Sverige

45 saker att göra i Stockholm

Det finns så många saker att göra i Stockholm. Stockholm är en stad med historia, fantastisk arkitektur och en mångsidig kultur. Stockholm är ett mecka för mat- och dryckesintresserade då staden har ett stort utbud av restauranger och barer. Som kontrast till detta erbjuder Stockholm lummiga grönområden och parker. Det finns som sagt en mängd saker att göra i Stockholm och vi har gjort vårt yttersta för att hjälpa dig i våra rekommendationer nedan. Stockholm har verkligen något för alla.

Saker att se och göra i Stockholm

1. Gamla Stan i Stockholm

Att besöka Gamla Stan är ett måste om du är turist i Stockholm. Gamla Stan som är Stockholms äldsta stadsdel är en labyrint av kullerstensgränder och färgglada byggnader. Utforska dess charmiga torg som exempelvis Stortorget. Besöker du Stockholm under julen hittar du här en mysig liten julmarknad. 

Gamla Stan

I Gamla Stan hittar du även Stockholms trångaste gränd – Mårten Trotzig Gränd. Gränden är endast 90 cm bred och är därmed Stockholms smalaste gränd. Det är lätt att du missar den, så trång är den. Den ligger vid Järntorget.

Här hittar du många traditionella, små caféer så njut av en riktigt svensk fika. Gamla Stan bjuder på en atmosfär av historisk mystik och är en plats där besökare kan fördjupa sig i stadens fascinerande förflutna.

Gamla Stan i Stockholm har många historier att förtälja, en av den som är mer förknippade till vår samtid är ”Heartbreak Hotel”. Detta var en våning som tillhörde affärsmannen Jan Stenbeck och som han lät upplåta till sina vänner som exempelvis genomgick en skilsmässa. Vem som bodde där på ”Heartbreak Hotel” har Jan Stenbeck förevigat med en liten skylt av mässing som sitter innanför gallergrinden till ”hotellets” dörr. Så är du nyfiken beger du dig till Österlånggatan 17 där restaurangen Pontus in the Green House startade.

2. Kungliga slottet

Stockholms Slott ligger även i Gamla Stan. Detta är H.M. Konungens officiella residens. Här kan du utforska dess praktfulla salar och museer på egen hand eller ta en guidad tur. På slottet ryms många sevärdheter – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor om slottets medeltida historia och inte minst Representationsvåningarna med de pampiga paradrummen. Här finns även Gustav III:s antikmuseum.

Stockholms Slott

Att se högvaktsavlösningen är uppskattat av många. Vaktparadens marschväg leder fram till Stockholms slotts yttre borggård, där högvaktsavlösning sker. Ceremonin börjar klockan 12.15 alla dagar utom och söndagar och helgdagar. Då börjar högvaktsavlösningen klockan 13.15. Den varar i cirka 40 minuter.

Kungliga Slottet är en symbol för Sveriges kungliga arv och det imponerande byggnadsverket fascinerar med sin historia och skönhet.

3. Nobel Prize Museum

Nobelmuseet ligger på Stortorget i Gamla stan och är ett intressant museum om Nobelpriset och Nobelpristagare. Nobel-museet i Stockholm är dedikerat till att hylla och berätta historien bakom Nobelpriset. Här får du en inblick i Nobels liv, det vetenskapliga och humanitära arv samt ka ta del av interaktiva utställningar som ger en inblick i Nobelprisets historia och dess mottagare.

4. Storkyrkan

Storkyrkan som är en imponerade kyrka där många kungliga vigslar ägt rum. Här kan du som besökare beundra den vackra interiören, inklusive den berömda statyn av Sankt Göran och draken.

5. Riddarhuspalatset

Riddarhuset, som det kallas i vardagligt tal, är ett vackert palats i Gamla Stan. Insidan är också sevärd, speciellt Riddarhussalen med dess vapensköldar på väggarna. Riddarhuset är för tillfället stängt för renovering och öppnar igen i februari 2025.

