Portugal

Alentejo Marmoris Hotel and Spa i Portugal

Klockan verkar sakta av när jag kommer in i Vila Viçosa och den lugna staden Alentejo. Staden var en gång ett sommarresidens för kungar och adelsmän, som lämnat sitt arv åt kommande generationer. Förutom för sin historia och sina viner är regionen också känd över hela världen för sin marmorproduktion, listad bland de bästa i världen. Och jag ska besöka Alentejo Marmòris Hotel and Spa.

Alentejo Marmòris Hotel

Här lämnar man inget åt slumpen på Alentejo Marmòris Hotel and Spa

Det är ingen slump att António Alves, en affärsman från Portugal, valde denna plats för att hedra det råmaterial som hans familj har utvunnit i generationer genom att 2013 öppna det första hotellet där marmor är den lysande stjärnan.

Alentejo Marmòris Hotel and Spa förkroppsligar verkligen kärleken till stenen och lever upp till namnet, då marmorn är närvarande i varje hörn, varje detalj och prydnad, i sin råa eller polerade form.

Alentejo Marmòris Hotel

Alentejo Marmòris Hotel and Spa vita och ljusgrå fasad med sina enkla linjer hemlighåller verkligen etablissemangets sofisktikerade interiör. Som lite kuriosa fanns här tidigare en olivkvarn vid namn Vila Viçosa Olive Growers Cooperative.

Att bo på ett hotell där allt är mer eller mindre avspeglat i marmor kan låta väldigt kallt och livlöst. Så är inte fallet med Alentejo Marmòris Hotel and Spa. När jag passerar den tunga glasdörren i entrén slås jag av ett marmorgolv i vitt, svart och guld vars mosaiker och komposition förändras utifrån hur jag rör mig. I entrén återfinner man även en rustning från medeltiden, vilket avslöjar ägarens intresse för den forna tiden.

Alentejo Marmòris Hotel

I lobbyn välkomnar de mig med ett glas likör från närliggande Adega de Borba, och ber mig sitta ner i loungen för incheckning. Mina ögon vilar på all marmor, och jag förundras över alla dessa stenar och det bakomliggande arbetet. Detta är ren konst in i minsta detalj!

Loungen är inbjudande och har flera olika trivsamma miljöer; den öppna spisen kan inbjuda till en trevlig pratstund under vintern, åtföljd av en drink i den eleganta angränsande baren. Kvällstid finns här alltid en pianist som spelar för hotellets gäster eller för den delen även för lokalbefolkningen som ofta kommer hit innan ett besök på hotellets väl ansedda restaurang Narcissus Fernandesii.

Nummer 109

Jag tar den bekväma glashissen upp till våningen där mitt rum ligger. Hissen återspeglar även den ägarfamiljens bakgrund inom marmorbrytning, och det känns som jag tar mig från botten av stenbrottet till markytan. Nummer 109 ligger på andra våningen, är en Deluxe-våning och har en privat balkong samt utsikt över poolen.

Alentejo Marmòris Hotel Room

Inredningen är klassisk och elegant med mörka trämöbler och hela rummet andas diskret lyx. Den inramade guldspegeln har skulpturala ambitioner och döljer den inbyggda TV: n. I den stora garderoben hittar jag en kvalitetsmorgonrock samt tofflor, något som man naturligtvis förväntar sig av ett femstjärnigt hotell. Men som vi alla vet, kan kvaliteten variera. Detta var riktig kvalitet!

Hotellet välkomnar mig också med en flaska av samma likör som de serverade mig vid incheckningen tillsammans med hembakade kakor och handgjord choklad.

Badrummet är ett separat kapitel, förmodligen höjdpunkten i varje rum och svit. Varje badrum har en unik design och inredning där rosa marmor dominerar. De skulpterade snäckformade tvättfaten tillför en konstnärlig känsla. Här finns en enorm spegel, fluffiga vita handdukar broderade med hotellets emblem finns upplagda, bekvämligheter från det portugisiska Castelbel-parfymeriet, en bubbelpool och allt jag faktiskt kan önska mig kompletterar.

