Annons från Globe Marketing

Hotell Skansen på Öland

Vi kör över Ölandsbron. Några minuter senare har vi checkat in på Hotell Skansen på Öland. Det är dags för säsongens första golfupplevelse, och valet har fallit på solens och vindarnas ö.

Ölands vackra natur och ovanligt många soltimmar gör golfen här till något alldeles extra. Och Hotell Skansens läge, en dryg kilometer från Ölandsbrons fäste, är perfekt för en golfweekend med flera fina banor i närheten. Det finns fler anledningar till varför vi bokat just Skansen; här kryddar man besöket med sköna spaupplevelser och whiskyprovningar i den berömda whiskykällaren. Men vi återkommer till dessa.

Hotell Skansen

Flera golfbanor i närheten av Hotell Skansen

Populära Saxnäs GK ligger alldeles i närheten och passar oss alla i sällskapet, det är ingen enkel bana – men inte heller den allra svåraste. Smala utslag varvat med breda fairways ger både utmaningar och belöningar. Banans läge intill Kalmarsund ger också många vackra vyer. Även Kalmar GK, Ekerums GK och Grönhögen GK är fina golfupplevelser inte långt ifrån hotellet.

Ekerums Golf
 Saxnäs golf

Men – det är faktiskt inte helt lätt att lämna Hotell Skansen. Här är skönt att bara vara. Hotellet är familjeägt, och det märker ma. Man känner sig omedelbart omhändertagen, den vänliga personalen ser varje gäst och tar hand om de önskemål som finns. Den snälla och gemytliga atmosfären kantas också av guld: Här finns bland annat ett underbart lite spa, som vi självklart passar på att njuta av.

Hotell Skansen Spa

Ett tips efter en dag på golfbanan är den ljuvliga massagen med varma lavastenar. Den lätta beröringen från de lena stenarna hjälper musklerna att slappna av. Här finns en bred behandlingsmeny, och spafantasten i sällskapet vill gärna testa chokladmassagen och en aromatisk ansiktsbehandling och gläder sig över kunniga spaterapeuter samt att man använder sig av ett av världens mest kända hudvårdsmärken i sina behandlingar. Övriga i sällskapet njuter under tiden i poolen, jacuzzin och i bastun. Man kan kombinera spa-njutandet med fysiska aktiviteter i gymmet – men för oss får golfen räcka.

Wine and dine på Hotell Skansen

I stället provar vi på en annan specialitet innan middagen, nämligen Hotell Skansens whiskykällare. Hotell Skansen är ett aktat namn i whiskykretsar och har bland annat fått utmärkelsen ”The Great Whisky Bars of the World”, en slags whiskykrogarnas motsvarighet till de åtråvärda stjärnorna i Guide Michelin. Här finns över 1 300 olika sorter, dessa utökar man hela tiden, och man anordnar såklart provningar.

Vi vill självklart vara med – och lär oss massor. Ett kul tips är att man kan få buteljera sin egen whisky. Man skriver sitt namn och dagen för buteljeringen på flasketiketten.

Hotell Skansen - First Class Magazine
Hotell Skansen - First Class Magazine

När det sedan är dags för middag, väntar en måltidsupplevelse av modernt, nordiskt snitt. Råvarorna väljer man med omsorg och efter säsongernas möjligheter och skiftningar. Man månar också om lokala producenter så långt det är möjligt.
Det känns naturligt att prova ”Whiskymenyn” – och det blir också helt rätt. Vi njuter av hemrökt fjällröding med smak av hickory och maltwhisky som serveras med fänkålssallad, därefter oxfilé med potatis- och kantarelltårta med rödvinssky och silverlöksmarmelad smaksatt med whisky samt whisky- och bittermandelparfait som avslutning. Dryck är förstås viktigt, och det föreslagna dryckespaket passar alldeles utmärkt. Det blir ändå tidiga kvällar på Skansen; golfen väntar ju.

Vi har valt att bo i den nyare delen, ”Tingshuset” (där för övrigt också spaanläggningen finns) och här sover man gott i modern, sober miljö. Naturupplevelserna på själva golfbanorna gör att vi vill fördjupa oss i den öländska naturen, och vi går därför med på en ”Alvarvandring”. På alvarets karga mark möts flera olika naturtyper. Torra och kala hällmarker avlöses av praktfulla orkidéängar och grunda sjöar. Den säregna växtvärlden innebär också att det finns en speciell djurvärld med flera sällsynta arter, framförallt insekter och ovanliga fågelarter.

Golfens ö

Har man tid, eller om någon i sällskapet inte är så intresserad av golf, finns det dessutom massor av sevärdheter på Öland. Borgholm Slott och Solliden är bara två av dem. Öns behändiga storlek gör också avstånden korta. Kalmar tvärs över bron är ett annat alternativ.

Så är det dags att checka ut. När vi några minuter senare kör över Ölandsbron, konstaterar vi att solens och vindarnas ö definitivt är en golfens ö också.

Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.

Foto: Press
To Top
Translate »