6. Södermalm

Från Gamla Stan är det inte långt till Södermalm. Södermalm är en trendig stadsdel med livliga caféer, vintagebutiker och konstgallerier. Utforska dess bohemiska atmosfär och njut av utsikten Södermalm erbjuder över Stockholm. Här hittar du fina utsiktsplatser, trevliga parker och grönområden. Södermalm har också många trevliga restauranger och små gränder.

Södermalm

7. Monteliusvägen och Ivar Los park

På Södermalm hittar du Stockholms allra bästa utsiktsplats, nämligen Monteliusvägen. Njut av en magiskt vacker utsikt över framför allt Kungsholmen, Norrmalm, Riddarholmen och Gamla Stan. Vid Monteliusvägen finns Ivar Los park som är en perfekt plats där du kan ha picknick med en vidunderlig utsikt över staden.

Monteliusvägen

8. Skinnarviksberget

En annan plats med fantastisk utsikt är Skinnarviksberget. Detta är centrala Stockholms högsta naturliga punkt med magnifik utsikt över bland annat Kungsholmen, Gamla Stan och Stockholms stadshus. Detta är en pärla för en trevlig picknick.

9. Långholmen

Långholmen är en vacker ö som tillhör Södermalm. Detta var tidigare en fängelseö som nu är ett populärt rekreationsområde med stränder, promenadvägar och grillplatser. Långholmen är en plats för avkoppling och naturupplevelser mitt i city och det är ett perfekt utflyktsmål för soliga dagar och en picknick i det gröna. Här finns även möjlighet att hyra kanot om man skulle vilja se Södermalm från vattnet. Detta är en rogivande aktivitet som verkligen rekommenderas.

Långholmen

10. Fjällgatan och Mäster Mikaels gata

Kvarteren runt Fjällgatan, Stigbergsgatan, Mäster Mikaels Gata, Fiskargatan och Södra teatern är kantade av välbevarade trähus hus från 1700-talet på den ena sidan och en magnifik utsikt på den andra. Många av husen på Mäster Mikaels gata är från 1720-talet. I slutet av gatan finns Cornelisparken med vacker utsikt över Stockholm.

11. Fåfängan

En annan pärla för utsikt över Stockholm är Fåfängan. Här har du en fantastisk utsikt över Djurgården och Gamla Stan. Ett tips – packa ner ordentligt med godsaker i picknickkorgen för denna utsikt vill du beundra länge.

12. Fotografiska

Fotografiska hittar du också på Södermalm, inte så långt ifrån Slussen. Fotografiska är ett internationellt centrum för fotokonst. Är du intresserad av fotokonst är detta ett måste att besöka. Det finns alltid någon utställning som är värd att se. Fotografiska är en plats där bilder berättar berättelser och där besökare kan fånga ögonblickets skönhet på ett unikt sätt. Här finns också en trevlig restaurang att besöka med utsikt över Gamla Stan och Gröna Lund på Djurgården.

Fotografiska

13. Gondolen

Gondolen är en klassisk restaurang och ett landmärke i Stockholm. Restaurangen med dess spektakulära vy är en tillgänglig plats för alla, oavsett om du är stockholmare eller en besökare från någonstans i världen. Gondolen är en perfekt plats för en svalkande drink medan du betraktar solnedgången.

14. Freyja+Söder

Restaurang Freyja hittar du på Södermalm, närmare bestämt vid Slussen. Söder är restaurangens stora takbar med utsikt över Riddarfjärden och Gamla stan. Även om Söder har gott om plats, takbaren har plats för 400 sittande gäster, så kom tidigt. Takbaren Söder är otroligt populär.

15. Mosebacke

Några av platserna här inkluderar Mosebacke torg, Mosebacke Etablissement och Södra Teatern, tillsammans med det vackra Mosebacke vattentornet. Under sommaren hålls konserter på Mosebacketerrassen. Här kan du som besökare kan njuta av en fika, ett glas vin eller öl, och även äta något gott medan du tar in miljön och återigen njuter av den fantastiska utsikten över Stockholm.

