Mauritius

Angsana Balaclava Resort på Mauritius

Efter att ha varit gifta i fjorton år utan några sjuårskriser tycker vi att vi förtjänar en andra bröllopsresa. Den hyllade vulkanön Mauritius utanför Afrikas östkust känns som det perfekta resmålet. Där kan ljuvligt lata dagar vid vackra soldränkta stränder kombineras med spännande kultur, nya smakupplevelser och trevliga sevärdheter. Det är till Angsana Balaclava Resort som vi ska.

Angsana Balaclava Resort Mauritius

Med sina tvåtusen kvadratkilometer motsvarar Mauritius ungefär två tredjedelar av Gotlands yta. Vi bilar en timme diagonalt över ön åt nordväst, från flygplatsen som är belägen på sydostkusten. En stor del av vägen är naturen lummig och frodig. Stora fält med gröna, vajande sockerrör avlöser varandra och dominerar landskapet, ungefär som vinodlingar gör i vindistrikt världen över.

Vi ser också banan- och vattenmelonodlingar, ananasplantager och stora litchiträd med små gulröda solmogna frukter. Lustigt spetsiga vulkaniska bergstoppar, nästan tusen meter höga, utgör en mäktig fond i fjärran. När vi kommer längre norrut märker vi tydligt hur klimatet blir annorlunda. Den här delen av ön är torrare och solsäkrare. Och det är av den anledningen som många av Mauritius alla eleganta beach resorts ligger just här.

Angsana Balaclava Resort

Plötsligt öppnar sig den turkosa, skimrande Indiska oceanen framför oss och vi svänger upp framför lyxresorten Angsana Balaclava Resorts fina entré. Det är en lisa för våra reströtta själar och kroppar att sjunka ner i sköna soffgrupper ute på den stora receptionsterrassen. Vi njuter av den härliga utsikten över den lyxiga anläggningen och det oändliga havet, samtidigt som vi snabbt klarar av incheckningsdetaljerna. En kall läskande fruktdrink och ljuvlig fågelsång av färggranna fåglar i det gyllene kvällsljuset bidrar till den välkomnande känslan.

Angsana Balaclava Resort Mauritius

Angsana Balaclava Resort är en så kallad boutique resort med endast femtio sviter. Den är mindre och mer intim än många andra resorts på Mauritius. Arkitekturen är en spännande fusion med influenser från orientaliska och afrikanska miljöer. Med halmtak och rustika stenväggar smälter anläggningen fint in i den omgivande naturen. Inredningen är mycket smakfull med spektakulära detaljer av marmor, rotting och vackra träslag.

Vårt ”hem” Oceanfront Pool Suite på Angsana Balaclava Resort Mauritius

Vi blir ledsagade ner till vår häftiga Oceanfront Pool Suite på Angsana Balaclava Resort där bagaget redan är på plats. Vår 127 kvadratmeter stora svit är verkligen fantastisk och utrustad med alla tänkbara faciliteter och bekvämligheter. Den jättestora dubbelsängen har ljuvligt sköna lakan i egyptisk bomull. Sovrummets två glasväggar går att öppna upp för att ge en härlig utomhuskänsla. Vi kliver ut på den rejäla terrassen och njuter i fulla drag av ljudet av vågor mot stranden.

Solen glittrar både i havet nedanför oss och i vår egen oändlighetspool. Vi har en separat klädkammare med häftiga stenhandfat och sminkbord. I ett angränsande rum finns vad hotellet kallar ett mini hammam, ett stort vackert tvättrum med ett enormt handgjort badkar i tung sten. Det finns också en skön regndusch med marmorbänk och en bekväm dagbädd att sträcka ut sig på.

Angsana Balaclava Resort Mauritius

Nere på stranden på Angsana Balaclava Resort njuter vi i de bekväma vilstolarna under skuggande parasoll. När vi vill aktivera oss finns en hel del att välja på. Här erbjuder man det mesta man kan tänka sig av vattensporter. Det omgivande korallrevet med färggranna fiskar ger fina möjligheter till snorkling. För den som inte vill ha sand mellan tårna finns det två stora pooler på området. En sötvattenspool och den andra fylld med saltvatten

På utflykt från Angsana Balaclava Resort

Även om vi verkligen njuter helhjärtat av våra lata dagar på stranden och vid poolerna på Angsana Balaclava Resort så är vi nyfikna på att se lite mer av ön. Med Ragoo, vår lokala guide och chaufför, gör vi intressanta och kulinariska utfärder några av dagarna som omväxling. Han är verkligen kunnig och har svar på alla våra frågor. Under vårt besök i Pamplemousses Botanical Garden strax utanför huvudstaden Port Louis imponeras vi stort av hans kunskaper om alla vackra palmer och blommor vi ser.

Allra mest magnifika är de stora rosa lotusblommorna med sin lustigt formade gula pistill i mitten. I parken finns också en stor inhägnad med fascinerande jättesköldpaddor. De verkar inte störas i sitt betande av att vi kikar på dem från andra sidan inhägnaden.