Alentejo Marmòris Hotel

Alentejo Marmòris Hotel and Spa har naturligtvis olika kategorier och den högsta är den arabiska sviten. Oftast använd av bröllopspar. Här är det som att sova i Tusen och en Natt.

Alentejo Marmòris Hotel Room

Alentejo Marmòris Hotel and Spa:s gemensamma områden

När jag promenerar genom hotellets gemensamma områden får jag intrycket att jag är den enda gästen. Så är inte fallet. Hotellet är nästan fullbelagt. Tack vare det stora området som hotellet har i kombination med sin boutiqueprofil och genom att finns det bara 45 rum finns här en känsla av exklusivitet. Här kan du verkligen vara privat om du önskar.

Jag blev förtrollad av vinkällaren med dess sten- och marmorväggar. Här återfinner jag ett speciellt urval viner till salu. Bredvid finns ett glasskåp som visar världens bästa whisky och cognac; det är ägarens samling.

Det är extremt varmt när jag besöker Alentejo Marmòris Hotel & Spa, så jag beger mig till poolen. Här är jag inte ensam, vi är många som vill svalka oss i hettan. Poolen är vackert flankerad av en marmorvägg och en målning av en typisk scen från Alentejos landsbygd. Otroligt vackert!

Alentejo Marmòris Hotel

Det prisbelönta Stone Spa ger verkligen tid för egen avkoppling. Spa-avdelningen är vacker och här erbjuder man gäster bland annat en signaturbehandling med marmorstenar. Spaet består av fyra olika behandlingsrum: hamam, bubbelpooler för hydroterapi, uppvärmd inomhus- och utomhuspool och ett gym. Avdelningen ligger på hotellets nedre våning och blev utgrävd ur stenbrottet. De hela och råa stenar och det droppande vatten som kommer från kvarlämnade rester av stenbrottet skänker ett extra element av avkoppling åt kunderna.

Alentejo Marmòris Hotel and Spa
Entrén till SPA avdelningen.

Frukost av högsta kvalitet på Alentejo Marmòris Hotel and Spa

Frukostbufféns mångfald och kvaliteten på de serverade produkterna imponerar. Frukt, pålägg, ostar, korv, nötter och kastanjer, varma rätter, bröd och bakverk, många av dem Alentejo-specialiteter. allt återfinner jag på det imponerande vita marmorbordet som vackert står i mitten av rummet. Det finns också à la carte-alternativ som ägg, pannkakor och våfflor. Frukostpersonalen bär uniformer som inspirerats av romerska kostymer. Romarna var pionjärer i utvinning av marmor i regionen.

Alentejo Marmòris Hotel

Kommer jag att besöka Alentejo Marmòris Hotel and Spa igen?

Om det inledningsvis lät kallt och kalt att bo på ett hotell där den övervägande designen går i marmor, kan jag säga att så är inte fallet. Designen och alla detaljer berör en och framför allt den äkta gästfriheten och värmen hos personalen. För att inte nämna uppmärksamhetsnivån, det var verkligen service på hög nivå.

Jag anser att Alentejo Marmòris Hotel and Spa är en hemlig pärla, en trevlig överraskning för resenärer som tycker om äkthet utan att tappa komfort och lugn. Omgivningen erbjuder många utflykter och du kan utforska regionen under en helg eller, om så önskas, under en vecka. Här finns många aktiviteter som passar alla. Jag kommer alltid att minnas att jag välkomnades med öppna armar och äkta leenden. Och ja, jag kommer att återvända när tillfälle ges.

Här har vi samlat fler artiklar om Portugal.

Här finns mer information om Alentejo Marmòris Hotel and Spa.

Läs mer om vårt restaurangbesök på  Restaurang Narcissus

Foto: Adriana Lage Toma samt press
To Top
Translate »