KRYSSNINGAR

SEADREAM CLUB YACHTING I MEDELHAVET

”It’s yachting, not cruising – enjoy the difference!”
Det är SeaDream Yacht Clubs utmanade slogan. Vi bestämde oss för att testa om det verkligen skulle kännas annorlunda än andra kryssningar vi varit på, och följde med på en resa från Rom till Nice med fartyget SeaDream 1.

SeaDream Yacht Club är ett familjeägt bolag, grundat år 2001 av norske superentreprenören Atle Brynestad som tidigare startat och byggt upp rederiet Seabourn Cruise Line, varit styrelseordförande i Cunard Line Ltd och styrelsemedlem i Carnival Cruise Lines. Det saknas ingen branscherfarenhet, med andra ord. Och det märks.

Familjärt och kulinariskt

SeaDreams koncept fokuserar på det bästa kryssningsvärlden har att erbjuda i kombination med den småskalighet och personliga service som utmärker livet ombord på en privat yacht. Vi är bara 85 gäster ombord som skäms bort av en besättning på 95 personer som blixtsnabbt lär sig våra namn och preferenser. Ett gott betyg för SeaDream och för fartyget är att man lyckats behålla besättningen ombord i många år. Ett bra exempel på det är Doramas från Kanarieöarna som är servitör ombord på SeaDream 1 och har jobbat på fartyget i hela tolv år.
– We’re like a family here, säger Doramas och det är något som märks när man är gäst på SeaDreams fartyg. Kanske är det detta som är SeaDreams hemlighet. Stämningen är mycket familjär och man lär snabbt känna besättningen och de övriga gästerna ombord. Doramas har ett vänligt och professionellt sätt att bemöta gästerna och är underbart flexibel där inget önskemål är omöjligt. När vi inte kan välja mellan hummer och lammfilé till middagens huvudrätt blir hans finurliga förslag helt enkelt en ”surf and turf” i form av en kombinerad tallrik av de båda rätterna som verkligen blir jättegod och mycket snyggt serverad. Även fartygets köksmästare Alistair stortrivs på SeaDream 1 och har varit ombord i tio års tid. Han berättar att han har femton mycket kompetenta personer av olika nationaliteter till sin hjälp i köket, och tillsammans trollar de fram en hel rad med förstklassiga läckerheter under resans gång. En av höjdpunkterna blir den utsökta Menu Dégustation, en avsmakningsmeny på åtta rätter, som serveras en av kvällarna.

Unik yachting-känsla

Om vädret tillåter äts alla måltider ute på däck där det finns gott om privat avskilda bord som definitivt inger en känsla av att vara ombord på sin egen yacht. På flera av fartygets däck finns ljuvliga Balinese Dream beds att koppla av i medan man sippar på sin cocktail som serveras av den uppmärksamma personalen. Om så önskas kan dessa bäddar även iordningställas för en romantisk natt ute på däck. Allra häftigast och mest avskild är bädden i fartygets för, och vi bokar in oss där en kväll. När bädden gjorts iordning för natten sätts avspärrningar upp för att garantera ”absolute privacy” för de övernattande. Kvällen är ljummen och det är verkligen mycket romantiskt att tillsammans beundra den vackra stjärnhimlen och sakta vaggas till sömns när fartyget sakta och majestätiskt glider fram genom natten.

Fartyget är förstås utrustat med allt bekvämt, skönt och roligt man kan önska sig. Här finns swimming pool och bubbelpool på däck och ett härligt spa med alla tänkbara behandlingar. Den som önskar kan börja dagen med ett skönt yogapass uppe på däck. Vill man vara ännu mer aktiv finns ett bra gym och en rolig golfsimulator, men en riktig lustyacht ska förstås också kunna erbjuda en rad olika vattensporter. Från fartygets marina plattform i aktern kan man till exempel ta sig en simtur, köra vattenskoter, segla Laser eller Hobie Cat katamaran, paddla kajak, åka wakeboard eller vattenskidor, eller helt enkelt bara softa på en stor upplåsbar solbädd.

Medelhavspärlor och lyxig Riviera

Vi avseglar från Rom med slutdestination Nice på den franska Rivieran. Färden går via Sardinien, Korsika, Cinque Terre, Portofino, Cannes, Saint-Tropez och Monte Carlo. Det är en samling fina destinationer vi besöker som erbjuder många fina miljöer och vackra vyer. Eleganta Porto Cervo på Sardinien anlades av självaste Aga Khan som en lyxig lekplats för ”the rich and famous”. Och Cinque Terre är verkligen en häpnadsväckande syn utifrån havet med de roliga, mångfärgade husen som klättrar ända nere från vattnet upp på de branta klippväggarna. Côte d’Azur, den franska Rivieran, bjuder på flärd, elegans och kulinariska upplevelser man bara kan finna i Provence. I Cannes lyckas vi pricka in den berömda filmfestivalen. Helikoptrar surrar som bålgetingar i luften när de ilar från lyxyachter på svaj och olika orter utmed Rivieran till filmfestivalen med kända skådespelare och andra VIP-gäster. I Saint-Tropez gör vi en mycket trevlig Chef’s Walk med fartygets köksmästare Alistair och cruise director Gareth, båda sydafrikaner. Vi besöker en marknad och provar diverse läckra ostar, charkuterier, artisanbröd med läckra röror och en rad underbara roséviner. När Gareth fyller på våra rosévinsglas för femte eller var det möjligtvis sjätte gången säger jag:

– Are you trying to get me tipsy?
Gareth svarar med glimten i ögat:
– This stopped being a tasting long ago.
Ja, provsmakningen blir till slut rena cocktailpartyt med härligt mingel och fler och fler glada skratt ju fler roséviner vi provar. Lokalbefolkningen skakar glatt roade på sina huvuden åt oss, men beslutar sig efter en stund för att ansluta sig till det glada sällskapet.

Favoritdestinationen Portofino

Men allra mest förtjusta blir vi nog i orten Portofino i den italienska regionen Ligurien, som stjäl våra hjärtan med sin pittoreska charm. Denna lilla kustpärla anses med all rätt vara en av Medelhavets allra vackraste städer. Portofino var från början en liten fiskeby och än idag ligger det flera små fiskebåtar sida vid sida med stora lyxiga yachter inne i den söta hamnbassängen. Stadens torg ligger precis nere vid hamnen och här, och längs med den trevliga strandpromenaden, finns ett myller av små söta restauranger, barer och boutiquer. Efter lite flanerande utmed strandpromenaden styr vi kosan upp till välkända Hotel Splendido för att njuta av den magnifika utsikten från den högt belägna hotellterrassen.  Men här är det inte bara utsikten som är ”splendido” utan även priserna på mat och dryck, så se till att ha med en välfylld plånbok. Lokal öl på 33 cl flaska kostar hela 180 svenska kronor, till exempel. Men det är en underbar upplevelse att sitta och njuta av en drink eller lunch i fint väder uppe på terrassen.

Sist men inte minst kan vi avslöja att SeaDream Yacht Club har riktigt spännande framtidsplaner. Rederiets tredje fartyg håller på att byggas och kommer att sjösättas år 2021. Det här blir ett lite större men framför allt ännu lyxigare fartyg än de nuvarande två. Bland annat kommer en egen helikopter att finnas med ombord för gästernas nöje. Vi ser med spänning fram emot att få återkomma och mönstra på det nya fartyget för en, om möjligt, ännu lyxigare upplevelse av ”yachting, not cruising” någonstans i världen.

För mer information:       www.seadream.com

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »