Tanzania

Asilia relanserar flaggskeppet Sayari Camp i norra Seangeti

För att fira 15 år av Sayari Cam har Asilia totalrenoverat denna camp. Den nya campen är både lyxig och miljömedveten. Öppnandet sker nu i augusti 2020, en tid väl utvald då den stora migrationen av gnuer sker över Mara River.

Sayari Camp var en pionjär. Campen började som en traditionellt mobilt camp, som rörde sig norr till söder genom Serengeti i Tanzania, efter den stora migrationsresan. År 2009 grundade Sayari Camp den första permanenta campen i norra Serengeti, ett område som då var plågat av tjuvjakt.

Utan andra livsmedel hade bybor vänt sig på att jaga områdets rikliga vilda djur för att försörja sig. Ankomsten av lodgen säkerställde det långsiktiga bevarande av denna region och skapade även sysselsättningsmöjligheter för samhällen i närområdet. Många av lodgens ursprungliga team var tidigare tjuvjägare.

En stor satsning på hållbarhet hos Asilia

Sedan 2009 har Asilia konsekvent arbetat med att varit koldioxidneutralt och minska sina campers ekoavtryck. Med den nya Sayari Camp kommer Asilia att ytterligare ta ett steg i sitt ekotänk.

Här har företaget tillsammans med svenska Wayout startat det första soldrivna mikrobryggeriet i bushen. Det nya bryggeriet kommer att tillverka öl och läskedrycker på plats, samt rena vatten och producera mineralvatten –  allt med hjälp av solenergi. Genom att göra det tar man bort behovet av plastflaskor och burkar i campen. Inte nog med det så  minskar också avfallet samt transporterna. Bryggeriet skapar fyra unika öl, den perfekta drinken för en safari-solnedgång.

Asilia Sayari Camp
Microbryggeriet skapar både vatten, läsk och öl för Sayari Camp

Sayari Camp har spelat en avgörande roll för att skapa en bevarande ekonomi i norra Serengeti. Lägret är helt tanzaniskt och av de 55 anställda kommer 80 procent från lokala samhällen. Ett bidrag på 5 US $ per person och natt bevaras till lokala samhällsprojekt. Hittills har Sayari donerat 121 500 USD för att hjälpa den lokala icke-statliga organisationen Honeyguide i anti-poaching-operationer genom ett team som spårar med hundar efter tjuvjägare.

Designen av Sayari Camp

Sayari Camp nya utseende designades av designern Caline Williams-Wynn. Caline är en långvarig samarbetspartner med företaget och är den kreativa hjärnan bakom företagets prisbelönta lodger som bl.a. Jabali Ridge i Ruaha National Park. Campen hämtar sin inspiration från den färgglada kulturen hos Kuria-folket som kallar norra Serengeti sitt hem.

Asilia Sayari Camp
Inspirationen för Campen är hämtad från Kuria-folket i Serengeti.

Musik är en integrerad del av Kuria-kulturen och spelar en nyckelroll inte bara i ceremonier och fester utan också i det dagliga livet. En musikstation visar traditionella instrument som används och en lyssningsstation ger gästerna möjlighet att lyssna på exempel på olika låtar inspelade från traditionella musiker i byarna runt Serengeti.

En annan utmärkande egenskap är safaributiken som visar ett noggrant urval av tanzaniska produkter från etiska kooperativ. Detta inkluderar bland annat eleganta, moderna smycken med pärlor av Maasai-kvinnor från Sidai, ett tanzaniskt utbud av ekologiska teer med ett enda ursprung från foten av Mt. Kilimanjaro samt modern handgjord heminredning från Tanzania. Allt lokalproducerat för att stödja kvinnorna och familjerna i områdena runt Sayari Camp.

Fantastiska tält

De 15 rymliga tälten (inklusive ett familjetält med plats för upp till två vuxna och tre barn) har alla en magisk utsikt över de böljande slätterna.

Sayari Camp är inte inhägnad och djurlivet rör sig fritt. Det är inte ovanligt att se zebra och gnuer promenera mellan tälten på sin resa för att korsa Mara-floden.

Tälten på Sayari Camp återspeglar den ikoniska platta toppen, Turner Hill, i sin design. Interiören i tälten har inspirerats av de mönster i klipporna som återfinns i landskapet. Som hyllning till Maasai-kulturen finns här kuddar att dekoreras med känsliga pärlor sydd av lokala kvinnor. Rymliga däck finns vid varje tält. Badrummet har ett fristående, extra stort badkar med utsikt, samt både inomhus- och utomhusdusch.

Asilia Sayari Camp
Tälten är både rymliga och vackert inredda.

Norra Serengeti

Norra Serengeti är känd för de över 1 miljon gnuerna som varje år korsar Mara-floden nära Sayari Camp mellan juli till oktober varje år för att nå det grönare gräset i Masai Mara.

Men detta område kommer faktiskt till sin rätt utanför den migrationssäsongen för gnuer. I januari skådas en otrolig ökning i fågelpopulationen, där upp till 500 olika arter kan observeras. Så detta är ett paradis för fågelskådare. För ivriga fotografer har man ett specialiserat fotograferingsfordon som är stationerat i Sayari och som erbjuder 360-graders svängbara säten, nedfällbara sidor, bönsäckar och skumstöd för att säkerställa bästa möjliga chans att få den perfekta bilden.

Asilia Sayari Camp
Asilia Sayari Camp

Asilia Sayari Camp
Djurlivet är enastående.

Sayari Camp öppnade den 1 augusti 2020. Priserna börjar vid 815 USD per person och natt.

Här hittar du mer information om Sayari Camp.

Här kan du läsa om vår vistelse på två av Asilias lodger.

Foto: Press
To Top
Translate »