Turkiet

Hotel Raffles i Istanbul

Var någonstans i Europa kan du sitta på terrassen, se in i Asien, läsa en amerikansk morgontidning medan du dricker kaffe från Afrika? Jo, det kan man göra på Hotel Raffles i Istanbul. Det nyöppnade lyxhotellet som bildligt talat sveper mattan under sina besökares fötter.

Jag anar att mina medresenärer tittar lite snett på mig när jag leds förbi hela passkön och ut till bagagebandet där min väska redan har tagits omhand. Det tar inte mer än fem minuter förrän jag sitter i den av hotellet skickade limousinen på väg till Raffles Istanbul som även står bakom det smidiga bemötandet. Raffles, denna mytomspunna hotellkedja med ursprung i Singapore, breder nu sakta ut sig över världen. Det andra hotellet i Europa, det första finns i Paris, ligger på den europeiska sidan av Istanbul i det helt nybyggda Zorlu Center som jag återkommer till.

Raffles Istanbul öppnade den 1 september i år och att det är spillrans nytt går inte att ta miste på. Förutom att det skiner och blänker så är receptionen av det slag som blir allt vanligare på lyxhotell.

Det vill säga i det närmaste obefintlig förutom två skrivbord, incheckningen gör vi i Sviten. Och det här mina damer och herrar – det här är en Svit.

Hotel Raffles Horizon Suite

Hotel Raffles Istanbuls Horizon Suite mäter inte mindre än 184 kvadratmeter. Den har vardagsrum med både soffa och fåtöljer, ett litet matbord, en jätteminibar med flaskor i fullstorlek. Det finns en biblioteksdel med skrivbord och läsfåtölj samt en 60 tums teveapparat. Intill ligger det generösa sovrummet som har fönster åt två håll och även här finns en liten sittgrupp och en stor teve.

Att vakna i den generösa sängen, trycka på knappen som drar upp gardinerna så man kan beundra panoramautsikten bestående av både Europa och Asien. Det är något som man måste uppleva. Det här är dessutom en hörnsvit med inte mindre än tre utgångar till terrassen som löper längs med hela fasaden och har både sittgrupp och solstolar.

HOTELL RAFFLES ISTANBUL
HOTELL RAFFLES ISTANBUL

När man sedan tar på sig den sköna morgonrocken i siden och frotté och smuttar på en kopp nybryggd espresso medan man tappar upp ett bad i det vackra karet som är placerat mitt på golvet framför fönstren i det enorma badrummet, som ligger i fil med walk-in-closet och ”damernas avdelning” med ett väl tilltaget sminkbord – ja, då har man haft den perfekta början på dagen. En början som fullbordas vid frukosten som serveras fram till klockan 10.30 i restaurang Rocca på entréplan. Kockarna tillagar rätterna i det öppna köket och kompletterar den generösa buffén med à la carte-menyn.

HOTELL RAFFLES ISTANBUL

Det spelar i princip ingen roll vilken rumskategori man väljer på hotellet, trångt blir det aldrig. Hotellets ”minsta” rum är drygt sextio kvadratmeter stora och sedan kan det bara bli större upp till The Raffles Suite. Denna är belägen högst upp i byggnaden och med en storlek som motsvarar nästan sju standardrum. Om du bokar den, så kommer de att hämta och lämna dig vid flygplatsen med helikopter.

Long bar och Writers bar på Hotel Raffles

Det är fel att säga att Hotel Raffles i Istanbul har sin förlaga i moderhotellet, det ursprungliga Raffles i Singapore. Medan det sistnämnda är byggt i kolonialstil och ligger lågt i terrängen med sina tre våningar, så tronar Raffles Istanbuls moderna skyskrapa högt uppe på en av kullarna ovanför staden. Byggnaden, en av fyra av sitt slag, är uppförd i stram, minimalistisk stil. Inredningen är genomgående lyxig, klassisk, elegant och modern i en skön mix. Den service som besökare i Singapore är vana vid är dock högst närvarande.

Det är även de klassiska Long Bar och Writers Bar som, på namnen, känns igen från kedjans andra hotell. På namnen, ja – det är inte läge att, som brukligt på Raffles i Singapore, slänga jordnötsskalen på golvet i den turkiska versionen av Long Bar. Här är det stramt, modernt och absolut chic som gäller. Drinkmenyn är bred och här arbetar några av landets bästa bartendrar för att tillfredsställa kräsna besökare. De kvällarna jag besöker Long Bar står det en ung, kvinnlig discjockey och vänder plattor, stämningen är absolut urban. I Long Bar kan man också njuta av kökets signaturrätter som blir presenterade på ett inbjudande och smakfullt sätt.

HOTELL RAFFLES ISTANBUL
HOTELL RAFFLES ISTANBUL

I Writers Bar sitter man antingen vid den fantastiskt vackra bardisken och låter sig bli underhållen av hur bartendrarna med precision och entusiasm kreerar flytande underverk. För mer intima samtal kan man slå sig ner vid några av de små borden och sjunka djupt ner i de lika sköna som generösa fåtöljerna.

