KRYSSNINGAR

På lyxig kryssning med Seabourn längs Kanadas östkust

De finns många kryssningsbolag (och kryssningsfartyg) i världen, men det finns bara ett mycket litet fåtal som räknas till de riktigt ultralyxiga. En av de allra främsta i den klassen är det mångfaldigt prisbelönade rederiet Seabourn med ett eget unikt och genomtänkt koncept. Fartygen är tillräckligt stora för att kunna erbjuda utmärkta valmöjligheter, och erbjuder enbart boende i sviter av olika storlekar.

Seabourn Quest

Samtidigt är fartygen mindre än många andra, för att upplevelse och service ska bli mer personliga och för att möjliggöra att kunna gå till små hamnar på exotiska destinationer bortom de stora turiststråken. Design är något man tar på största allvar på Seabourn, och då pratar vi inte bara om fartygens snygga yttre. Mattor, tyger, möbler och mycket annat är av egen design och skräddarsys för varje fartyg. Allt andas lågmäld sober elegans. ”We don’t shout, we whisper”, säger en av deras designers stolt.

Vi förverkligade nyligen en dröm och gjorde en resa från Montreal utmed Kanadas vackra ostkust ner till Boston i New England . Detta ombord på lyxkryssaren Seabourn Quest under tio oförglömliga dagar i början av oktober.

När den vackra solnedgången kastar sina sista strålar över storstaden kastar vi loss. Vi samlas uppe på däck med klirrande champagneglas och njuter av den trevliga orkestern som underhåller på pooldäck. Naturen sprakar av höstens alla vackra nyanser, med flammande färger på träden. Vi har verkligen anlänt vid den perfekta tidpunkten för att njuta av det kanadensiska höstlandskapet under vår kryssning. Det ligger en härlig förväntan i luften. Alla gäster är på ett strålande humör, ivriga att lära känna varandra och bekanta sig med det eleganta fartyget.

Ombord på Seabourn Quest

Vi är fyrahundrafyrtio gäster ombord på Seabourn Quest, i princip fullt skepp. De flesta kommer från USA och ett femtontal är från Kanada. Men här finns också resenärer från ett tiotal andra länder. Och så vi två som de enda representanterna från Skandinavien. En härlig blandning med andra ord, och det för med sig en trevlig nyfikenhet och umgängeslusta.

Seabourn Quest

Rederiet Seabourns fartyg är, till skillnad från många andra kryssningsfartyg i samma storlek, ovanligt smäckra och vackra, och Seabourn Quest är inget undantag. Det är extra roligt att färdas med ett fartyg som inte bara är lyxigt, välutrustat och tryggt utan också snyggt i exteriören.

Premium category Veranda Suite på Seabourn Quest

Vår Premium Category Veranda Suite är härligt rymlig med rejäl dubbelsäng i sovrummet. Vi har ett trevligt, välinrett vardagsrum med fin balkong.

Vi blir välkomnade till sviten ombord på Seabourn Quest med ett fantastiskt blomsterarrangemang, ett ljuvligt frukt- och bärfat och en flaska fransk champagne i vinkylaren.

Seabourn Quest

Balkongen nyttjar vi ofta under resans gång, trots att det är oktober. Vädret är ovanligt milt för årstiden så vi sitter ofta ute både under gång och när vi ligger i hamn. Det är också väldigt praktiskt att kunna gå ut på balkongen för att få en känsla för väder och vind när man klär på sig för att åka på utflykter. Det ger en underbar känsla att sitta på den egna balkongen och njuta av romantiska solnedgångar med ett glas champagne i handen innan vi går iväg till de härliga middagarna ombord. Vid ett tillfälle under resan ser vi även flera valar komma upp för att andas. Det är storartad underhållning från första parkett på vår balkong.

Trevliga gemensamma utrymme ombord på Seabourn Quest

Pooldäck är en naturlig samlingsplats både dag och kväll. Här finns en stor swimmingpool, två rejäla bubbelpooler, sköna vilstolar, restaurang, bar och en scen för uppträdanden. Dessutom finns en rolig liten bubbelpool allra längst fram i fartygets för. Kanske är det så att fartygets norska kapten Geir Arne Thue-Nilsen och hans kollegor på bryggan behöver något trevligt i blickfånget när det oändliga havet blir alltför enformigt.

Servicen ombord på Seabourn Quest är av mycket hög klass. Man märker att all personal är noga utvald och genomgått gedigen träning för att få jobba med rederiets högt ställda krav. Bartendern Bojan från Serbien är en klippa bakom bardisken i The Club. Det är verkligen en bragd när en bartender kan komma ihåg vilken typ av nötter varje gäst gillar till sin favoritcocktail.

The Spa at Seabourn Quest

Vi har varit på en stor mängd spa genom åren, men Seabourns spa överraskar med sin höga kvalité. Detta rakt igenom, från de funktionella, bekväma och vackra lokalerna till fullsortimentet av behandlingar som utförs av högklassiga och erfarna terapeuter. I samråd med spa manager Gerald Cruz beslutar vi oss för att prova en av deras specialiteter, Elemis Aroma Spa Seaweed Massage. Den muskelavslappnande, värmande, renande och avgiftande behandlingen är en underbar kombination av aromaterapi och hälsosam växtlighet från oceanernas djup.

