EUROPA

TELEMARKSUPPLEVELSER PÅ DALEN HOTEL

Det känns dramatiskt omtumlande att svänga runt den sista kurvan och få se den pampiga sekelskiftesbyggnaden Dalen Hotel uppenbara sig framför oss. Och det blir inte sämre när vi kliver ut på andra sidan av hotellet, mot den skulpterade parken som sluttar ner mot vattnet.

Den gula, pampiga träbyggnaden i överdådig nationalromantisk stil med torn och spiror ser nästan gyllene ut i det vackra solskenet, och utgör en spännande kontrast mot de sista timmarnas bilfärd genom lantlig idyll med fäbodar, betande kreatur och ett böljande landskap i mättade gröna nyanser. Den första självklara frågan bränner genast på läpparna:
– Varför i hela friden bygger man något så spektakulärt och storslaget mitt ute i vilda Telemark?
Hotellets svenska direktör Malin Jernberg ler och verkar van vid frågan. Hon ger oss en sammanfattning av traktens och hotellets historia där det visar sig att området var en populär turistdestination redan på 1800-talet på grund av sitt läge vid den vackra Telemarkskanalen. Även prominenta, aristokratiska och förmögna gäster från olika länder i Europa sökte sig hit och på så sätt uppstod behovet av ett högklassigt boende. 1894 stod hotellet färdigt och genom åren har många kungligheter också sökt sig hit, bland annat kung Oscar II, tyske kejsaren Wilhelm II, belgiske kung Leopold II och kung Haakon VII med drottning Maud och dåvarande kronprins Olav.

När vi kommer in blir vi stående och häpnar över den pampiga, välbevarade 1800-talsinteriören. Den stora öppna salongen i mitten av hotellet sträcker sig genom alla tre våningarna ända upp till takets imponerande ”skylight” i glas som importerats från Tyskland. Vi går igenom de vackra salarna och sällskapsrummen och känner hur vi långsamt glider in i en avslappnad rofylld stämning, nästan som på en retreat.

Oscar II:s svit med paradbalkong är numera konferensrum eller lokal för intima bröllop. Kungen lär ha gillat att åka hit och var en återkommande gäst. Men möblerna är i huvudsak inte de som ursprungligen fanns här. Tyskarna, som ockuperade Norge under andra världskriget, lade beslag på huset under flera år och tömde det på all vacker interiör. Antingen togs den därefter till Tyskland eller också användes den som betalningsmedel lokalt. Det händer än i dag att Dalen Hotel får erbjudande att köpa tillbaka inredning från ortsbefolkningen, och det gör man med glädje även om man under åren även hittat vackra ersättningsmöbler från samma epok. Underhållet av hotellet blev eftersatt under efterkrigstiden och nuvarande ägaren Thor Morten Halvorsen, som förvärvade hotellet år 2007, har plöjt ner hela sextio miljoner norska kronor i den varsamma restaureringen.

Vi inleder vår vistelse med en av de läckraste Toast Skagen vi någonsin avnjutit, toppad med finaste löjrom. Till det rekommenderar restaurangchef Malin Johansson en frisk, aromrik äppelmust som visar sig bli en utmärkt kombo. Vi gratulerar oss själva till valet av en lätt lunch eftersom vi vet att Dalen Hotel är känt för sitt utmärkta kök och sina fantastiska middagar.

Telemarkskanalen – den vackra vattenvägen

Om hotellets gäster önskar så har personalen tips på många olika aktiviteter att ägna sig åt under dagar och kvällar. Här finns fina vandringsstråk med vidsträckt utsikt över kanalen och den vackra naturen. Man kan också ägna sig åt fiske i någon av de omgivande sjöarna eller göra en tur på cykel eller i kanot. Men allra populärast är att åka kanalbåt på Telemarkskanalen och en av dagarna gör vi en heldagstur.


Morgonen är krispigt kylig och härligt soldränkt med blå himmel dekorerad med bomullsliknande söta små moln. Dalen Hotels lilla veteranbuss kör oss ner till vattnet för en färd med en av de två kanalbåtarna. M/S Viktoria kastar loss och vi glider fram i ett fjordliknande landskap genom en till synes orörd vildmark. Vi serveras frukost ombord och väljer varma, nybakade baguetter med ost, skinka och fräsch sallad. Tillsammans med en stor kopp rykande varm choklad blir det en perfekt inledning på dagen.