Angsana Balaclava Resort Mauritius FLOWER

Mauritius upptäcktes av araberna och koloniserades sedan i tur och ordning av holländare, fransmän och engelsmän. Det koloniala arvet lever kvar på ön, kanske allra tydligast när det gäller språket. De flesta av öns dryga en miljon invånare behärskar flera olika språk flytande. Detta eftersom det inte finns ett officiellt språk på Mauritius. Till vardags och i hemmen talar människorna kreol, ett språk som är nära besläktat med franskan men med influenser från afrikanska språk.

I parlamentet är det officiella språket engelska, men franskan betraktas allmänt som affärsspråket på ön. Dessutom talar de flesta något av de så kallade etniska språken, såsom urdu, tamil, hindi eller mandarin, som anknyter till det geografiska ursprung de olika släkterna har, till exempel från Indien eller Kina.

Kolonialtiden har satt sin prägel

Kolonialtiden har inte bara satt sin prägel på språket. Eureka Colonial House, beläget vid Mokabergen en bit in i landet, är ett utmärkt exempel på kolonial byggnadsstil. Numera är huset ett välbevarat museum, och det är spännande att se hur de aristokratiska familjerna levde på 1800-talet. Här finns välbevarade antika möbler, fotografier, handmålat porslin och gamla böcker.

Eureka Colonial House Mauritius

Ragoo tar oss också till Kaylassom Mariamen Temple, ett av öns allra vackraste tamiltempel. Utsmyckningen är verkligen fantastisk med alla fina pastellfärger och rikt utsmyckade skulpturer, kupoler, tinnar och torn. Lite senare njuter vi av en mäktig vy över hela Port Louis och kusten uppe från Fort Adelaide, som engelsmännen byggde i början av 1800-talet. Vi har också en jättefin utsikt från The Dormant Volcano. En vulkan som tack och lov har varit sovande i hela 600 000 år. I gamla tider byggde man ofta öns hus av vulkanisk sten, och än idag kan man känna igen den svarta stenen i många husfasader och kyrkor.

På vägen till vulkanens topp åker vi genom Floreal. Det är den elegantaste stadsdelen i Port Louis med stora pampiga villor och trädgårdar. Oftast ägda av ambassader, läkare, advokater och andra ur stadens elit.

Caudan Waterfront i Port Louis är en känd mötesplats för lokalbefolkningen. Det är ett utmärkt område för internationell shopping, mat och dryck för turister. Det är också här som besökande kryssningsfartyg lägger till. Området påminner en hel del om Victoria & Alfred Waterfront i Kapstaden, även om det är mindre.

Världens vanligaste spritsort

Sockerrörsodlingarna på ön är än idag av stor betydelse för landets ekonomi. Detta inte bara för framställning av olika typer av socker utan även för tillverkning av rom, som faktiskt är den vanligaste spritsorten i världen.

Angsana - First Class Magazine

Aventure du Sucre är ett imponerande upplevelsecentrum väl värt ett besök. Vi inleder med att ge oss ut på ett sockerfält och träffar där en man som kommer från en släkt av sockerrörsarbetare. Han visar hur man går tillväga när man skördar sockerrör för hand. Han gör oss sedan sällskap för att vi ska få se hur man manuellt pressar ut saften ur rören. Tack och lov skördar man merparten av sockerrören numera maskinellt, men på de mer kuperade fälten med mycket lavasten måste arbetet fortfarande ske för hand.

Inne på det stora, interaktiva museet kan vi sedan göra hela den intressanta resan genom flera århundraden av processutveckling från sockerrör till slutprodukter. Vi får också möjlighet att smaka på olika sorters socker och förstås även olika sorters rom.

Tillbaka på Angsana Balaclava Resort blir vi inbjudna att göra en romprovning i hotellets bar, där vi får pröva deras egenhändigt smaksatta rom. Vi nubbar oss med förtjusning igenom en rad olika smaksättningar som mandarin, vanilj, citron, kanel, torkad frukt och spännande blandningar som ananas och chili. Öborna själva dricker sällan rommen ren utan föredrar att blanda den med drycker som Coca-Cola, Sprite eller olika fruktjuicer.

Matkultur på Mauritius

En av våra utflyktsdagar gör vi ett besök på Chateau de Labourdonnais, ett pampigt restaurerat kolonialbygge från 1800-talet, beläget i en stor vacker trädgård. Här passar vi på att ta en lunch på omtalade La Table du Chateau precis bredvid slottet. Italienske köksmästaren Fabio de Poli, med gedigen erfarenhet från förstklassiga hotell och gourmetrestauranger i olika delar av världen, har fått förverkliga sin dröm här och bjuder på en lunch som visar sig bli vår kulinariska höjdpunkt på resan.

