Irland

Valentia Island – en magisk tillflykt för vandrare och cykelentusiaster

Valentia Island, en liten men förtrollande plats utanför Irlands sydvästra kust i Kerry, är en destination som lovar att lämna dig i vördnad och förundran. Denna pittoreska ö, som bara är nio kilometer lång och tre kilometer bred, är en av Irlands bäst bevarade hemligheter. Här möts dramatisk natur, rik historia och genuin irländsk kultur i en perfekt symbios.

Valentia Island

Valentia Island och den storslagna naturen

Valentia Island är en skattkista av naturliga underverk som bara väntar på att upptäckas. Landskapet är en blandning av gröna ängar, skogklädda kullar, dramatiska klippor och vita sandstränder. En av de mest imponerande naturliga sevärdheterna på ön är Fogher Cliffs. Dessa majestätiska klippor stiger 180 meter över Atlanten och erbjuder en hänförande utsikt över havet. När du står vid kanten och tittar ut över de oändliga vågorna som slår mot klipporna nedanför, känner du en känsla av vördnad för naturens kraft och skönhet.

Fogher Cliffs

Geokaun Mountain är en annan naturlig höjdpunkt på Valentia Island. Detta är öns högsta punkt, och en vandring upp till toppen är en upplevelse som belönar dig med panoramavyer över hela ön och den omgivande kusten. Från toppen kan du se Dinglehalvön, Blasketöarna och de berömda Skelligöarna, vilket gör detta till en perfekt plats för fotografering och meditation. Stigen uppför berget är välmarkerad och tillgänglig för de flesta vandrare, vilket gör det till en populär aktivitet för både lokalbefolkning och besökare.

Cykla runt Valentia Island – ett äventyr på två hjul

Att cykla runt Valentia Island är ett av de mest njutbara sätten att utforska dess skönhet och charm. Ön erbjuder en mängd cykelvägar som passar både nybörjare och erfarna cyklister. Valentia Island Loop är en populär rutt som tar dig runt hela ön och förbi dess mest kända sevärdheter. Denna 20 kilometer långa cykelväg tar dig genom ett varierat landskap som inkluderar kustvägar, små byar och natursköna utsiktsplatser.

Valentia Island - First Class Magazine
Valentia Island - First Class Magazine
Valentia Island - First Class Magazine

Längs vägen kan du stanna till vid Knightstown, öns huvudby, som bjuder på en rad mysiga kaféer, restauranger och butiker. Här kan du ta en paus, njuta av en kopp kaffe och kanske smaka på några lokala delikatesser. Knightstown har en rik maritim historia, och du kan besöka Valentia Island Heritage Centre för att lära dig mer om öns förflutna och dess roll i transatlantisk telegrafi.

Fortsätt din cykeltur till Chapeltown, en annan charmig by där du kan beundra de traditionella stengatorna och träffa de vänliga lokalborna. Här finner du en genuin irländsk atmosfär, där tiden tycks ha stått stilla och traditionerna lever kvar. Att cykla genom Valentia Island ger dig en känsla av frihet och närhet till naturen, där varje sväng på vägen erbjuder en ny och vacker vy. South Kerry Cycles tillhandahåller både cyklar för uthyrning samt hjälper gärna till med att planera din rutt.

Geokaun Mountain and Cliffs

Geokaun Mountain, den högsta punkten på Valentia Island, erbjuder spektakulära vyer som sträcker sig över Dinglehalvön, Blasket Islands och ända bort till Macgillycuddy’s Reeks. För vandrare är detta en utmanande men belönande utflykt. Det finns flera markerade leder som tar dig upp till toppen, var och en med sina egna unika vyer och sevärdheter. Vandringen börjar vanligtvis vid parkeringsplatsen där en liten avgift betalas för tillträde. Därifrån kan man följa stigarna som slingrar sig genom det frodiga landskapet. Den branta stigningen kräver en viss nivå av kondition, men belöningen vid toppen är väl värd ansträngningen. Vid utsiktsplatserna finns informativa skyltar som beskriver det omgivande landskapet och dess geologiska historia.

Valentia Island - First Class Magazine

För cykelentusiaster är Geokaun Mountain en perfekt plats för en utmanande tur. Vägarna är branta och slingrande, vilket gör dem idealiska för dem som söker en adrenalinkick. Cyklingen uppför berget kräver god kondition och teknisk skicklighet, men belöningen vid toppen – en panoramautsikt som tar andan ur dig – gör det hela värt mödan. Efter att ha njutit av utsikten kan du ta dig ner för de slingrande vägarna, en upplevelse som kombinerar spänning och skönhet på bästa sätt.

Bray Head Loop Walk

För dem som föredrar en mer avslappnad vandring erbjuder Bray Head Loop Walk en fantastisk upplevelse med mindre ansträngning men lika imponerande vyer. Denna fem kilometer långa vandringsled tar dig ut på Bray Head, en utskjutande halvö med dramatisk utsikt över Atlanten och de närliggande Skellig Islands.

