Sverige

Öster By Stenson – en golfbana i världsklass

Smack, träffen sitter mitt i träffytan. Bollen skjuter iväg med en farlig fart och går i en skön båge över den lätt kuperade terrängen på första hålet. Tyvärr träffar utslaget den vackert inramade bunkern på Öster by Stenson, fylld med vit sand av marmorkross och lite väl strategiskt utplacerad. Men vad gör det en dag som denna när solens strålar värmer från en klarblå himmel och orörda spelytor väntar? En lätt bris fläktar oss stillsamt. Vi har fått förmånen att som en av de första bollarna spela Sveriges nya golfbana, Öster by Stenson, och vi är barnsligt förväntansfulla inför vad som väntar oss denna förmiddag i början av augusti.

GOLF ÖSTER BY STENSON
Vyn över 4:e hålet ger en känsla av vad som väntar på Öster by Stenson.

Det är teamet Henrik Stenson och Christian Lundin som tillsammans och i nära samarbete gjort något som många trodde var omöjligt. Nämligen att bygga en ny bana i Stockholmsområdet och få samtliga golfare nyfikna på vad som komma skulle. Redan i ett tidigt skede var målsättningen att det inte skulle vara en svårspelad bana. I stället ville man att denna golfbana skulle vara en medlemsbana som skulle passa alla typer av golfare.

Här på Öster by Stenson kan de sätta upp tuffa tävlingar om så krävs, men framförallt vill de att golfbanan ska bjuda in till en trevlig runda för det strategiska och underhållande spelet samt locka till ett återbesök. Banan är av amerikansk karaktär med rätt mycket vatten, palissader runt greenerna och en smidig och enkel promenad.

Öster by Stenson börjar snällt

Rundan börjar med ett par rätt generösa och snälla hål som ger golfaren möjlighet att värma upp. Vid hål 3 och 4 börjar vatten komma med i spelet och svårighetsgraden ökar obönhörligen upp.

Finishen med hål 13-17 kräver en del eftertanke och avslutningen är en diamant som sätter punkt för en minnesvärd golfrunda på en vacker och utmanande bana.

GOLF ÖSTER BY STENSON
Här vid 13:e hålet blir det en utmaning som kräver skärpa och eftertanke.

Hål 18 med utmanande bunkrar

Hål nummer 18 är ett par 5 med vatten hela vägen till höger. Några strategiska bunkrar utmanar men hålet är helt klart nåbart på två slag. Greenen ligger farligt nära vattnet men på vänster sida finns en utväg för den mera försiktige. Utsiktspunkten är högt belägen och det är rimligt att anta att många kommer att ta selfies här.

GOLF ÖSTER BY STENSON
Till vänster syns hål 18 och till höger hål 9. Vattnet är farligt nära båda hålen.

GOLF ÖSTER BY STENSON
Det magiska och avslutande hålet är en utmaning.

Det gemensamma omdömet från oss som fick äran att premiärspela denna måndagsmorgon i början av augusti är att Öster by Stenson är något i särklass. Perfekta spelytor och en smart och vänlig layout, lite beroende på vilken utslagsplats man väljer. Man kan förstå att nästan 70.000 lastbilsflak fulla med byggmaterial har behövts. Två år och åtta månader har det tagit att forma Öster by Stenson till en bana som uppfyller de flesta kriterier när det gäller att vara i särklass – för att inte säga världsklass.

Kommande planer att förverkliga

Man har nu bestämt sig för att ta en vilopaus på ett år innan man påbörjar nästa projekt. Den existerande Västerled-banan ska byggas om till en så kallad fake links-bana. Det handlar om en hedbana inspirerad från Skottland med torvade bunkrar och vajande gult gräs samt en karaktär som är helt annorlunda den som finns på Öster by Stenson; således ett bra komplement. Delar av anläggningen är redan klar och här finns det padelbanor och en träningsanläggning i världsklass att använda. Här kan man vässa sina slag och förbereda sig inför den stundande rundan.

Man planerar att bygga Himalayagreener, och för vinteraktiviteter kommer skidspår att anordnas runt banan. Det kommer även att finnas en korthålsbana med USGA-greener och marmorkross i bunkrarna. Detta helt enligt konceptet man använder på Öster by Stenson-banan och med samma skötsel.

GOLF ÖSTER BY STENSON

Banan kommer att vara en fristående del bestående av enbart korthål där man kan strosa runt med bara putter och wedge. Perfekt när man vill träna sitt närspel och har lite tidsbrist men ändå vill slå några slag.

Den gamla Österåkeranläggningen har således fått en helt ny snygg kostym som man fyller ut väl. En skräddarsydd, elegant och passande svid som kommer locka internationell publik såväl som andra sugna golfare. Med tanke på att Henrik Stenson är värd för Scandinavian Invitation, är tanken nära till hands att det kommer att arrangeras stortävlingar här i framtiden. Vi följer med stort intresse förvandlingen och ser fram emot kostym nummer två som kommer att ackompanjera sin bror i garderoben. En garderob innehållande kostymer som många kommer att vilja prova.

För mer information:
http://www.henrikstensongolfdesign.com
http://www.regolfdesign.com/

Här har vi samlat alla våra artiklar om golf.

Foto: Peter Corden
To Top
Translate »