Mosebacke

16. Vita bergen och Sofia kyrka

Vita bergen utgör en park belägen på östra Södermalm och kännetecknas av både grönskande områden och välbevarad historisk bebyggelse. Parken är kuperad och ligger i den östra delen av stadsdelen Södermalm i Stockholm. Området sträcker sig mellan Renstiernas gata, Skånegatan, Barnängsgatan och Malmgårdsvägen. Vita bergen har två toppar; Sofia kyrka ligger på den nordvästra och en musikpaviljong på den sydöstra. I parken finns möjlighet att njuta av fika på Kajsas, ett charmigt litet café med en  utomhusservering.

17. Stadsmuseet

Vill du lära dig mer om Stockholms historia? Museet är inrymt i Södra stadshusets tidigare lokaler belägna vid Ryssgården på Södermalm och visar permanenta och tillfälliga utställningar om Stockholms historia.

Södermalm kombinerar kreativitet och avkoppling i en behaglig harmoni så missa inte denna stadsdel när du besöker Stockholm.

18. Djurgården i Stockholm

Djurgården är en vacker ö som erbjuder grönskande parker, museer och nöjesparker. Hyr en cykel eller ta en promenad längs vattnet och njut av den naturliga skönheten. Djurgården är verkligen en unik plats i Stockholm. Under en vacker sommardag är det idealiskt att promenera runt och ta del av den bedårande naturen och de imponerande byggnaderna som präglar området. Djurgården erbjuder också en mängd andra sevärdheter och upplevelser att utforska.

Djurgården i Stockholm

19. Vasamuseet

På Djurgården hittar du Vasamuseet som är hem för det imponerande 1600-talskrigsskeppet Vasa. Upptäck dess dramatiska historia och imponerande restaureringar med interaktiva utställningar och guidade turer. Vasamuseet ger en fascinerande inblick i Sveriges marina historia och ett måste för alla som besöker Stockholm.

20. Skansen

På Djurgården finns också Skansen som är världens äldsta friluftsmuseum. Här kan du se de nordiska djuren, delta i hantverksaktiviteter och besöka utställningar om svensk kultur och historia. Från slutet av juni till mitten av augusti som anordnar man varje tisdag Allsång på Skansen. Ett tips om du vill besöka Skansen just denna dag och delta i Allsången – kom tidigt.

I december anordnar Skansen en av Stockholms mest traditionella julmarknader och det är även här som Nyårsfirandet hålls med de klassiska orden ”ring klocka ring”. Skansen är en plats där besökare kan resa tillbaka i tiden och uppleva livet i Sverige genom århundradena.

Skansen

21. Gröna Lund

För barnen är Djurgården en magisk plats. Utöver Skansen hittar man här också Gröna Lund som är en av Europas äldsta nöjesparker med spännande attraktioner och underhållning för hela familjen. Upplev adrenalinkicken på berg-och-dalbanor och njut av livekonserter på sommarkvällarna. Gröna Lund är en plats där skratt och glädje fyller luften och det är ett perfekt utflyktsmål för en dag fylld av roliga äventyr.

22. Junibacken

Junibacken på Djurgården är som en saga för barnen. Här får barnens fantasi får fritt spelrum och möter Astrid Lindgrens berättelser som tar liv på ett underbart sätt. Närmare än så här kommer man inte Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga. Här finns även lekutställningar, Astrid Lindgrens sagotåg och varje dag erbjuds det en föreställning av Junibackens teaterensemble. Och även om du är vuxen så är det kul att besöka Junibacken, dels för att uppleva barnens glädje men också för att själv få bli barn igen till minnena av Astrid Lindgrens sagor.

Junibacken på Djurgården

23. ABBA The Museum

Och för oss vuxna hittar du ABBA The Museum som är hyllning till det legendariska svenska popbandet ABBA. Här får du en inblick i deras musikkarriär och vad de gjort för dagens musik. Du kan också beskåda kläder och attiraljer medlemmarna använt under sina år som artister. Att besöka detta museum är en nostalgisk resa tillbaka till 70-talets glansdagar och ett måste för alla fans av bandet.

24. Djurgårdsstaden

Djurgårdsstaden ligger precis bredvid Gröna Lund Djurgårdsstaden. Här hittar du gamla historiska hus och när man promenerar omkring här känns det som att man förflyttar sig flera hundra år tillbaka i tiden. Du känner verkligen historiens vingslag när du strosar omkring i Djurgårdsstaden.

