Annons från Globe Marketing

Hotell Järvsöbaden

Färden går till Hotell Järvsöbaden, ett hotell känt för sin charmiga pensionatskänsla och vänliga omhändertagande. Den storslagna Hälsingenaturen, golf, spa och god mat står på aktivitetsprogrammet.

Ljusnan

Älven Ljusnan präglar landskapet runt Järvsö, liksom Järvsö Klack som nog är det tydligaste tecknet på att du närmar dig Lill-Babs stad. I folkmun kallar man den helt enkelt Klacken och vissa säger att den påminner om klacken på en av Lill-Babs skor… Hur som helst, går du upp till toppen belönas du med en milsvid utsikt över Ljusnandalen. På en ö ute i Ljusnan ligger Järvsö kyrka, Nordens största landsortskyrka.

Hotell Järvsöbaden – en lång tradition av gästvänlighet

Här tar man mer än gärna in på Hotell Järvsöbaden, som har en lång tradition av gästvänlighet bakom sig: hotellet har varit i samma familjs ägo i mer än 110 år. Det märker man tydligt, så snart man kliver innanför dörrarna känner man av en slags familjär stämning.

Hotell Järvsöbaden

–  Det har gått från att vara gästgiveri, kuranläggning och pensionat till att i dag vara ett modernt hotell – med klassisk pensionatskänsla, berättar Inger Ångström, hotellchef på Hotell Järvsöbaden.

Hotell Järvsöbaden

För familjens del börjar historien med storbonden Olof Pehrson, som köpte gården i mitten av 1860-talet. Han led av reumatism och sökte sig till en kurort i Blekinge för att få bot och fick där idén att försöka skapa något liknande här hemma i Järvsö. Här fanns ju en miljö med hög och klar luft och ett vatten rikt på mineraler, och egen mark att bygga på hade ju redan. Järvsöbaden förvandlades därefter till en ren pensionatsrörelse på trettiotalet, och i dag är det tredje och fjärde generationen som för Järvsöbadens traditioner vidare.

SPA avdelingen på Hotell Järvsöbaden

Hotell Järvsöbaden har även återknutit till sin kuranstaltshistoria. Här finns en liten spaavdelning – med ett kallbad inrett i potatiskällaren. I potatisinkastet porlar vatten från den egna källan i Öjeberget ned i kallbadet. Här finns också torrbastu, ångbastu, jacuzzi, relaxavdelning och gym.

Ett besök i den lilla spaavdelningen är perfekt efter att ha gått på upptäcktsfärd i bygden – för det måste man: Hälsingland är ett intressant kulturlandskap. Ett besök på en av de berömda Hälsingegårdarna som är upptagna på Världsarvlistan, känns givet. Stenegård är kanske den mest välkända, och här kan man ta del av kultur i olika former, som hantverk och byggnadsvård, konserter, musik, shopping och auktioner. Här finns också restaurang och kafé och en vacker trädgård. Järvsö kyrka, den som ligger så vackert på en ö i Ljusnan, är också ett måste.

Ett besök på Järvzoo är faktiskt också en minnesvärd upplevelse. Här möter man Nordens vilda djur på deras egna villkor i en fantastisk omgivning. Brunbjörn, varg, lo, räv och ren är bara några av djur man kan träffa här.

På Järvsöbaden bor man också mitt i golfen. Järvsöbaden Golf, en niohåls pay&play-bana, ligger alldeles intill hotellet – ingång sker via hotellets entré.  Det är en kuperad parkbana som bjuder på svårigheter för såväl nybörjare som för avancerade spelare.

Dinera på Hotell Järvsöbaden

När dagen går mot sitt slut, efter upptäcktsfärder och golf och vilda djur och kallbad i potatiskällaren ser man naturligtvis fram emot en god middag. Det får man. På Järvsöbaden serverar man traditionell, vällagad mat med tonvikt på husmanskost. Middagen (och lunch för den delen) dukas upp i den vackra matsalen med gammaldags charm. Den består av en fast femrättersmeny och husets inlagda sill inleder alltid middagen, därefter kommer ostbricka, soppa, varmrätt och dessert samt kaffe. Husets vinlista är en glad överraskning.

HOTELL JÄRVSÖBADEN - First Class Magazine

Efter middagen: Ta ett parti biljard innan läggdags! Sover gott gör man sedan i antingen huvudbyggnaden eller i Solvillan, som ligger belägen precis vid skogsbrynet. Inget rum är det andra likt, alla är individuellt inredda – men alla har en genuin känsla från förr.

Den klassiska pensionatskänslan sitter verkligen i väggarna. Det känns inte särskilt förvånande att Järvsöbaden har belönats med 2107 års Tripadvisor Certificate of Excellence.

Här har vi samlat alla artiklar om Sverige.

Foto: Press
To Top
Translate »