Annons från Globe Marketing

Björkhaga Hotell och Konferens

Ombonat, trivsam miljö, familjär atmosfär och massor av god mat. Det är vad man möter på Björkhaga Hotell och Konferens i Mullsjö.

Dessutom erbjuder platsen gott om snö, möjligheter för skidåkning samt avkoppling i den ångande heta utomhusjacuzzin. I början av förra seklet konstruerade man ett hotell här med femton rum. Sedan dess har Björkhaga Hotell och Konferens utvidgats och moderniserats till 28 rum, inklusive alla förväntade bekvämligheter från dagens standard, samtidigt som atmosfären och den mysiga stämningen har bevarats. När man kommer in genom entrén infinner sig en känsla av hemtrevnad. Doften av brinnande björkved och det varma skenet från stearinljuset gör att lugnet sprider sig inombords. Björkhaga Hotell och Konferens är ombonat – nästan lite pyssligt.

Björkhaga Hotell

– Vi kan inte skryta med sjöutsikt eller milsvida ängar precis utanför fönstret. Men här på Björkhaga Hotell och Konferens finns annat i stället. Vill vi att varje gäst ska känna sig speciell och att uppleva att vi är här enbart för hans eller hennes skull, säger Peter Lundberg.

– Det är skillnad på klart och självklart. Eller att inte behöva fråga, utan att det man vill ha kommer ändå. Och kaffepannan står alltid på, förklarar han.

Närhet är ett signum hos Björkhaga Hotell och Konferens

Närheten är också ett stort signum. Det är enkelt att ta tåg till Mullsjö och hotellet ligger på gångavstånd från stationen. Det går att promenera, men Peter eller någon av hans medarbetare hämtar gärna dem som inte vill gå. Här är även nära till naturen. Strax utanför hotellet startar fina vandringsleder som sträcker sig genom orörda skogar och natursköna platser. I trakten hittar du även några av Sveriges bäst bevarade hålvägar – fåror som har formats av ridande, gående och resande i vagnar, som under lång tid har nött marken där de har färdats.

– Skidåkningen är inte heller långt bort, säger Peter. Mullsjö ligger 300 meter över havet och snön blir ofta djupare och stannar kvar längre än på många andra ställen i södra Sverige. Ungefär femton minuters bilfärd från Björkhaga Hotell och Konferens finns Mullsjö Alpin med fem liftar och sju pister av varierande svårighetsgrad, samt både fem- och tiokilometersspår för längdåkare. – Vi har flera anläggningar i trakten med fina spår. Och bara en kilometer från oss ligger ett konstsnöspår, om det mot förmodan skulle vara ont om snö, säger Peter. I slutet av januari varje år går Stråkenloppet i Mullsjö. Det är ett av Sveriges största seedinglopp till Vasaloppet och brukar locka ett tusental entusiastiska åkare.

Hästar och femkamp

På Granngården Kyrkekvarn finns islandshästar som man kan rida året om. De som har hästvana kan ge sig ut själva på en tur i skogen, och de mindre erfarna kan följa med någon av gårdens arrangerade ridturer med ledare. – Vintersegway brukar vara populärt, berättar Peter entusiastiskt. Segway ingår i Björkhagas uppskattade femkampspaket. Beroende på humör, årstid och väderlek skräddarsyr personalen ett program av olika aktiviteter ur hotellets breda utbud.

Det finns alltifrån replekar, yxkastning, båtstafett och skjutsimulator till smak, doft & känsla samt fågelholksbygge. Det finns också både bastu och utomhusjacuzzi för den som bara vill ta det lugnt i lusthuset på hotellets framsida. Där kan man sitta och njuta av ångorna från vattnet eller koppla av med en drink i handen.

Vilt i köket på Björkhaga Hotell och Konferens

I restaurangen serverar man mycket vilt, husmanskost, fisk och skaldjur. Kocken Jakob Cervall har haft krog i Bohuslän och havets läckerheter ligger honom varmt om hjärtat. Det mesta är från lokala gårdar och närbelägna producenter. Viltköttet kommer från Hästbråtens Gård, som drivs av Björkhagas delägare Katarina Kvarnström och hennes man Ulf. Där finns både vilthägn och slakteri som förser restaurangen med hjort, vildsvin, älg och rådjur. På förra årets julbord serverade man rökt mufflonfår från viltslakteriet. – Det är lite mörkare och vildare i smaken än vanligt lammkött, och fantastiskt gott, avslutar Peter.

Björkhaga Hotell och Konferens

Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.

Foto: Press
To Top
Translate »