Vi avnjuter hemgjord foie gras med karamelliserad ananas på vitlöksstekt bröd, sagolik krabbmousse och kokospalmshjärta, lokalt fångad saftig fisk med grönsaker och bananchips, och som avslutning hemgjord vanilj- och romglass med sabayonne och blandade knapriga och sega tillbehör som blir en spännande lek med textur. Allt är lagat med omsorg och finess på noga utvalda lokala råvaror, och vackert presenterat på faten. Servicen håller ovanligt hög internationell klass, och när vi påpekar detta berättar Fabio att han själv har lärt upp serveringspersonalen från grunden. Ett besök på La Table du Chateau är ett absolut måste för den som är intresserad av lokal gastronomi.

Chateau de Labourdonnais Mauritius

Lunch på restaurang Escale Creole

På en annan av våra utflyktsdagar äter vi lunch på Escale Creole, som charmiga Marie-Christine Forget äger. Hon är utbildad i Frankrike, men har jobbat som lärare på hotellskolan här på Mauritius i många år. Nu driver hon denna populära och genuina trädgårdsrestaurang tillsammans med sin mor. Här lagar man mat från det kreolska köket. Det kreolska köket är det traditionella på ön. Precis som människorna på Mauritius är maten en härligt unik fusion av afrikanska, franska, indiska och kinesiska influenser.

Kryddningen är inte särskilt stark och chili används till exempel sällan. Fyra såser utgör grunden i matlagningen: tomatsåsen rougaille, vindaye med gurkmeja och senapsfrön, kreolsk curry och slutligen den rödvinsbaserade såsen salmi. Till såserna tillsätter man fisk, skaldjur, kött, vilt eller fågel – och så grönsaker, förstås. Maten, både varm och kall, serverar man som en liten buffé tillsammans med ris och linser.

Escale Creole Restaurant Mauritius

En av dagarna på Angsana Balaclava Resort gör vi ett avbrott i vårt strandliv för att själva prova på att laga kreolsk mat under ledning av hotellets kockar. De pedagogiska och trevliga kockarna Rony och Rika guidar oss skickligt och tålmodigt. Slutresultatet, som vi sedan avnjuter till lunch tillsammans med en flaska god sydafrikansk chenin blanc, blir en fin mustig curry med kyckling och räkor, en fräsch och krispig sallad med palmhjärta och andra lokala grönsaker, följda av våra egenhändigt hopvikta samosas med banan- och chokladfyllning.

Romantik på tu man hand

Naturligtvis ligger vårt fokus på njutningsfulla och romantiska upplevelser på den här resan. Och det finns mycket bra möjligheter till det på vårt hotell. Angsana Balaclava Resorts utmärkta spa har ett stort urval av behandlingar där den indiska huvudmassagen snabbt blir vår favorit. Här finns också ett välutrustat gym för den som vill göra av med lite kalorier mellan måltiderna, men med romantik som ledstjärna blir det bara ett enda besök där. Precis bredvid ligger en jättestor bubbelpool med olika zoner med jetstrålar och vattenfall, som istället får desto fler besök av oss.

En minnesvärd sista kväll på Angsana Balaclava Resort

Middagarna är alltid en romantisk höjdpunkt med vällagade och elegant upplagda rätter och goda viner. Vi intar dem antingen inne i restaurangen eller i den tropiska parken som vetter mot poolområdet och stranden. Vår sista kväll vill hotellets personal göra extra minnesvärd för oss. Vi bjuds ner till stranden i solnedgången där två vilstolar fått sällskap av ett litet bord med två champagneglas och läckra lyxkanapéer. I en kylare bredvid står en fin flaska fransk champagne. Vår egen servitör ser till att vi har glasen fyllda men håller sig annars diskret i bakgrunden när vi höjer våra glas och skålar för många fler lyckliga år tillsammans.

När solen lagt sig till ro under horisonten och den vackra rosalila himlen mörknat till natt är det dags att förflytta oss från vilstolarna till det lilla matbordet alldeles bredvid, som dukats elegant för två. Det blir en underbart romantisk kväll i skenet av facklor och ljus, med våra tår i sanden och med vågornas stilla kluckande alldeles bredvid. Kockarna har förberett en lyxig ”honeymoon dinner” för oss, och vi njuter av krispig vol-au-vent med kyckling och exotiska svampar, grillade jätteräkor, silkeslen skaldjursbisque, härligt mör oxfilé och en liten kollektion av delikata små efterrätter.

Angsana Balaclava Resort Mauritius Dinner at beach


När vi kommer tillbaka till vår suite på Angsana Balaclava Resort efter middagen är det första vi ser att vår säng smyckats med vackra röda rosenblad. Med saliga leenden går vi vidare in i vårt stora badrum, och där väntar nästa överraskning i form av ett upptappat aromatiskt bad med rosa bougainvilleablad. Det blir en romantisk och lite fnissig avslutande stund i badet, som en alldeles utmärkt avrundning – både på kvällen och på vår oförglömliga ”second honeymoon” på Mauritius.

Angsana Balaclava Resort Mauritius Sunset

Här kan du läsa mer om Mauritius som destination.

Här hittar du mer information om Angsana Balaclava Resort.

Foto: Björn Waenerlund
To Top
Translate »