällskapsdelen, som ger intryck av en konserthall med sin storlek. Här finns generösa badrum med bubbelbadkar för ett helt fotbollslag, restaurangkök och matsalsdel samt ett sovrum. På ovanvåningen finns fler sovrum och badrum. Den tillhörande poolen ligger så avskilt att inte ens en paparazzis teleobjektiv kan knäppa en skarp bild.

Costa Navarino
Costa Navarino - First Class Magazine
Den privata poolen är helt skyddad från insyn.

På den delen där The Westin ligger uppvisar området förutom lyxiga sviter och rum, också vackra välskötta trädgårdar, innergårdar, terrasser, pooler och till och med en vattenpark. Här finns också en agora, ett traditionellt bycentrum, där restauranger, kaféer, glassbarer med mera samlats för att ge gästerna känslan av att de är i en lokal by. En bowlinghall och en biograf finns också för att ge variation åt kvällarna.

Ljudet av vågor

Rummen på The Westin är genomgående ljusa och har generöst med utrymme. Badrummen har alla faciliteter och ett stort badkar som krona på verket. Mitt rum ingår i kategorin med privat infinitypool som vetter mot havet och stranden. Ljudet av havets vågor som slår in mot stranden ger en extra dimension åt morgondoppet i infinitypoolen.

Välskötta golfbanor på Costa Navarino

I anslutning till anläggningen finns också välskötta golfbanor. Golfanläggningen har utsetts till en av Europas bästa och lockar därför till sig en hel del såväl professionella som andra hängivna golfare. Golfanläggningens klubbhus är som allt annat på Costa Navarino exklusivt och pampigt. Från den väl tilltagna terrassen har man utsikt över golfbanorna och på klubbrestaurangen serveras fantastiskt grillat kött och fisk.

Costa Navarino
The Dunes är imponerande och här har man en fin utsikt över golfbanorna

Men om man som jag varken är golfspelare eller förtjust i idén att hänga vid poolområdet, finns det annat att upptäcka utanför Costa Navarinos murar. Jag hann bland annat med att vandra i ravinen Neda i Figaleia och ta ett svalkande bad i vattenfallet längst ner, göra en kulturvandring i gränderna i den lilla charmiga staden Kyparissias gamla stadsdel, titta på fågellivet som håller till i lagunen vid Nestor och njuta av den orörda, naturliga stranden Navarone. Framåt kvällarna vände jag tillbaka till Costa Navarino där jag avslutade äventyren med att, nästan skamlöst och överdådigt, äta på någon av topprestaurangerna på agoran.

Upptäck omgivningen på cykel

Costa Navarino har också en cykeluthyrning där man kan hyra cykel, med eller utan guide, både för träning och för nöjescykling i naturen. Cykelvägarna runt Costa Navarino är bra och tar dig till många intressanta platser. Runt kusten är motorsporter förbjudna. Detta då inte havssköldpaddorna ska bli störa. Under en cykeltur kan man inte bara njuta av tystnaden; om man är lite uppmärksam kan man också få se en hel del av det grekiska djurlivet. Här finns nämligen 271 djur- och fågelarter, bland annat afrikansk kameleont.

På väg ut i naturen på min cykel åker jag också förbi byggnaden där Costa Navarinos center för klimatforskning ligger. I centrets forskningslaboratorium bedrivs fältstudier av etablerade forskare men också av studenter från Stockholms Universitet och Athens Academy. Om man inte nöjer sig med bara en cykeltur kan man roa sig med olika typer av sporter från tennis till bergsklättring. Eller koppla av med en behandling på anläggningens fantastiska spa.

Costa Navarino
Under cykelturen runt Costa Navarino kommer man närmare naturen

Efter att vistats i några dagar på denna nästintill overkliga plats, där jag botaniserat i ”byn” bland sviter och lyxiga poolområden, ätit riktigt bra mat och sovit djupt i skön säng, är jag imponerad av skapelsen. Få ställen kan leverera ett sådant övermått på exklusivitet som Costa Navarino.

Här har vi samlat fler artiklar om Grekland.

Här hittar du mer information om Costa Navarino.

Foto: Mary Örnborg samt press
To Top
Translate »