25. Rosendals trädgård

En oas på Djurgården är Rosendals trädgård. Här hittar du fantastiska bakverk och maträtter i caféet och råvarorna kommer från KRAV-gårdar och ekologisk odling. Du kan också köpa med dig plantor och det finns självplock av blommor. Ett tips – Ta med dig en picknick-korg och njut av den vackra omgivningen.

26. Galärparken

Galärparken som du också hittar på Djurgården är en vacker park med grönområden och utsikt över vattnet. Ta en avkopplande promenad eller picknick och njut av den naturliga skönheten. I Galärparken anordnas också olika evenemang som konserter och parkteater.

27. Djurgårdsbron

Djurgårdsbron är en ikonisk bro som förbinder Djurgården med Strandvägen. Här hittar du restauranger och trevliga parter som inbjuder till en picknick. Ta en paus och njut av lugnet samtidigt som du tittar på alla båtar som passerar.

Det finns ett flertal trevliga restauranger på Djurgården som exempelvis Wärldhuset Ulla Winbladh, Villa Godthem och Josefina. Hela Djurgården är en oas av lugn och avkoppling mitt i storstadspulsen och ett populärt utflyktsmål för både lokalbefolkning och turister. Detta är så nära naturen som du kan komma i centrala Stockholm.

28. Strandvägen

Från Djurgården är det inte långt till Östermalm och Stureplan. Strandvägen är en av Stockholms mest exklusiva gator med vackra byggnader och som har utsikt över Djurgården. Strandvägen är en perfekt plats för en avkopplande promenad och det är en plats där du kan njuta av Stockholms eleganta atmosfär. Längs Strandvägen hittar du många trevliga restauranger.

Strandvägen

29. Dramaten

Sveriges nationalscen för teater ligger vid Nybroviken och har varit spelplats för de stora skådespelarna och regissörerna under 130 år. Guidade visningar ges på lördagar och sommartid även på onsdagar. Om du vill ta ett glas är Marmorsalen och terassen ett klassiskt ställe som ger dig både en kulturell atmosfär och vackra miljöer. Dramaten är otroligt vacker och även om du kanske inte går in så stanna upp och beskåda denna vackra byggnad.

30. Stureplan

Stureplan är ett populärt nöjesområde i Stockholm med restauranger och nattklubbar. Här hittar du allt ifrån restauranger som Sturehof, Riche och Grodan till takbarer som Terassbaren på Scandic Anglais.

Stureplan erbjuder också mycket bra shopping. Här finns Sturegallerian med väl utvalda butiker, på närliggande gator hittar du Nymans Ur om du gillar klockor och butiker som Chanel och Nathalie Schuterman (en omtalad butik i TVserien Solsidan).

saker att göra i Stockholm - First Class Magazine

31. Östermalms Saluhall

På Östermalm hittar du Östermalms Saluhall. Detta är en fin saluhall där du hittar mängder av delikatesser från handlarna. Här finns också ett utbud av bra restauranger som exempelvis klassiska Lisa Elmqvist. Om du tycker om fisk och skaldjur rekommenderas verkligen ett besök på denna restaurang.

32. Nordiska Kompaniet och Kungsträdgården

Inte långt ifrån Stureplan ligger anrika NK. Här hittar du en mängd av butiker. NK ligger precis vid Kungsträdgården som är en vacker plats att besöka, speciellt under våren när körsbärsträden blomma. På sommaren är fullt med aktiviteter och evenemang och på vintern kan man åka skridskor i parken. Det finns en mängd restauranger och caféer runt Kungsträdgården.

Kungsträdgården

33. Kungliga Operan

I Kungsträdgården hittar du även Kungliga Operan. Detta är en av Europas främsta operahus med en imponerande repertoar av operor och baletter. Upplev en magisk föreställning i denna eleganta teater. Kungliga Operan är en kulturell skattkammare och det är en plats där besökare kan uppleva musikens och dansens under på högsta nivå. Här hittar du även anrika Café Opera och i operahuset finns även två trevliga takrestauranger med utsikt över Stockholm Ström och Stockholms Slott.