Seabourn Quest


Efter behandlingen är det underbart att fortsätta slappna av i de uppvärmda liggstolarna. Dessa finns i den vackra relaxavdelningen med fantastisk utsikt över havet, eller på det avskilda akterdäcket om vädret tillåter. Det är lätt hänt att slumra till i den rofyllda, sobra miljön. Vi är inte de första som gör det, berättar personalen som uppriktigt verkar glädja sig över att se sina gäster trivas så bra i Seabourns populära spa. Vägg i vägg ligger fartygets stora och välutrustade gym och en lokal för gruppövningar av lika slag.

Gastronomi i högre skolan på Seabourn Quest

På en kryssning upplever man sällan hunger, och detta gäller självklart även ombord på Seabourn Quest. Vi blir verkligen imponerade av den höga kvaliteten på rätterna som man serverar under hela vår resa i de olika restaurangerna. Det är tydligt att kockarna ombord är noggrant utvalda. Och råvarorna har valts med stor omsorg där endast det bästa anses vara tillräckligt bra.Det finns flera alternativ för både frukost, lunch och middag förutom den stora, vackra huvudmatsalen.

Eleganta The Grill by Thomas Keller, med sitt snygga öppna kök, är en intim gourmetrestaurang med ett koncept utformat av den världsberömde Guide Michelin-kocken som bland annat skapat ikonen The French Laundry i Napa Valley. Kockarna på The Grill har genomgått träning med Thomas Kellers egna personal. De har även besökt The French Laundry för praktisk träning. Recepten följs noggrant och varje detalj uppmärksammas för att upprätthålla den höga standard som krävs för att få bära Thomas Kellers namn på rätterna.

Seabourn - First Class Magazine
Seabourn - First Class Magazine

In Suite Dining ombord på Seabourn Quest är imponerade

Ute på The Patio Bar & Grill på pooldäck serverar man ljuvliga nygrillade burgare, fräscha sallader och mycket annat gott al fresco. I det trevliga caféet på Seabourn Square finns alltid lättare smårätter för den som är sugen mellan måltiderna. Huvudmatsalens middagar gör stort intryck på oss. Rätterna är både vackra blickfång, packade med härliga aromer och av lagom storlek. Menyerna har självklart ofta hämtat inspiration från de läckerheter som det omgivande havet har att erbjuda. Under resans gång avnjuter vi många läckra rätter med fisk och skaldjur.

Ett annat utmärkt alternativ för den hungrige är In Suite Dining – förstklassig room service tillgänglig dygnet runt. En av våra amerikanska medpassagerare berättar för oss att han var lite småhungrig en natt ombord. Han tog beslutet att utmana kökets nattskift och blev starkt imponerad när hans generösa biff, tillsammans med läckra tillbehör, snabbt kom till hans svit. Den var perfekt tillagad enligt hans exakta önskemål och imponerade verkligen på honom.

Kanadensisk kust i höstskrud

Vi gör många spännande strandhugg längs med vår resa utefter den kanadensiska kusten. Den första hamn vi lägger till i är Quebec, där den gamla stadsdelen är klassificerad som världsarv av UNESCO. Den är mycket sevärd med sina kullerstensgator, sin vackra, välbevarade bebyggelse från sexton- och sjuttonhundratalet och sin charmiga atmosfär med små caféer och butiker. Här finns många färggranna blickfång, uppträdande gatuartister av olika slag och ett myllrande folkliv. Vi beger oss även på utflykt några mil utanför staden.

Färden går genom ett vackert landskap, och vår guide berättar att det faktiskt finns en miljon sjöar i Quebecprovinsen. Den pampiga Basilica of Sainte-Anne-de-Beaupré med sina tvillingtorn och sin vackra fontän är den första höjdpunkten vi passerar, för att sedan fortsätta ut på ön Île d’Orléans.

Målet är Cabane à sucre, The Sugar Schack, där vi får lära oss hur man framställer äkta kanadensisk lönnsirap, maple syrup. Det här är en familjegård där alla moment görs för hand på traditionellt vis. Sirapen utvinner man ur lönnens sav, och varje träd producerar endast en liter sirap per säsong. Höjdpunkten blir när lite maple syrup toffee hälls ut på krossad is och vi får rulla små klubbor av seg sirap att kalasa på.

Utflykt längs Saquenayfjorden i små Zodiacbåtar

Efter Quebec City gör vi en avstickare från St Lawrence River in i den vackra, tio mil långa Saquenayfjorden med sina omgivande, blåskiftande berg. Det är 700 miljoner år sedan fjorden karvades ut av glaciärer. En solig, lite kylig höstdag med härligt klar luft gör vi en utflykt med små Zodiacbåtar i fjorden och njuter av det vackra solbelysta höstlandskapet. Det är verkligen naturens eget fyrverkeri, och de starka färgerna tar andan ur oss. Den omgivande nationalparken är till största delen oexploaterad. Avsaknaden av människor, bebyggelse och andra båtar i fjorden är total, vilket ger en härlig vildmarkskänsla. Det här är ett relativt okänt paradis för vandring, kajakutflykter och fiske.

