Mitt mellan Ystad och Kristianstad, i ett böljande skånskt landskap, ligger Brösarps Gästgifveri och SPA.
Platsen brukar kallas ”porten till Österlen” och krogen har varit en mötesplats i flera hundra år. Här har funnits gästgiveri ända sedan 1684 och byggnaden som finns här idag är från 1825. Att det är en plats med gamla anor är nuvarande ägarna Hanna och Anders Cederberg angelägna om att gästerna ska känna.
– Vi driver inget flott lyxhotell. Rummen är ganska små, men hemtrevliga och trivsamma. Vi vill ta folk tillbaka till hur det såg ut förr. Och sängarna är jättesköna – det har vi satsat på och vi får varje dag höra från gästerna att de sovit gott, säger Hanna entusiastiskt.
Här är charmigt ostylat och genuint, med röda väggar, mycket varma färger, levande ljus och vita dukar på borden. På väggarna hänger tavlor målade av konstnärer från Österlen.
Skånskt kök med mycket kärlek på Brösarps Gästgifveri och SPA
–Många som besöker oss kommer för matens skull, konstaterar Hanna självklart. Brösarps Gästgifveri och SPA är utvalt av Sveriges Bästa Bord 2014 och de har tilldelats Gastronomiska akademiens diplom. Köket är klassiskt skånskt tillagat med mycket kärlek. Självklart serverar de ekologiskt och mat från lokala odlare, uppfödare och producenter.
– Vi handlar från grannen, så vi känner vägen som köttet har vandrat. Äggakaka och vildsvin från skogarna häromkring finns alltid på menyn. Vi bjuder på det som lagades förr efter en hel dags hårt slit, så det är mycket kött och man får mycket på tallriken. Hannas far, Anders Cederberg, tog över Brösarps Gästgifveri för över 20 år sedan. Innan arbetade han som advokat, men valde att sadla om och bli krögare på Österlen i stället. – Jag är Sveriges enda brännvinsadvokat som är stolt över titeln, skrattar Anders när First Class Magazine pratar med honom.
Brösarps backar och havet
Många kommer till Österlen för att vandra i det vackra landskapet. Här finns böljande backar, djupa skogar, öppna hedar och vidsträckta sandstränder. Personalen på gästgiveriet hjälper gärna gästerna att packa ryggsäckarna för de som vill ge sig ut till fots på någon av vandringslederna som finns inpå knuten. Till havet och ett svalkande dopp tar det drygt en timme att gå, och promenaden är slående vacker.
Modernt SPA och gammalt tingshus
Till Brösarps Gästgifveri och SPA kommer många även för att bara ta det lugnt, umgås och må bra i spaanläggningen. Sommartid är det skönt att bara sitta utanför i solstolarna och njuta av landskapet och lugnet. Spat är i liten skala och Hanna är angelägen om att det ska vara en stilla och fridfull plats. – Vi släpper inte in hur många som helst i vårt spa. När det börjar bli fullt ber vi helt enkelt gästerna att komma tillbaka lite senare. Här finns också ett gammalt tingshus som var fungerande ända fram till 1875. Eftersom Anders Cederberg har varit advokat tycker han att det är lite extra roligt med gårdens historia.
– Förr var det vanligt att man byggde tingshus i anslutning till gästgiverierna, och så var det alltså även i Brösarp. I lokalen avkunnar man en och annan dödsdom, och man säger att det spökar där. Idag använder man byggnaden bara för övernattning i nödfall, den använder man främst på dagtid för konferenser eller fester.
Brösarps Gästgifveri och SPA ska utvecklas
– Den stora behållningen med att driva det här stället är alla bekantskaper som jag har gjort. En otrolig massa människor har passerat revy under alla dessa år. Kungar, drottningar och statsministrar. En gång serverade vi middag till överbefälhavare från nio olika länder, berättar Anders stolt. Det dagliga driftansvaret är överlämnat till dottern Hanna, men det innebär inte att han tar det lugnt. Nyligen förvärvade de en gammal gård som ligger ungefär en kilometer bort, med anor från 1400-talet och byggnation från 1600-talet.
Tanken är att den verksamheten ska utvecklas tillsammans med gästgiveriet och där ska de arrangera fiskeaktiviteter, jakt och fester. Dessutom är Anders fullt sysselsatt med en massa andra projekt på Österlen och i Skåne. I slutet av 1600-talet var här en mötesplats för präster, adel, borgare och bönder, och det är det fortfarande, poängterar Hanna.
– Alla är välkomna och vi är måna om att de som kommer till oss ska trivas.
Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.