Kungliga Operan

34. Grand Hotel

Besök Grand Hotel i Stockholm. Här på detta anrika hotell kan man känna vingslagen från forna tider. Varför inte passa på att ta en traditionell afternoon tea här eller avnjuta en drink i Cartierbaren. Verandan på Grand Hotel är populär för middagar. Här kan man fira allt från påsk och midsommar till jul och nyår på klassiskt svenskt vis. Mathias Dahlgrens restaurang Matbaren som är en legendarisk Stockholmsklassiker hittar du också på Grand Hotel.

Grand Hotel

35. Nationalmuseum

Nationalmuseum som är ledande konstmuseum med en imponerande samling av konstverk från medeltiden till idag. Detta är verkligen en skattkammare av konst och kultur och det bjuder på en resa genom konsthistorien med verk av internationellt erkända konstnärer. Nationalmuseum ligger inte långt ifrån Grand Hotel.

36. Skeppsholmen och Kastellholmen

På Skeppsholmen ligger Moderna Museet som är ett centrum för modern och samtida konst. Moderna Museet är en inspirerande plats för konstälskare och det erbjuder en djupgående inblick i den moderna konstens mångfald.

Den tremastade fullmasteren HMS af Chapman ligger också förtöjd på Skeppsholmen. Hon byggdes 1888 för att skeppa gods mellan Europa och Australien. Nu är hon vandrarhem. Och troligen Stockholms vackraste.

Skeppsholmen

På Skeppsholmen hittar du också Arkitektur- och designcentrum, Östasiatiska museet och Stockholm Toy Museum. Vill du inte gå på museum är det fint att bara promenera runt ön. Går du över Kastellholmsbron kommer du istället till Kastellholmen. Båda de två små öarna är fina för promenader.

Skeppsholmen är en fridfull plats där du kan njuta av Stockholms naturliga skönhet mitt i city samtidigt som du upplever det historiska och moderna.

37. Stockholms Stadshuset och Stadshustornet

Stadshuset är känt för sin imponerande arkitektur och som platsen för Nobelfesten. Det är i den magnifika Blå Hallen som Nobelbanketten hålls och det är också på Stadshuset du kan se den mest spektakulära ljusshowen under Nobel veckan i december. Då lyses hela fasaden upp en otrolig ljusshow.

Stockholms Stadshuset

Under sommaren kan du besöka Stadshustornet. Tornet är 106 meter högt och erbjuder en vacker panoramautsikt över hela Stockholms innerstad. Stadshuset är en symbol för Stockholms stolthet och det imponerande byggnadsverket fascinerar besökare med sin skönhet och historia. Stadshusets salar kan endast besökas med guide, dock är Stadhusparken öppen för besök utan bokad guide. Här kan du beskåda arkitekturen på Stadshuset, skulpturerna som finns och njuta av lugnet.

38. Riddarholmen 

Från Riddarholmen har du en fin utsikt över både Stockholms Stadshus, Södermalm och Västerbron. Här hittar du Evert Tubes staty och det är precis vid denna staty som du har en fin utsikt över Stadshuset i solnedgångarna under sommarmånaderna.

Riddarholmen 

39. Norrmälarstrand

Från Stockholms Stadshus kan du promenera längs Norrmälarstrand. Här hittar du en massa trevliga restauranger och caféer. Om du vill blicka ut över Stockholms Stadshus och Södermalm är Le Bar och Le Tour ett bra alternativ. Utsikten därifrån över Stockholm är magisk.

40. Historiska museet

Historiska museet hittar du på Östermalm. Här berättar man om Sveriges historia från forntiden till idag genom fascinerande utställningar och artefakter. Historiska museet är en skattkammare av kunskap och det bjuder på spännande inblickar i Sveriges rika kulturarv.

41. Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseet är ett biologiskt och geologiskt museum i Stockholm. Museet är Sveriges största museianläggning och inrymmer även Cosmonova, ett planetarium och Sveriges enda kupolformade IMAX-biograf. Här finns det alltid permanenta utställningar och ett antal tillfälliga utställningar

42. Stockholms skärgård

Stockholms skärgård består av tusentals öar, vikar och sund och erbjuder möjligheter till båtutflykter, fiske och avkoppling vid havet. Besök närliggande öar som Fjäderholmarna. Här hittar du restauranger, caféer och konstnärshantverk. Fjäderholmarna är en perfekt destination för en dagsutflykt från Stockholm och det är en plats där du kan koppla av och njuta av havets lugn.

Fjäderholmarna

Sandhamn är en annan mycket populär ö i Stockholms skärgård. Under sommaren myllrar den av liv och turister och under hösten och vintern är den tyst. Oavsett årstid så är Sandhamn en destination att besöka.

Det finns många pärlor ibland Stockholms alla öar. Många av båtarna till skärgården avgår från Slussen eller Nybroplan. Besök strömma.com eller waxholmsbolaget.se för rutter och information.

Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är en naturskatt som lockar besökare med sin skönhet och sin lugna atmosfär långt från stadens liv och rörelse.

43. Nackareservatet

Utforska närliggande naturområden som Nackareservatet. Nackareservatet är en naturskön oas som ligger i södra delen av Stockholm. Med sina cirka 800 hektar av varierad terräng och natur, erbjuder reservatet en fantastisk plats för rekreation och friluftsliv året runt. Reservatet omfattar skogar, sjöar, våtmarker och kuperad terräng.

Nackareservatet

Här kan du utforska ett rikt växt- och djurliv, inklusive många fågelarter och vilda djur som rådjur och rävar. Det finns flera markerade vandringsleder och cykelvägar som tar dig genom de vackra skogarna och runt sjöarna.Besöka Haga Slott och Hagaparken

Haga slott, beläget i Hagaparken i Solna, strax norr om Stockholm, är en kunglig residensbyggnad. Omgivningarna kring Haga slott är lika magnifika som själva byggnaden. Hagaparken är en av Stockholms största och mest omtyckta parker, och dess natur är mångfacetterad och fridfull. Parken erbjuder en vacker blandning av öppna ängar, skogar och vatten, vilket ger en perfekt plats för avkoppling och rekreation.

Hagaparken

Genom parken slingrar sig promenadvägar och cykelbanor som leder till olika sevärdheter som Koppartälten, Fjärilshuset, den Kinesiska paviljongen och Brunnsviken. Under våren och sommaren blomstrar parken med färgglada blommor och grönska, medan hösten målar landskapet i varma toner av rött och guld.

44. Drottningholms Slott och dess omgivning

Drottningholms slott på Lovön är ett av Sveriges främsta kungliga residens och bostad åt flera generationer av den svenska kungafamiljen inklusive den nuvarande.

Drottningholms Slott

Omgivningarna runt Drottningholms slott är lika spektakulära som själva slottet. Slottet omgärdas av vackra franska trädgårdar, och det angränsande slottsparken, som erbjuder en imponerande samling av växter och träd från olika delar av världen. Promenadvägar slingrar sig genom parken och längs med vattnet, vilket skapar en idyllisk och avkopplande miljö för besökare.

45. Picknick i det gröna

Stockholms alla fina grönområden bjuder verkligen in till att avnjuta en picknick och beundra stadens charm och natur. Många av platserna som vi tipsat om här är ypperliga platser för detta.

Tips på mer saker att se och göra i Stockholm

Det finns många guidade turer att ta i Stockholm. Många av dessa hittar du på Visit Stockholm.  Det finns naturligtvis hop-on hop off bussar som tar dig till olika sevärdheter. Här finns olika rutter att välja mellan. Även båtturer finns om du önskar se Stockholm ifrån vattnet.

Historiska vandringar, spökvandringar och takvandringar är annat som erbjuds.

Om du inte känner dig bekväm med att vandra på ett tak så har Stockholm mängder av takbarer och takrestauranger att erbjuda.

saker att göra i Stockholm - First Class Magazine

Stockholms tunnelbana är faktiskt finare än vad man kan tro. Här finns mycket konst att se. Det anordnas guidade turer för att beskåda konsten som visas. Du kan även ladda ner appen SL Artguide som är en audioguide till utvald konst på 21 tunnelbanestationer.

Detta är som sagt bara ett axplock av vad Sveriges huvudstad har att erbjuda – det finns så mycket att upptäcka och uppleva i staden.

Foto: First Class Magazine samt press
To Top
Translate »