Seabourn - First Class Magazine

Nästan ute på den norra spetsen av provinsen New Brunswick ligger de små samhällena Gaspé och Percé. Efter en busstur genom den lantliga idyllen anländer vi till den berömda kalkstensklippan Percé Rock. Den liknar en häst som dricker vatten ur havet. I strålande solsken gör vi en båttur runt den märkliga, nästan fyrahundra meter långa och nittio meter höga klippformationen. Och ut till ön Bonaventure Island där vi ser gråsälar som latar sig i solskenet på klipporna. Dessutom häckar cirka 120 000 havssulor här. I de vackra omgivningarna finns många fina leder för både sommar- och vinteraktiviteter.

Pittoreska lilla kustpärlan Peggy’s Cove

Nästa anhalt är den pittoreska lilla kustpärlan Peggy’s Cove med stormpiskade granitklippor och vacker fyr som främsta kännetecken. Landskapet här för tankarna till vårt eget Bohuslän med sina kala klippor, små fiskebodar och låga, vindpinade vegetation. Hummer är det primära fisket här, och precis som i Sverige är det bara burfiske som är tillåtet.

Peggy’s Cove

De små samhällen vi besöker utmed den kanadensiska kusten är befriande ”icke-turistiska” och genuina. Vid flera tillfällen transporteras vi med gula charmiga skolbussar. Detta eftersom man helt enkelt inte har några eleganta turistbussar på orten. Våra guider är inte sällan pensionerade lärare som bokstavligen är levande historia och gör varje utflykt till ett litet äventyr.
För de som vill göra privata utflykter arrangerar Seabourn privattransporter med lokala guider vid ratten. Det här är ett utmärkt alternativ för de som vill skräddarsy sina upplevelser i land och uppleva resans sevärdheter i sin egen takt.

Seafood Culinary Boot Camp

Öster om New Brunswick och norr om Nova Scotia ligger ön Prince Edward Island. Denna är känd för sina fina stränder med rödskimrande sand, vackra fyrar, bördiga jordar, smakrika potatissorter (på ön odlas 25 procent av hela Kanadas potatisproduktion) och framför allt sina ljuvliga skaldjur. I huvudorten Charlottetown ligger det internationellt erkända och hyllade Culinary Institute of Canada, och dit beger vi oss för en riktig boot camp i att laga skaldjur på nordamerikanskt sätt.

Det blir en oförglömlig dag tillsammans med chefskock Ilona Daniel, assisterad av elever på kockskolan. Ilona är en färgstark pedagogisk kock med glimten i ögat och härlig karisma. Hon har satt ihop en underbar meny för dagen. Denna är bestående av creole shrimp cobb salad, brown butter mashed potatoes, mussels steamed in a curry maple cream, creamy oyster and potato chowder. Sist men inte minst den för kusten så berömda rätten lobster rolls.

Seabourn - First Class Magazine

De stora fina humrarna slår kraftfullt med stjärtarna när de sänks ner i det livligt kokande vattnet. Vi två erbjuder oss snabbt att hjälpa till med rensningen av hummerköttet när de kokat färdigt och svalnat. Vi har så gott om hummer att det slinker ner både den ena och den andra godbiten i våra magar under arbetets gång. It’s a dirty, thankless job but someone has to do it. Ilona glider runt i sina köksdomäner och delar generöst med sig av kunskaper, tips och trix under matlagningen. Tills slut är alla rätter färdiga och dukas upp till ett riktigt maffigt smörgåsbord. Vilken sagolik, oförglömlig måltid!

Dags att ta farväl

Det är med blandade känslor vi sitter uppe på tionde våningen i den vackra Observation Bar den allra sista kvällen ombord på Seabourn Quest och ser ut över ett vackert nattglittrande Boston By Night – bittersweet som kanadensarna i soffgruppen bredvid oss säger. Vilken underbar resa vi gjort! Och så tråkigt det känns att det redan är slut. Seabourn Quest har varit en fantastisk upplevelse och är ett precis lagom stort fartyg. Det har varit en oförglömlig upplevelse att spendera tio ultralyxiga semesterdagar i denna härliga minivärld.

Vi har blivit sanslöst bortskämda med mat, dryck, spaupplevelser och service i världsklass. Och dessutom spännande utflykter till vackra och intressanta platser utefter vår rutt. Vädret har varit milt för årstiden med temperaturer mellan 15 och 20 grader. Och sol varje dag! När skickliga barpianisten Robin spelar och sjunger välkända What a wonderful world kan vi bara nicka och le instämmande, höja våra glas och skåla för en resa som med råge överträffat våra högt ställda förväntningar.

Här har vi samlat alla artiklar om kryssningar.

Här hittar du mer information om Seabourn Quest.

FOTO: BJÖRN WAENERLUND
To Top
Translate »