Annons från Globe Marketing

TELEBORGS SLOTT – VÄXJÖS EGET UNDERVERK

Strax utanför Växjö vid sjön Trummen ligger Teleborgs Slott. Ett slott som ser ut att vara hämtat ur sagoböckerna och som framröstats till Växjös eget underverk.

_mg_8878

– När man kör in på slottsområdet stannar tiden, berättar Maria Runosson som driver Teleborgs Slott.

VAD GÖR INTE EN BONDE FÖR SIN KOSKULL

_mg_8889_svi

Den smått excentriske greven Fredrik Bonde af Björnö lät bygga Teleborgs Slott som morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull. Slottet var inflyttningsklart år 1900 och uttrycket ”Vad gör inte en Bonde för sin Koskull” blev bevingat bland Växjöbor. Endast det bästa var nämligen gott nog för Fredrik Bonde och han sparade inte på något för att ge sin trolovade någonting alldeles extra.

ORÖRD EXTERIÖR

_mg_8927_svi

Exteriört är slottet näst intill oförändrat sedan det uppfördes och ett spännande blickfång där det ligger kringgärdat av bokar och lindar. Byggnaden är av tegel med yttersidorna klädda i granit och dess originella stil och uttryck fascinerar och inspirerar fortfarande besökare. På framsidan möts man av en magnifik stentrappa på femtio trappsteg som leder förbi två ståtliga lejonskulpturer och upp till slottets huvudentré.

– Fast numera använder vi köksentrén på ena sidan för att gästerna ska orka lyfta in sina väskor, säger Maria.

LJUST OCH VÄLKOMNANDE

_mg_8919_svi

Sedan Maria Runosson tog över driften 2003 har slottet genomgått en varsam renovering och upprustning.

– Vi ville göra om slottet så att alla kände sig välkomna. Det är litet och personligt, men ändå ståndsmässigt. Ljudet, ljuset och tempot är annorlunda. Vi erbjuder en lugnare, rogivande miljö och vi håller världen utanför på avstånd, berättar Maria.

Slottet är inbjudande med en varm och ljus atmosfär. Fönstren är original och möblerna i gammal, tidsenlig stil och det ligger stora vackra, äkta mattor på golven. Dekorativa kakelugnar och eldstäder och de lite knarrande golven förstärker den ombonade känslan.

SOVER I STORSLAGEN MILJÖ

utsikt-fr_n-

Inget rum är det andra likt och varje våning har en svit för gäster som vill njuta av lite extra lyx. På morgonen kan man dra upp rullgardinen och blicka ut över den vackra slottsparken. Till Teleborgs Slott kommer man för att få en upplevelse. Det finns guidade turer där gästerna bjuds på spännande berättelser om slottet från Fredrik Bondes och Anna Koskulls tid fram till idag. För de små ordnas sagostund med rundvandring och berättelser om de båda slottstrollen Tulle och Tjita. De vänligt sinnade slottstrollen bodde i berget innan det bebyggdes.

– Nu vakar de över slottet och våra gäster, berättar Maria, – många privatpersoner som kommer hit har något att fira, en födelsedag eller kanske ett bröllop.

Teleborgs Slott har, precis som de flesta andra hotell i den här genren, konferensgäster på vardagarna. Konferensrummen har olika historia och finns i olika storlek för små sällskap på två gäster upp till stora grupper på över hundra personer.

MINNESVÄRDA MÅLTIDER

_mg_8985_gul

Även köket är en pusselbit för att förgylla vistelsen för gästerna och här arbetar kockarna för att göra måltiden till ett skådespel för såväl öga som gom.

– Vi vill inte att gästerna bara ska sätta sig ner och äta. Mat, miljö och dryck ska bilda en harmoni. Vi jobbar med säsongens råvaror och skapar menyer utifrån kundernas önskemål, avslutar Maria.

För mer information:
www.teleborgsslott.com

UPP
Translate »