Restaurangen Arola Istanbuls enda äkta spanjor

Den Michelinbelönade spanske kocken Sergi Arola är mannen bakom den självbetitlade restaurangen Arola som ligger i direkt anslutning till Long Bar. Restaurangen, enligt många den enda riktigt spanska restaurangen i Istanbul, serverar tapas enligt Sergi Arolas filosofi där det ska finnas en mix mellan det klassiska och det innovativa. Rent och modernt är det som kännetecknar både maten och interiören hos Arola, på Raffles har det inte gjorts något undantag. Jag äter en avsmakningsmeny och kan bara konstatera att maten håller absolut högsta klass vad gäller både presentation och smakupplevelser. Förslagsvis inleder man middagen i det separata champagnerummet, om man nu inte rent utav bokar hela detta för en privat middag.

Restaurang Rocca på Hotel Raffles

Som jag redan nämnt serverar restaurang Rocca en förstklassig frukost från tidig morgon till sen förmiddag. Därefter byter den skepnad inför lunchen för att sedan åter igen ändra karaktär till fine dining i det turkiska kökets tappning. Oberoende av tid på dygnet, förutom de timmar man sover, är det alltså en utmärkt plats att samlas på över en god måltid. Vinlistan är spännande med de bästa av de turkiska vinerna i sällskap med noga utvalda godbitar både från nya och gamla världen. Härifrån är det inte många meter till Lavinia som är hotellets lobbybar där man serverar mat och dryck hela dagen. Som sig bör serverar det också afternoon tea här varje dag.

3 000 kvadratmeter spa på Hotel Raffles

Ta med dig ett par tusen av dina närmaste vänner. Ni kommer ändå inte behöva trängas vid ett besök på Raffles Spa. Möjligen blir det något trångt om alla samtidigt ska i de tre poolerna, varav två finns utomhus. Men annars är det här ett spa helt utöver det vanliga med tre hamamer, två behandlingsrum för par och sju rum för Raffles så omtalade lyxbehandlingar. Här finns separata avdelningar för män och kvinnor, bastu, ångbastu, regnvattensduschar och isfontäner.

Behöver du fixa naglarna, klippa håret eller vill du motionera? Allt finns inom väggarna på Hotel Raffles. Den som brukar träna tillsammans med en personlig tränare behöver inte göra avkall på rutinen. Det är bara att boka en av hotellets egna personliga tränare. I omklädnings finns enorma handdukar, badrockar, toalettartiklar och allt annat man behöver för en underbar och avkopplande stund. Den som bokar en behandling kan förvänta sig att bli bortskämd med produkter från bland andra Gazelli och The Organic Pharmacy.

HOTELL RAFFLES ISTANBUL

Under sommartid finns det dessutom en stor utomhusbar och restaurang vid poolområdet. Från dessa beställer man in drinkar och turkiska specialiteter. Dessa avnjuts mellan baden medan man njuter den helt bedårande utsikten över Istanbul och Bosporen.

Nära till shoppingstråken

Hotel Raffles Istanbul ligger som sagt i en av skyskraporna i Zorlu Center, ett komplex som är så nytt att jag under mitt besök kunde se hur människor flyttade in i våningarna i de andra byggnaderna. Butikerna är dock öppnade. Det är så här enkelt, att om det är shopping du är ute efter under ditt besök i Istanbul, så kommer du förmodligen inte att behöva lämna området. I centret finns de flesta stora namnen representerade. Lyxmärken och vårt kära H&M.

Det finns något för alla. Både inne och ute finns restauranger med ett varierat utbud av kök – allt från en food court till den amerikanska kedjan Eatalys lokaler, där man förutom att äta kan handla italienska delikatesser och specialiteter, till fine dining och snabbmat, om än med fräschare presentation än måltider serverade på brickor.

Zorlu Center på Raffles

I och med öppnandet av Zorlu Center har Istanbul nu äntligen begåvats med något mycket efterlängtat och efterfrågat. Nämligen en större scen där stora uppsättningar kan genomföras. Istanbul har fram tills nu inte kunnat ta emot originaluppsättningar à la New Yorks Broadway eller Londons West End utan har varit hänvisade till avskalade versioner. En snabb titt på programmet avslöjar att det har blivit ändring på det nu. Under nästa år kommer bland annat La Bohème, Fantomen på Operan samt Romeo och Julia att bli framförda. Istanbulborna jublar över det faktum att de nu kan uppleva uppsättningar som har samma scendekor som i andra av världens storstäder. Det bor trots allt nästan femton millioner människor i den här vibrerande staden.

Det var en upplevelse att upptäcka Istanbuls nya pärla med det fina Raffles som huvudmål. Hotellnörd som jag är har jag faktiskt ingen annan anmärkning än att tre nätter var lite väl kort. Det här med att erbjuda incheckning på hotell som man aldrig vill checka ut ifrån är inte alla förunnat att skapa. Raffles har lyckats med råge. Det är inte tu tal om vilket hotell jag väljer vid mitt nästa besök i Istanbul.

Här har vi samlat fler artiklar om Turkiet.

Här hittar du mer information Hotel Raffles Istanbul.

Foto: Press samt Matz Thomassen
To Top
Translate »