Sydafrika

The Silo Hotel i Kapstaden – ett fantastisk hotell

Kapstaden är ett av världens populäraste resmål. De som gillar mat och vin, design, konst, kulturell mångfald och naturscenerier som fullständigt tar andan ur betraktaren får något lyriskt i blicken bara man nämner stadens namn. Den kräsne resenären vill bo centralt och riktigt förstklassigt. Nu har Kapstadens hotellscen fått ett nytt tillskott som triumferar över de andra lyxhotellen. Den första mars i år slogs portarna upp till det eleganta boutiquehotellet The Silo Hotel. Vi på First Class Magazine blev första svenska tidning att checka in.

Ett trevligt bemötande vid incheckningen på The Silo

Fyra frackklädda herrar välkomnar oss utanför hotellets stramt anspråkslösa entré och eskorterar oss upp till hotellets reception på plan 6. Redan i entrén, smyckad med utsökt konst, och i hissen med den vackra kristallkronan känns det tydligt att det här hotellet är något alldeles extra. När vi efter snabb och smidig incheckning öppnar dörren till vår deluxe superior suite får vi ytterligare en bekräftelse på det. Inredningen är lyxigt sparsmakad och färgkoordinerad in i minsta detalj. Allt från möbler och textilier till små söta macarons på en assiett.

På svitens entréplan finns matsal och vardagsrum och på övervåningen ett sovrum med badrum och klädkammare. Nick visar oss tillrätta i sviten, och det visar sig att han förstår en hel del svenska eftersom han haft en svensk flickvän och bott till och från i Sverige under några år. Under hela vår vistelse finns han till hands och ger oss utmärkt service.

The Silo Cape Town
The Silo – lounge with a view

Ombyggd spannmålssilo

The Silo Hotel är som namnet antyder inhyst i en före detta spannmålssilo. Denna faktiskt Afrikas högsta byggnad under åren 1930 till 1970. Den engelske designern Thomas Heatherwick har ritat den varsamt omgjorda exteriören på den numera k-märkta byggnaden. Den spektakulära inredningen gjorts av hotellets ägare Liz Biden.

Vi träffar Liz och får en kort pratstund. Hon berättar att en stor del av inredningen har hon inhandlat på hennes resor över hela världen. Detta är första gången hon skapat ett boutiquehotell av något som inte tidigare varit ett av hennes privata residens. De övriga lyxhotellen i hennes kollektion The Royal Portfolio är safarilodgen Royal Malewane i Krugerparken, Birkenhead House i det vackra kustsamhället Hermanus, La Residence i mat- och vinstaden Franschhoek och lyxvillan The One Above inne i Kapstaden.

– Mitt mål har alltid varit att lyfta fram lyx och komfort för våra gäster. Det handlar om att finna balansen mellan arkitekturens skarpa, industriella stil och inslag av klassisk glamour och modern komfort, berättar Liz när vi beundrar The Silos vackra och exklusiva interiör.

Hotellet är inrymt i den övre halvan av den gamla silon. I de understa våningarna håller faktiskt ett museum för modern konst på att ta form. Zeitz MOCAA (Museum of Contemporary Art Africa) kommer att slå upp dörrarna i slutet av september i år. Med detta museum får Kapstaden sin egen motsvarighet till MoMA (Museum of Modern Art) i New York City och Tate Modern i London. Museet är ett partnerskap utan kommersiella vinstintressen mellan den tyskfödde internationelle affärsmannen och filantropen Jochen Zeitz och ägarbolaget för Victoria & Alfred Waterfront i Kapstaden. Detta kommer att bli världens största museum för modern afrikansk konst.

THE SILO - First Class MagazineFOTO:PRESS

Milsvid utsikt från The Silo

Överallt i The Silo Hotel har man en underbar utsikt. Stora spektakulära panoramafönster med svart rutmönster och välvt glas, både i sviterna och i resten av hotellet, utgör en effektfull inramning av det pampiga Taffelberget, den glittrande Atlanten, det myllrande folklivet i The Waterfront och de centrala delarna av staden. Allra häftigast är den 360-gradiga utsikten på elfte våningen från byggnadens topp. Här umgås man, badar i poolen, tar en drink och något lätt att äta i baren eller bara kopplar av i soffor och sittgrupper. Innan middagen tar vi en drink här uppe och njuter av den vackra solnedgången som klär hela staden i vackert gyllene ljus.

Nick som tog emot oss när vi anlände till hotellet visar oss upp till The Rooftop och vi inser att detta kommer att bli en hett eftertraktad plats för det vackra folket. De som vill inleda kvällen med fantastisk utsikt, underbar solnedgång och härliga drinkar. Det går att boka bord här uppe även för gäster som inte bor på hotellet. Vi frågar Nick om det inte är risk att hotellets egna gäster inte får plats uppe på The Rooftop, men då säger han med ett leende:

– Om vi så ska tillverka ett bord på plats, så kommer det alltid att finnas plats för hotellets gäster här.
Med tanke på att ingen ansträngning hittills under vår vistelse varit för mycket för hotellets personal så är vi benägna att tro honom.

The Silo Cape Town
The Silo – roof top pool

Fröjd för öga, näsa och gom

The Silo Hotels huvudrestaurang heter The Granary Café. Förutom en elegant frukost som man serverar à la carte vid bordet är det också här man kan inta lunch och middag om man vill stanna kvar och njuta på hotellet istället för att ge sig ut i Kapstadens vimmel. Menyn är klassiskt internationell med moderna inslag. Vi njuter av en silkeslen ankleverparfait i utmärkt sällskap av ett glas Vin de Constance från vingården Klein Constantia. Vingården som anses vara Sydafrikas allra bästa noble late harvest – den sydafrikanska motsvarigheten till Frankrikes sauternes.

Havets läckerheter har arrangerats snyggt på tallriken när vår bouillabaisse kommer in. En ljuvlig och fyllig bisque hälls i tallriken vid bordet. Och resultatet är lika mycket en fröjd för ögat som för näsa och gom.

Lätt ekad chardonnay från Julien Schaal med mycket frukt och god syra blir del av en härlig kombination. Vi avrundar med en chokladkreation där saftig kladdkaka gjord på Valrhonachoklad samsas väl med små delikata chokladmakroner och hasselnötsglass. Ytterligare ett glas av den fantastiska Vin de Constance fulländar upplevelsen.

THE SILO - First Class Magazine
The Silo – food dessert

Hög kvalitet på maten

Köksmästare Veronica Canha-Hibbert har jobbat intensivt för att starta upp hotellets kulinariska verksamhet. Ho har trimmat ihop sitt handplockade gäng i köket på The Silo Hotel under den första månaden som hotellet varit öppet.

Vi smyger in i köket och imponeras av det lugn och den målmedvetenhet som präglar aktiviteterna där. Detta trots den korta tiden sedan starten. Veronica ler glatt och stolt när vi påpekar det och därtill berömmer den höga kvalitén på middagen. Hon är tydlig med att ambitionen inte är att tävla med Kapstadens mest berömda fine dining-tempel. De ska istället erbjuda ett gott och vällagat alternativ med finess för den som väljer att stanna kvar på hotellet istället för att boka bord på någon restaurang på stan. Det lyckas man utmärkt med, tycker vi.

Här har vi samlat samtliga artiklar om Sydafrika.

Foto: Björn Waenerlund där inget annat ages
To Top
Translate »