Maldiverna

Maldiverna – ett drömresmål

Säg Maldiverna och de flesta får något drömskt i blicken. För många förblir det just en dröm, detta exklusiva resmål med vackra atoller, sagolika stränder och lyxiga resorts. Men för den som har möjlighet att resa väntar en upplevelse för livet.

Det är tidig morgon i Malé. Huvudstaden påminner om New York med sina höga hus tätt hoppressade på en liten ö där mer än hälften av Maldivernas totalt 350 000 invånare bor. Här pågår vardagen med höga rop från dagens fiskmarknad, här finns bilar, mopeder och mängder av kaféer. Religionen islam ger staden karaktär med moskéernas gyllene tak som glänser vid inflygningen. Språket, dhibehi, är unikt för Maldiverna. Det är dock få som stannar till på Malé, förutom i loungen i väntan på sjöflyg eller speedboat till nästa resort.

Kontrasten är nämligen enorm. Bara några minuter bort med båt väntar vita stränder, korallrev, havssköldpaddor och delfiner. Det är dit de flesta är på väg, denna morgon på Malés flygplats. Hotellpersonal finns på plats för att ta hand om sina gäster så snart de kliver av det internationella flyget. De checkar in bagage och många av de lyxigare destinationerna har egna lounger som gästerna får vänta i på sin färd till paradisöarna.

Det blir en ganska lång väntan i många fall, framförallt om man ska ta sjöflyget. Hotellen väntar in gäster från olika flyg tills planen ut mot de olika boendena är fulla. Det kan innebära ett par timmars väntan i en lounge när allt man vill är att ta sig vidare. Men det är också en av mycket få nackdelar med det här landet.

Korallrev med tusen fiskarter på Maldiverna

Landet består helt och hållet av korallrev och -öar på en sträcka om 800 kilometer från norr till söder. Med över tusen olika fiskarter på reven finns det självklart många skyddade områden. De flesta resorts har en policy som innebär att man absolut inte får mata fiskarna. Det råder stor respekt för djurlivet här. Många resorts lockar med både dykning och snorkling. Oftast räcker det med att låna snorkelutrustning och hoppa ner i vattnet intill din watervilla för att få en av ditt livs bästa snorklingupplevelser. Vill du ta det ytterligare ett steg finns alla möjligheter att dyka med valhajar, snorkla med djävulsrockor.

Maldiverna

Världens främsta hubb för sjöflyg

Allt detta gör Maldiverna till ett land helt beroende av sin turism. År 2018 fanns totalt 137 resorts att välja mellan. Alla ligger på egna små öar, de flesta inom 40 minuters resa från huvudön Malé. Därute får man inte bygga hotell som är högre än högsta palmen, och det förekommer inga bilar. Du når öarna via speedboat, propellerplan eller sjöflyg. Tolv inrikesflygplatser finns förutom de pontoner som fungerar som landningsplats för alla sjöflyg som lämnar Malé varje dag. Det här är faktiskt världens största hubb för just sjöflyg med 277 avgångar dagligen.

Värt att nämna är som sagt att väntetiden ofta är lång – varje plan fyller man med hotellgäster som kommer från andra resorts eller andra delar av världen. Å andra sidan har de riktigt fina lyxhotellen egna lounger där du väntar in planet som tar dig vidare till en av många drömlika resorts.

En kostsam historia

Maldiverna är dyrt. Här finns inget jordbruk, ingen egen elförsörjning och vattnet måste renas på varje ö. Det innebär att nödvändiga råvaror skeppas hit från Australien och Asien. Dieselaggregat håller öarna försörjda med el. Det pågår flera projekt med solel men utvecklingen går sakta. Däremot finns ett magiskt djurliv under ytan – så fisk och skaldjur är det enda lokala som brukar erbjudas på resorterna. Det är lätt att glömma förutsättningarna när frukterna dignar på frukostbuffén och wagyuköttet serveras på ännu en utmärkt restaurang.

Gästhus och gassande sol

Vill du inte göra hål i plånboken finns förutom alla resorts även gästhus på de öar där Maldivernas invånare bor. Kom ihåg att religionen sätter en stark prägel på öarna, vilket innebär att du inte får gå på offentliga stränder i bikini eller baddräkt. Lösa t-shirts och shorts är ett krav även på stranden. Däremot har de flesta gästhus en egen strand där du kan sola och komma hem med en vacker bränna. Men ha respekt – solen här runt ekvatorn är farligt stark.

Ett hett tips är att bunkra upp med solkräm med högsta solskyddsfaktor hemma – väl på Maldiverna får du betala uppåt femhundringen för en solkräm. Och utan den klarar du dig inte länge i solen. Men annars kommer du att klara dig fantastiskt bra på Maldiverna – ett paradis på jorden.

Maldives sunset

Fakta om Maldiverna:

Maldiverna har totalt 350 000 invånare, där drygt hälften bor i huvudstaden Malé.
Landet är indelat i 20 regioner.
På Maldiverna pratas dhibehi, som är unikt för Maldiverna. På alla resorts pratar personalen utmärkt engelska.
Religionen islam präglar kulturen starkt.
2018 fanns 137 resorts, där varje resort fanns på en egen ö.
På ön gäller US-dollar för alla turister. Den lokala valutan är maldivisk rufiyaa (MVR).

Här har vi samlat alla artiklar om Maldiverna.

Här hittar du allmän information om Maldiverna.

Foto: Lina Skandevall samt Press
To Top
Translate »