Kina

The Mira och Mira Moon i Hong Kong

Att välja hotell i Hong Kong handlar till att börja med att välja om man ska bo på Kowloon, som fastlandssidan heter, eller på Hong Kong Island. Både områdena har sin charm och sina guldkorn. Här finner du hotellen The Mira och Mira Moon.

Vill man generalisera kan man säga att fastlandssidan är mer kinesisk och Hong Kong Island aningen mer västerländsk. Det är på Hong Kong Island man hittar de enorma skyskraporna, de skinande bankpalatsen, de irländska pubarna och de gamla vackra koloniala byggnaderna från tiden då Hong Kong var brittiskt. På fastlandssidan finns det allt från kinesiska butikskedjor till dim sum-frukosthak och kantonesiska restauranger. Det är också på den kinesiska sidan du hittar de olika gatumarknaderna. För den som inte kan kantonesiska eller mandarin funkar engelskan hyfsat, oavsett vilken sida man väljer att bo på. Bägge sidorna har också fina parker och spännande gränder att gå vilse i.

Hotellkedjan Mira Hotels har två hotell som ligger på vardera sidan. Det ena alltså i Kowloon och det mindre och mer boutiqueaktiga Mira Moon på Hong Kong Island. Hotellen är medlemmar i Design Hotels och har hög standard på både upplevelse och miljö. Bägge hotellen erbjuder kostnadsfri surf genom att låna ut bärbara routers som man kan ta med ut på stan.

The Mira Hong Kong

Först ut att testas är The Mira Hong Kong, ett större business- och spahotell i Kowloon på fastlandssidan. Hotellet är sammanbyggt med livliga Miramar Shopping Center med internationella varumärken och lokala kinesiska brands. Alldeles runt hörnet ligger också en livlig bargata med drinkar, skön mat och bra stämning. Det är kanske femton minuters gångavstånd till en av de stora kinesiska marknaderna, ”jademarknaden”.

Hotellets reception är överskådlig och här finns ett cafe med eleganta, franska tårtor och bakverk. Personalen är artig och effektiv, och på nolltid hade vi rumsnyckeln i handen. Rummet som testades var en så kallad spa svit med egen ångbastu, generösa set med krämer och tjocka badlakan. Utsikten vindlade över Kowloon Park och Hong Kongs skyline. Rummet hade lyxiga sängar, och det extra rummet bjöd på soffgrupper och kaffestation. Här kunde man också leka med eldrivna persienner när man ville ha privattid i det generösa badrummet.

The Mira Hong Kong
Den pampiga receptionen på The Mira Hotel i Hong Kong

Sviten var vackert och smakfullt inredd, nästan i en nordiskt sparsmakad stil. Återhållet och stramt. Det var svårt att slita sig från all bekvämlighet för att hinna med stan också, och ångbastun använde vi flitigt under hela vistelsen. Ett väldigt skönt sätt att koppla av och bli riktigt ren.

The Mira Hong Kong

Högklassiga restauranger

Hotellet har ett flertal restauranger förutom det vackra caféet och samtliga höll hög klass. Huvudrestaurangen med kinesisk mat är omnämnd i Guide Michelin. Hotellet har också en stor spa-anläggning och inomhuspool på bottenvåningen. Mira har därtill en egen signature scent, en egen doft, i spa-anläggningen. Det kändes lyxigt men framförallt rogivande.

Frukosten på Mira Hotel är som en scen ur ett intrikat drama. Mat och matlagning överallt, och allt är pinfärskt. Med tanke på den kulturella smältdegel Hong Kong är finns många separata avdelningar med kinesisk, japansk, indonesisk, europeisk frukost … Att säga att allt finns kan låta överdrivet men det känns verkligen så. Dagarna på Mira började med qi gong i parken, fortsatte med spa och fantastisk mat och avslutades med shoppingkassar i händerna.

Efter två avkopplande dagar checkade vi ut, hoppade in i en taxi, tog vägen genom undervattenstunneln till Hong Kong Island och bytte boende till systerhotellet Mira Moon i trendiga Causeway.

Mira Moon

Mira Moon är ett mindre hotell med genuin boutiquekänsla och en hög servicenivå. Ingen önskan är för krånglig och man tilltalas med efternamn, alla vet vem man är och vilket rum man har. Hotellet har till och med en diskret taxiparkering inomhus så att anländande gäster ska kunna gå helt torrskodda till receptionen om vädret inte är det bästa. Flott! Missa för allt i världen inte hotellets berömda happy hour med obegränsade mängder riktig champagne. På hotellet finns en fin, intim restaurang där även frukosten serveras och med utgång från restaurangen en diskret innergård där man kan avnjuta en drink eller två i kvällsbrisen.

Mira - First Class Magazine
En champagnebar som uppfyller allas önskemål.

Frukosten serveras à la carte vid bordet men för den som vill finns också en mindre men välkomponerad buffé framdukad. Överhuvudtaget är allt på Mira Moon genomtänkt och sparsmakat, med fantastisk kvalitet och genomgående professionell service.

Mira Moon

Om Mira Hotel var avskalat och nästan nordiskt så är Mira Moon mer exotiskt med djärva färger i rött och intrikata mönster i mosaiken i badrummet och på trädetaljer i sovrummet. Yngre och coolare. Här finns inbyggt surround sound-system i rummet via Bluetooth och ett påkostat badrum. Även här är sängarna fantastiskt sköna och luxuösa med svala lakan.

Runt hörnet från hotellet finns hela Hong Kongs utbud av shopping, sevärdheter och restauranger. Från hotellet är det enkelt att ta sig till utsiktsplatser som Victoria Peak, men även till designområden som PMQ (Police Married Quarters) och trendiga restauranger som Little Bao.

Här hittar du mer information The Mira och Mira Moon.

Här har vi samlat alla artiklar om Kina.

Foto: Stefan Nilsson samt press
To Top
Translate »