Så småningom dyker det upp lite bebyggelse i form av små röda stugor med roddbåtar nere vid bryggorna. Norges äldsta svängbro som fortfarande är i bruk öppnar sig för oss. Det blåsvarta vattnet är spegelblankt och reflekterar bilderna av de höga skogsklädda bergssidorna som omger kanalen. Vissa av de soliga dalar som kantar kanalen har ett unikt varmt mikroklimat som till och med lämpar sig för odling av aprikoser, valnötter och apelsiner. Precis före orten Kjeldal slussar vi ner i en dubbelsluss. Portarna öppnas och stängs med manuella handvevar på gammalt sätt. Strax efter kommer Kjeldalslussen där vi stiger av och istället går ombord på Dalen Hotels egen kanalbåt M/S Henrik Ibsen som tar oss tillbaka genom den vackra kanalen till hotellet.

Båda båtarna har bra guidning på flera språk i högtalarna, vilket gör resan ännu mer intressant. M/S Henrik Ibsen känns lite större och lyxigare än Viktoria, men båda båtarna är mycket trevliga. Vi äter lunch i den vackra matsalen med snygg inredning i sobert röd färg som matchar de varma tonerna i båtens träinredning. De röda textilierna för tankarna till Orientexpressen och det sägs att ägaren Thor Morten Halvorsen hämtat inspiration därifrån när han lät renovera och modernisera båten för 30 miljoner kronor år 2013. Båten är verkligen i utmärkt skick med vackra, välbevarade lackade trädetaljer. Den köptes in från Sverige år 1992 och hade tidigare bland annat trafikerat Göteborgs skärgård under namnet Styrsö. Båtens kök hämtar råvaror från Bryggerestaurangen, hotellets restaurang nere vid kanalhamnen, så maten ombord är utmärkt. Vi väljer en ljuvlig fisk- och skaldjurssoppa respektive en rejäl smörgås med stor fin grillad köttbit med en god äppelkaka till dessert. Vår sprudlande glada och trevliga servitris Jenny fungerar också som bartender vid behov, och har även en del andra funktioner ombord.

Uppe i styrhytten berättar kapten Helge att det finns mycket havsörn i den här trakten. Vi spejar förgäves men just idag har örnarna ingen lust att visa upp sig. Men vad gör det när det förbipasserande landskapet är så vackert? Telemark ligger i sydvästra Norge och är ett av landets tjugo fylken, motsvarigheten till våra län. Området sträcker sig nordväst inåt landet från Skageracks kust och når ända upp till Hardangervidda Nasjonalpark som faktiskt är Europas största bergsplatå och kan visa upp stora hjordar av vilda renar. Regionen är känd för sitt vackra landskap, de många sjöarna och inte minst just Telemarkskanalen som sträcker sig drygt tio mil från staden Skien till det lilla samhället Dalen och Dalen Hotel.

Kulinariska upplevelser på hög nivå


För ett resmål som ligger avsides på det sätt som Dalen Hotel gör spelar förstås mat och dryck en mycket viktig roll för helhetsupplevelsen. Middagarna i hotellets eleganta restaurang är underbara kulinariska upplevelser och en daglig höjdpunkt för hotellets gäster.

Köksmästare Alex Thulin från Helsingborg har sin bas i det klassiska franska köket men gillar att vara kreativ och att testa sig fram. Vi pratar om att många kockar gärna följer sina förebilder på Instagram för att inspireras, men eftersom han sätter smakharmonier och inte synintryck i centrum tycker han inte att det fungerar särskilt bra som inspirationskälla. Istället får han inspiration genom att resa och besöka restauranger runt om i världen, både enklare etablissemang och världsberömda Guide Michelinkrogar. Och visst lyckas han hitta fina smakharmonier som har lyft Dalen Hotels restaurang till härliga höjder. Allra bäst kommer hans matlagning till sin rätt i restaurangens eleganta femrättersmeny där han får fritt spelrum för sin kreativitet. Vi bjuds bland annat en underbar rimmad lax med bakad jordärtskocka, kantarell, dillsyltad kål och ostron- och dillvinägrett.