Bray Head

Vandringen börjar vid Bray Head-tornet, en gammal utkikspost som användes under andra världskriget. Stigen slingrar sig sedan genom det öppna landskapet, där betande får och vilda blommor pryder vägen. På klar dag kan du se ända till de berömda Skellig Michael-öarna, kända för sina klosterbyggnader från 600-talet och som en av inspelningsplatserna för Star Wars-filmerna.

Leden är relativt lätt att följa och passar för alla åldrar och konditionsnivåer. Det är en perfekt runda för familjer eller för dem som vill njuta av naturen utan att behöva ta sig an en alltför ansträngande vandring. Utsikten från Bray Head är spektakulär, särskilt vid solnedgången när himlen färgas i nyanser av rött och orange.

Valentia Lighthouse

En annan höjdpunkt på Valentia Island är Valentia Lighthouse, även känd som Cromwell Point Lighthouse. Belägen på den östra spetsen av ön, erbjuder fyren en inblick i regionens maritima historia och en fantastisk utsikt över havet. Fyren, som byggdes 1841, är fortfarande i drift och guidar fartyg genom de farliga vattnen runt ön.

Valentia Lighthouse

För vandrare och cyklister är en tur till Valentia Lighthouse en utmärkt utflykt. Vägen dit är lättillgänglig och passerar genom några av de mest pittoreska delarna av ön. Vid fyren kan besökare ta en guidad tur för att lära sig mer om dess historia och funktion. Utsikten från toppen av fyren är enastående och ger en panoramablick över Valentia Harbour och det omgivande havet.

Andra aktiviteter och sevärdheter

Förutom vandring och cykling finns det mycket annat att upptäcka på Valentia Island. Ön är rik på historia och kultur, med flera intressanta platser att besöka. Skellig Experience Visitor Centre ger en fascinerande inblick i de närliggande Skellig Islands och deras historia. Här kan besökare lära sig om de unika klosterbyggnaderna och det rika maritima livet i området.

För den äventyrslystne finns möjligheten att dyka eller snorkla i det kristallklara vattnet runt ön. Valentia Island är känt för sina utmärkta dykplatser, där man kan utforska undervattenslandskapet och dess rika marina liv. Det är en upplevelse som kombinerar spänning och skönhet, och ger en unik inblick i havets dolda värld.

För den som föredrar en mer avslappnad aktivitet finns möjligheten att ta en båttur runt ön. Dessa turer erbjuder en annan perspektiv på Valentia Islands dramatiska kustlinje och möjligheten att se delfiner och andra marina djur i deras naturliga miljö. Det är en perfekt aktivitet för familjer eller för dem som vill njuta av naturen på ett lugnare sätt. Vi använde oss av Aqua Terra Boat Tours som ordnade en privat tur för oss. Otroligt professionella och kunniga.

Se över din utrustning din utrustning

Innan du ger dig ut på din vandring eller cykling är det viktigt att du går igenom din utrustning. Detta inkluderar skor, kläder och inte minst underställ och underkläder. Allt för bästa komfort och för att undvika skavsår. För er män så har kalsongshopen.se ett stort utbud av underkläder för herrar.

Tips på boende: Royal Valentia är Valentia Islands anrika hotell och vackert beläget vid hamnen i Knightstown. The Stonehouse cottage är ett annat supercoolt boende. Här bor du i en husvagn, i en båt på land eller varför inte en buss? Atmosfären är otroligt familjär – det känns som att du kommer hem till en kärleksfull familj. The Stonehouse cottage är lite av en kombination av BnB eller selfcatering, men måltider kan serveras om man så önskar. Och detta rekommenderas verkligen då maten är fantastisk god. Här serveras verkligen närproducerad mat. Ostron, sjögräspasta och grillad fisk kan stå på menyn.

The Stonehouse cottage

The Stonehouse cottage
The Stonehouse cottage

Tips på restaurang: The Moorings Guesthouse & Seafood Restaurant serverar vällagad och lokalproducerad mat. Dagens rätter är ofta nyfångade räkor, musslor eller annat från havet. Självklart hittar du traditionella irländska rätter som Fish & Chips och Irish stew på menyn.

Valentia Island är en destination som erbjuder något för alla. Oavsett om du är en ivrig vandrare, en passionerad cyklist eller bara någon som vill njuta av naturens skönhet, har ön något att erbjuda. Från de spektakulära vyerna vid Geokaun Mountain och Bray Head till de historiska sevärdheterna vid Valentia Lighthouse, är varje hörn av ön fylld med äventyr och skönhet. Så packa din ryggsäck eller sadla din cykel och bege dig till Valentia Island för ett oförglömligt äventyr.

Här har vi samlat fler artiklar om Irland.

På turistbyråns hemsida hittar du mer information om Valentia Island.

Foto: First Class Magazine samt press
To Top
Translate »