Spanien

Aktiv semester på Balearerna

Oavsett om du föredrar pulshöjande aktiviteter på land eller vatten erbjuder ögruppen Balearerna ett stort urval av upplevelser för den aktive resenären. Du kan till exempel ge dig ut på grottvandring på Mallorca, uppleva Menorca till fots, Ibiza under vattenytan eller paddla kajak längs Formenteras kust.

Balearerna

Hållbara semesterupplevelser på Balearerna

En semester på Balearerna bjuder på vidsträckta skogar, vita sandstränder, magnifika berg och mycket mer. Det finns flera naturskyddsområden på öarna och turistmyndigheterna på ön strävar efter att turisternas upplevelser ska vara så hållbara och miljövänliga som möjligt.

Utforska Mallorcas grottor

Mallorca har omkring 300 grottor och droppstenshålor med fascinerande klippformationer. En av de mest kända är Cuevas del Drach – som betyder drakgrottorna – i området Porto Cristo på östkusten. Här hittar man även Martel-sjön, som Europas största underjordiska sjö. Flera företag erbjuder båtturer på sjön och det arrangeras även konserter i grottan. Det går även att ge sig ut på grottvandring genom Cuevas de Campanet, som ligger vid foten av Tramuntana-bergen på norra Mallorca. Grottan är full av vackra stalaktit- och stalagmitformationer. Det tar cirka 40 minuter att vandra genom den 400 meter långa grottan.

Cuevas de Campanet Mallorca
Det är fascinerande att besöka någon av Mallorcas droppstensgrottor.

Vandra runt Menorca – en del av Balearerna

Vandringleden Camí de Cavalls, som betyder hästväg, är en 185 km lång led som löper längs hela Menorcas kust. Längs sträckan passerar man öde stränder, orörd natur och vackra landskap. Man kan även njuta av skön panoramautsikt över Medelhavet under stora delen av rutten. Vandringsleden är uppdelad i 20 etapper och startar officiellt i öns huvudstad Mahon. Vid starten av varje etapp finns en karta med information om etappens längd, höjdmeter och natur. Det tar mellan 10 och 15 dagar att vandra hela rutten. Det går även bussar till startplatserna från flera av städerna på ön om man vill dela upp etapperna och gå delar av sträckan.

Camí de Cavalls
Helt underbar utsikt kan du förvänta dig om du tar vandringsleden Camí de Cavalls.

Vattenlek på Ibiza

Ibizas vågor lockar till vattenlek av olika slag – det finns till exempel möjlighet att upptäcka öns kustområden på en guidad, fartfylld tur med vattenskoter. Med en vattenskoter kan man enkelt ta sig in i små bukter och smala klippavsatser som inte kan nås med en vanlig båt. Det finns olika turer att välja mellan, allt från 20 minuter till en och en halv timme. Det finns inga krav på körkort. Vill man hellre utforska livet under havsytan är Ibiza även en av de bästa platserna i Medelhavet att dyka på. Dykplatserna har god sikt och för den mer äventyrslystna finns även möjlighet att upptäcka Don Pedro-vraket, Medelhavets största skeppsvrak.

Ibiza
Det finns många olika sätt att utforska vackra Ibiza. Vissa fartfyllda, andra mer lugna.

Paddla kajak längs Formenteras kust

Med ett milt klimat året runt och en behändig storlek passar Formentera utmärkt att utforska på vattnet i en kajak. Oavsett om man är nybörjare eller en mer erfaren paddlare finns ett stort urval av rutter att välja mellan. Det finns flera småbåtshamnar runt ön som är en bra utgångspunkt för dem som vill utforska ön på egen hand. Det finns även möjlighet att delta på guidade kajakturer och upptäcka vackra avskilda stränder och dramatiska klippor.

BALEARERNA - First Class Magazine
Att paddla kajak är ett fridfullt sätt att ta sig fram och upptäcka kusten.

Ja, det finns mängder av förutsättningarna för en aktiv semester på någon av Balearernas öar. Så njut säger vi.

Här hittar du mer information om Balearernas öar.

Du kanske också är intresserad av Norra Spanien?

Foto: Press
To Top
Translate »