Hotellets mycket kunnige sommelier Nils Hanken imponerar med sina träffsäkra och ibland ovanliga vinval. Till vår varsamt helstekta gåslever med krusbär, madeirasky och knapriga krutonger serverar han till exempel Graacher Himmelreich Riesling Auslese istället för det förväntade Sauternesvinet. Vinet är mindre sött än en sauternes och har en friskhet som lirar bra med de syrliga krusbären.
Alex är med rätta stolt över den lokala ankan, en riktigt bra råvara som med hans utmärkta tillagning är en paradrätt på hotellets restaurang. Han serverar ett underbart ankbröst och en ljuvlig slarvsylta på låret, ackompanjerat av friterad svartkål, anksky med röda, friskt syrliga vinbär och en sås smaksatt med Vin Jaune från Jura. Till det väljer Nils en mycket fin Bourgogne, 2013 Domaine Laurent Juillot Les Champs Martin, Mercurey Premier Cru med fina hallontoner i smaken.


Det här är bara några små exempel på allt det härliga som vi avnjöt i restaurangen under våra dagar på Dalen Hotel. Mycket är egenproducerat, till exempel det mesta på den dignande frukostbuffén. Och Afternoon Tea får man absolut inte missa. Det intas med fördel i någon av de vackra salongerna och består av ett kakfat i flera våningar fyllt med diverse läckra små snittar, scones med vispgrädde och slånbärssylt, kakor och bakelser – allting pinfärskt, hembakat och gudomligt gott. Och vill man inte dricka te, och det vill vi inte, så dricker man med fördel ett glas väl kyld Alexandre Bonnet Grande Reserve Brut.

The English Lady


Ett ställe som Dalen Hotel med sin intressanta historia måste förstås ha sitt eget spöke. Hon heter Elisabeth Greenfield och kallas för The English Lady. Enligt legenden kom hon till hotellet en dag i slutet av 1800-talet och checkade in på rum nummer 17. Här födde hon i hemlighet ett barn. Efter hennes hemresa till England fann hotellpersonalen ett dött spädbarn på rummet, men det gick inte att fastställa om barnet varit dött vid födseln eller om Elisabeth dödat sitt barn. Elisabeth anklagades för mord i England, men innan rättegången hann hållas tog hon sitt eget liv. I spökskepnad vandrar hon nu osalig omkring på Dalen Hotel, och gäster i rum nummer 17 har vittnat om att de ibland känner hennes närvaro och kan höra barngråt. Det är heller inte tillrådligt att lägga något i den lilla vagga som finns kvar på rummet. I matsalen står alltid ett litet bord med ett tänt ljus vackert uppdukat för en person om Elisabeth skulle vilja göra ett besök.

Den vackra hallen i hotellets mitt är en populär samlingsplats för hotellets gäster. Här kan man till exempel koppla av med en god aperitif innan middagen och lyssna på elegant pianomusik framförd på den stora flygeln. Efter en av middagarna slår vi oss ner framför den stora öppna spisen i hallen och får, med avec i hand, lyssna till ett framförande av hotellets spännande historia. En annan kväll tar vi mod till oss och följer med på loftvandring med nattvakten uppe på hotellets vind. I trappan på väg upp till vinden tycker vi precis att vi känner ett vinddrag svepa förbi och strax efteråt kan vi svära på att vi hör barngråt.

Personalen på Dalen Hotel förtjänar ett extra omnämnande. Alla är trevliga, glada och kunniga i sin yrkesroller. Men det som imponerar allra mest är att hela personalen verkar ha fullständig koll på gästernas preferenser och olika dagsprogram. Deras intresse för vår upplevelse på hotellet känns genuin och okonstlad och det märks tydligt att de trivs med sitt jobb och sin arbetsplats. När vi talar med hotelldirektör Malin inser vi att hon har höga serviceambitioner och att de anställda blivit utvalda med stor omsorg.

Under våra dagar på hotellet ser vi många par i olika åldrar som tar promenader hand i hand, gör en seglats på kanalen, njuter av den underbara maten och servicen eller bara ägnar tid åt varandra. På Dalen Hotel står tiden underbart stilla; ingen telefon eller teve på rummet och en elegant inredning som för tankarna till svunna tider då man värdesatte tid till samtal, eftertanke och återhämtning. Det gör gott i en stressad storstadssjäl att ladda batterierna några dagar här och vi återvänder hem fräscht utvilade med leenden på läpparna och många vackra vyer på näthinnan.

För mer information: www.dalenhotel.no

FOTO: BJÖRN WAENERLUND

UPP
Translate »