Maldiverna

Niyama Private Island på Maldiverna

Vissa platser kastar sig nästan smärtsamt rakt in i hjärtat. Niyama Private Island är en av dem. Kanske beror det på det nästan löjligt turkosa vattnet, de kritvita stränderna eller de vajande palmerna. Förmodligen är det en kombination av alltihop – för det här är definitionen av en paradisö.

Niyama Private Island
Oändliga stränder, turkosblått hav. Niyama Private Island sticker ut.

Konkurrensen är hård i Maldivernas övärld. Varje resort erbjuder sina varianter på beach villas och water villas.Restauranger med olika teman, kvaliteten på reven runt öarna, djurlivet, spabehandlingar och aktiviteter konkurrerar om uppmärksamhet. Trots detta är utbudet ofta liknande på många lyxresorter, vilket kräver mycket för att sticka ut. Niyama sticker ut.

Lyx även för surfare på Niyama Private Island

Niyama Private Island ligger på två av öarna i den övergivna Dhaalu-atollen. Det är en lyxig resort med två öar som tar både lek och avslappning till en ny nivå. De två öarna heter just ”Play” och ”Chill”. Här finns villor på mellan 135 och 770 kvadratmeter, där varje villa har sin egen thakuru – en butler som du kan ringa dygnets alla timmar.

Det här är också en av Maldivernas bästa platser för surf, som givetvis ligger på ön ”Play”. Här bryter vågorna perfekt mot revet och skapar en konstant våg som beroende på vindar varierar i storlek. När den är som snällast klarar även nybörjare av den, men när den är som störst krävs det proffs för att stå emot krafterna. För oss som nybörjare är vågen tyvärr för stor. Vår surflärare från Australien ler när hon ser den: ”Hade det här varit i Australien hade det varit hundratals surfare här nu.”

Istället räknar jag till fem hugade surfare som lyckas fånga vågen och surfa sig genom tunneln den skapar innan den slår mot ytan. Fem minuter bort med speedboat finns en annan plats för utmärkt surf, tio minuter bort finns nästa. Drönare flyger omkring för att fånga surfandet både på film och som minnesvärda fotografier.
Istället för att låta oss utmanas lite för mycket av vattnets krafter ställer vi oss i baren. Reggaetonerna från baren konkurrerar inte på något sätt med havets vågor, men ger en skönt avslappnad känsla. Här samlas många av gästerna på kvällarna för att njuta av solnedgången, möte med surfare och en drink före middagen.

Niyama Private Island

Restaurang i trädkronorna hos Niyama Private Island

De nio restaurangerna har alla olika koncept där fyra av dem sticker ut rejält. Högt uppe bland trädkronorna ligger Nest som får dig att tro att du befinner dig i en asiatisk regnskog snarare än på en ö i Lackadivsjön. Här kan du slå dig ner vid det populära Teppanyakibordet och avnjuta asiatisk mat tillsammans med en välsorterad sakemeny. Varför inte avsluta med världens dyraste kaffe, Black Ivory? Även Tribal, med sin afrikanska inriktning har en fantastiskt fin inramning. Här välkomnas du av en masaikrigare som visar upp menyn i form av en gigantisk träbricka. Vi väljer ett perfekt grillat wagyukött som serveras tillsammans med tillbehör och såser du själv väljer från menyn.

Niyama Private Island

Designad undervattensrestaurang på Niyama Private Island

En kort båtresa från ön ligger Subsix, en av få undervattensrestauranger i Maldivernas övärld, som dessutom fungerar som nattklubb när solen sänkt sig i Lackadivsjön. Men det är få som lockas av party här. Det är snarare lunchen som är höjdpunkten. Designen är påkostad. Ljuset är kallt blått på grund av vattnet och restaurangen plockar upp det i glas och övrig inredning. Stolarna är skapade som sjöborrar med taggar av gummi på stolsryggarna. I taket hänger små runda plattor av pärlemor som skapar en starkare undervattenskänsla.

Maten i sig är en avsmakningsmeny som håller hög klass men på något sätt infinner sig samma känsla som på ett flyg – smakerna kommer inte riktigt fram. Däremot är presentationerna vackra och vinerna perfekt matchade till maten. Ovanför Subsix ligger restaurangen Edge som erbjuder finedining under kvällstid och har en liknande meny.

Niyama Private Island Lina Skadevall

Bada med stjärnor som underhållning hos Niyama Private Island

Vi bor i en beachvilla på 135 kvadratmeter. Ett stort plus är att vi möts av äkta champagne och att minibaren faktiskt är ett helt kylskåp fyllt av bland annat hemgjord glass. För mig som popcornälskare är givetvis popcornmaskinen ett stort plus – det är som gjort för en filmkväll. LED-tv och Bose surround sound hjälper till med känslan. Om man nu vill titta på film. Badrummet lockar mer, där underhållningen istället är en stjärnklar himmel. Hela badrummet ligger under bar himmel och det är en speciell känsla att göra sig fin inför kvällens middag med flygande hundar, fåglar och stjärnor som enda sällskap.

Niyama Private Island Lina Skandevall

Orörda stränder Niyama Private Island

Vår utomhuspool ligger inbäddad i lummig grönska vilket gör att huset och poolen är utan insyn. Utanför den ligger den till synes oändliga, orörda stranden. Den är så vit och så finkornig och möts inte av reven förrän du tröttnat på att simma. Det gör att vattnet blir lite grumligt men färgerna helt magiska. Den klarblå himlen ser nästan smutsig ut i jämförelse med det turkosa vattnet. I övrigt är stranden bara vår. Och eremitkräftornas. Var vi än sätter våra fötter så trycks snäckorna ner mot sanden med ett ryck. Efter några minuter vågar invånaren i snäckhuset kika ut lite för att sedan försiktigt kravla vidare.

Vi ligger i våra solsängar tills solen siktar mot horisonten och färgar himlen rosaorange. Då plockar vi fram vår äkta champagne som väntade på oss i vår beachvilla och bestämmer över en skål: hit åker vi tillbaka!

Niyama Private Island

Fakta, Niyama Private Island

Niyama Private Island ligger i Dhaalu-atollen.

Du tar dig hit med sjöflyg från Malé, en resa på cirka 45 minuter. Resorten har en privat lounge på flygplatsen.

Här finns villor mellan 135 och 770 kvadratmeter. Den största villan har plats för 14 vuxna och åtta barn med privat kock, två butlers och en städerska.

Samtliga villor har en egen butler som kan användas 24 timmar om dygnet.

Resorten erbjuder nio restauranger av hög kvalitet, där Subsix, undervattenrestaurangen också är Maldivernas enda nattklubb under vattnet.
Här finns flera aktiviteter att välja mellan. Från surflektioner till jetski, Seabob, kneeboarding och att simma med hammarhajar.

Drift Spa erbjuder parbehandlingar i sex behandlingsrum som ligger i watervillas. I limeträdgården intill finns även bastu, pool, jacuzzi och juicebar.

Här har vi samlat alla artiklar om Maldiverna.

Här hittar du mer information om Niyama Private Island.

Foto: Lina Skandevall samt press
To Top
Translate »