Sverige

I Jämtland Härjedalen är artut att vara

Det är något speciellt med Jämtland Härjedalen. Det är som om hela regionen själv skulle krama om en, bjuda på en kopp kaffe och säga: ”Välkommen hem!” Här finner du inte bara oändliga vidder och storslagen natur, utan också människor med hjärtan lika stora som fjällen. Som inflyttad jämtlänning som gillar friluftsliv, känner jag att det är dags att dela med mig av min kärlek till detta fantastiska län – och samtidigt ge er några tips på vad ni absolut inte får missa när ni kommer på besök, eller varför inte flyttar hit? För det tar tid att upptäcka Jämtland och jag har fortfarande mycket kvar att se.

En krönika av Marcus Ståhl, Jämtlandsbo sen 9 år.

Jämtland - First Class Magazine

Sonfjället Nationalpark – en vildmarkspärla

Sonfjället är Jämtlands enda nationalpark och är en av de äldsta i Sverige, invigd redan 1909. Här kan du strosa genom vacker björkskog, bestiga höga toppar och besöka en levande fäbod. Känner du för att gå på björnjakt? Inte med gevär, förstås, men med guide och kanske en kamera. Sonfjället är nämligen ett av Sveriges björntätaste områden och guidade turer erbjuds för den som vill lära sig mer om björnen. Vintertid erbjuds en annorlunda skidupplevelse för den äventyrslystne. Ett besök här är ett måste för alla naturälskare!

Jämtland - First Class Magazine

Lofsdalen i Jämtland – lilla byn med stora äventyr

Vid Lofssjöns strand ligger den idylliska fjällbyn Lofsdalen. Här kan du åka skidor på vintern och vandra, cykla eller fiska på sommaren. Lofsdalen kanske är liten, men äventyren är stora. Cyklingen anses av många vara en av Sveriges bästa cykeldestinationer. I Lofsdalen vill jag dessutom slå ett slag för glamping på Uppvallens Fäbod med bad i bäck och tältmys.

Vemdalen – skidåkning och sommarvandring

Destination Vemdalen, där jag bor själv, sträcker sig från Björnrike till Klövsjö och erbjuder skidåkning i toppklass. Men glöm inte bort sommaren, då vandringslederna tar dig till fantastiska vattenfall och natursköna utsikter. Cykling och fiske är andra populära aktiviteter här.

Jämtland - First Class Magazine

Som Klövsjöbo måste jag också slå ett slag för en tur på sjön, hyr en båt eller kanot och ge er iväg på en tur på sjön vid ”Sveriges vackraste by” (helt opartisk). Och visst finns det något visst med att avsluta en vandring med en fika på något av de fyra (!) bagerierna i den lilla destinationen.

Åre – fjällens huvudstad

Åre är tveklöst Sveriges mest kända skidort, och med goda skäl. Förutom utmärkt skidåkning finns här en livlig kultur- och restaurangscen. Under vintern är Åre fyllt av partysugna fjällresenärer, medan sommaren lockar med vandring och cykling.

Cykligen i Björnen är något jag verkligen vill slå ett slag för, speciellt för barnfamiljer och wannabe-cyklister som mig själv. Här hittar du något för alla – oavsett om du är ute efter adrenalinkickar eller bara vill njuta av den fantastiska naturen.

Östersund – stadspuls och skön stämning

Vid Storsjöns strand ligger Jämtlands one and only stad, Östersund. Staden fullkomligt bubblar av skön stämning och kreativitet, en perfekt storlek på stad med många restauranger och butiker att utforska men där allt går att nå inom en kvart. Missa inte Jamtli museum, Surfbukten och Stocketitt. Under sommaren är Storsjöyran ett måste, där länets president (just nu Eva Röse) håller sitt årliga tal. Ta gärna en båttur på Storsjön och vill ni känna er lite extra fancy tar ni sikte på Verkö Slott för en bättre lunch. Och vem vet, kanske får du en glimt av Storsjöodjuret;)

Storsjön runt

Storsjön är ju verkligen något unikt, det är tveklöst Sveriges mest mytomspunna sjö. Eller har du stött på någon annan sjö med ett eget odjur? Jag vill passa på att slå ett slag för Storsjöbygden, det du hittar om du ger dig iväg på tur runt sjön är bland annat:

  • Vandring och bad från exempelvis Andersöns naturreservat
  • Loppisar och mysiga caféer kring sjön (exempelvis Östnårbuan, Tivars Gårdsmejeri och Arvemuséet och Ångaren Östersund)
  • Utsikten från Hoverberg, Hoverberget ligger exakt vid Storsjön och bjuder på en härlig utsikt (och fika).
  • Wikners i Persåsen – Gillar du hantverk är ett besök på Wikners ett måste! Här finns både utställning och butik där du kan shoppa loss på konstverken och möblerna som två generationer Wikners skapar i snickeriet.
  • För den cykeltokige är ett besök på cykellederna på Fursteli Gård en given favorit.

Fettjeåfallet – sherpas och skönhet

Fettjeåfallet, beläget utanför Klövsjö, är ett av Jämtlands mest besökta vattenfall. Med en fallhöjd på över 60 meter är det ett spektakel att se. Den nyligen renoverade stigen, skapad av sherpas från Nepal, är både lättvandrad och hållbar. Efter ditt besök kan du njuta av en fika på det lokala bageriet eller en lyxig lunch på restaurangen Humleliret.

Helags – Sveriges sydligaste glaciär som kämpar

Helagsmassivet är hem till Sveriges sydligaste glaciär, som tyvärr smälter mer för varje år. För att nå dit behöver du vandra cirka 12 kilometer från närmaste parkering i Ljungdalen. Vid fjällfoten finns en fjällstation som erbjuder god mat, bastu och boende. Ett äventyr väl värt mödan, själv har jag försökt åka skidor på glaciären för att uppmärksamma att den smälter, filmen kan ni se här. Fjällstationen är öppen både sommar och vinter, förbered dig väl inför besöket och ta med både kamera, varma kläder och go’fika. Med lite jäva anamma och snack med vädergudarna kanske du når toppen (jag har försökt två gånger men inte lyckats än).

Jämtland - First Class Magazine

Från de majestätiska fjällen till de charmiga små byarna – I Jämtland finns något för de allra flesta. Så packa ryggsäcken, ta med dig någon du älskar och gör dig redo att upptäcka varför Jämtland verkligen är ”artut att vara”.

Du kanske också är intresserad av glamping i Sverige?

Foto: Marcus Ståhl
To Top
Translate »