Den gamla sekelskiftesvillan ligger vackert inbäddad i snö med Siljan i bakgrunden. Ljusstaken i fönstret ger besökaren en känsla av välbefinnande. En tanke som fanns redan från början, när två kvinnor från trakten för drygt hundra år sedan startade verksamheten på Korstäppans Herrgård.
I början av förra seklet kom de två entreprenörerna Ester Herngren och Johanna Heijkenskjöld på idén att starta ett rekreations- och vilohem i Leksand. Snart blev Korstäppans Herrgård ett av de mest populära pensionaten i trakten. Hit kom gäster långväga ifrån för att ta kallbad i sjön, andas barrskogsdoft och återhämta sig.


Korstäppans Herrgård är vackert belägen vid Siljans strand. På vinterhalvåret är utsikten hänförande, med bergen långt bort i horisonten som ligger nästan som en magisk skugga ovanför trädtopparna på andra sidan sjön. Än i dag kommer många hit för att koppla av, äta god mat och njuta av en mysig weekend tillsammans. Under årens lopp har gården med varsamt utförda renoveringar lyckats behålla den varma atmosfären från tidigt 1900-tal och samtidigt omvandlats till en med dagens mått modern och bekväm anläggning.
Många välkända personer har vistats på Korstäppan. Prins Bertil bodde här ibland som barn. Ingemar Bergmans mor Karin lär ha suttit och skrivit på sina välkända dagböcker när hon gästade Korstäppans Herrgård. Och Olof Lagerkrantz satt på ett av rummen och författade självbiografin ”Min första krets”.
Slalom, Vasalopp och skridskor på Siljan
På vintern finns en hel del aktiviteter för den som inte bara vill njuta av en god bok och brasans värmande lågor. Skidsugna som gillar utförsåkning kan lätt ta sig till den närmaste anläggningen Granberget, drygt en mil bort. Där erbjuds flera backar och fina längdspår. Annars finns både vacker miljö och en skidbacke i den lilla hantverksbyn Rättvik. Gesundaberget har flera nerfarter och en storslagen utsikt åt alla håll. Stolliften går upp till toppen av berget och är öppen även på sommaren. Väderförhållandena, bergets form samt linbanan gör att det är en av Sveriges mest populära platser för skärmflygning.

– Vi har dessutom jättefina spår i närheten på vintern, säger Ulrika Hermansson, driftansvarig på Korstäppan. Skidspår för längdåkare finns nästan överallt i Dalarna. – En god idé är att komma upp och träna inför årets stora utmaning – Vasaloppet, säger Robert Tamm, vd. Här finns erbjudande om ett särskilt Vasaloppspaket med vickningssmörgås på kvällen och pasta innan loppet, allt för att få den bästa tänkbara uppladdningen inför den stora utmaningen. När Siljan fryser kan man snöra på sig skridskor och åka ända upp till pittoreska Tällberg och ta en fika på Siljansgården, precis vid hamnen. Dit är det ungefär en mil och byn är full av genuina, knuttimrade härbren och gårdar i dalarött med vita knutar.
– Vi har funderat på att börja hyra ut skridskor till våra gäster, men än så länge får man ta med sig egna, säger Robert Tamm. Hockey är något som många förknippar starkt med Leksand. På gångavstånd från Korstäppan ligger Tegera Arena, där Leksands IF spelar alla sina hemmamatcher.
Kultur och pyssel på Korstäppans Herrgård
För den som hellre tar del av pittoresk miljö, kultur eller maskiner och pyssel finns ett oändligt antal utflyktsmål. Hemmasnickarens paradis och Clas Ohlsons jättebutik ligger i Insjön, knappt en mil bort. Lite längre är det till konstnären Carl Larssons och hans hustru Karins välkända hem Lilla Hyttnäs. Resan dit tar en ungefär timme, men är väl värd besväret.
Om man i stället tar sig norrut kommer man till Mora och en av våra andra stora konstnärers hem. Anders Zorns gård ligger mitt i samhället och har stått orörd sedan han bodde där. Precis intill, på Zornmuseet, visas mycket av hans konst. De små brukar uppskatta turen till Nusnäs. Här kan de se hur tillverkningen av nationalsymbolen dalahästen går till.
– Efter alla utflykter föreslår jag att man avslutar dagen med en avkopplande måltid i vår vackra restaurang Joanna, säger Ulrika Hermansson. – Vi jobbar med lokalt och försöker utgå från det som finns i trakten. Vi lägger mycket krut på råvarorna, avslutar Robert Tamm.
Här har vi samlat alla artiklar om Sverige.
Foto: Press
