Frankrike

Hotel Lumen i Paris

När taxin mjukt bromsar in framför Hotel Lumen på 15, Rue des Pyramides i centrala Paris, slås jag direkt av den diskreta entrén till själva hotellet. Det är säkert lätt att bara flanera förbi och missa den.Men gör inte det – för skenet bedrar. Bakom fasaden döljer sig nämligen en riktig pärla.

Hotel Lumen Paris

I år är det tio år sedan Hotel Lumen slog upp portarna för första gången. Redan från början har man profilerat sig som ett designhotell och inredningen i lobbyn skvallrar tydligt om den målsättningen. Färgerna svart och silver dominerar, men några få röda färgklickar återfinns bakom receptionsdisken och i den extravaganta soffans tyg. Hissen visar sig vara helt klädd i svart skinn, vilket definitivt känns lite annorlunda.

Hotel Lumen Paris

Vi har bokat in oss för en weekend utan måsten. Några dagar som vi bara ska avnjuta tillsammans med allt det som Paris har att bjuda på. Det är långt ifrån första besöket i stan och definitivt inte det sista. Paris är en stad att återvända till många gånger i livet. Det är dock vårt först besök på Hotel Lumen.

Ett perfekt läge

När vi fick tipset om att boka in oss just här på Hotel Lumen, föll vi dels för att det alltid är spännande med små, exklusiva boutiquehotell och dels för det perfekta läget i 1:a arrondissementet.

På kort promenadavstånd har man nämligen ”hela Paris” för sina fötter; här finns sevärdheter som Louvren, Vendôme och Operan bara några minuter bort och med en dryg kvarts promenad når vi paradgatan Champs Elysées. Vill man besöka Eiffeltornet eller den pampiga katedralen Notre Dame är metron ett smidigt sätt att ta sig dit snabbt och enkelt – närmaste metrostation ligger nämligen endast 150 meter ner på gatan.

För de som vill ägna sig åt finshopping är den här stadsdelen ett rent Mecka. På den intilliggande paradgatan Rue Saint-Honoré ligger butiker som Gucci, Prada, Cartier, Armani, Dior och Chanel som pärlor på rad. Här tillbringar man lätt flera timmar utan att tröttna.

En mysig suite med takfönster på Hotel Lumen

Men tillbaka till hotellet. I receptionen tas vi emot och checkas in av Jean-Claude, som har jobbat här nästan lika länge som hotellet har funnits. Med sitt artiga och mycket franska sätt tar han emot oss med all den servicekänsla man kan önska sig. Han berättar att vi ska bo i Suite Zen, som ligger högst upp i hotellet på sjätte våningen, och lämnar därefter över våra nyckelkort.

Hotel Lumen Paris
Jean-Claude tar emot i receptionen.

Hur många gånger man än bor på hotell, så finns det alltid en nyfikenhet kring vad man kommer att mötas av när nyckelkortet sticks i låset och dörren öppnas första gången.  Den här gången möts vi av ytterligare en trappa upp till vad som visar sig vara sjunde våningen. Infällda ljuspunkter i trappans sidor visar vägen och när vi kommit upp har vi kommit väldigt nära himlen – i dubbel bemärkelse.

Vi befinner oss nämligen på hotellets vindsvåning och genom de många takfönstren flödar ljuset ner över rummet. Här finns också glasade dubbeldörrar till en fransk balkong med fantastisk utsikt över de parisiska takåsarna.

Hotel Lumen Paris

Under ett av takfönstren i rummet tronar en gigantisk jacuzzi och både den, de gröna växterna och stenläggningen runt om är vackert belysta genom sinnrikt placerade små spotlights. Tjocka, vita morgonrockar, kyld champagne i ishinken och små chokladbitar att njuta av kompletterar det hela och vi bestämmer oss raskt för att lyxa till det med härligt bubbel i både bad och glas under någon av våra kvällar här.

Unika rum och sviter på Hotel Lumen

Vi passar på att få en pratstund med Jean-Claude på väg ut en morgon för att höra lite mer om vilka gäster som brukar bo här och om restaurangen som hör till hotellet. Han berättar att ungefär hälften av gästerna som bor här är affärsresenärer medan resterande hälft är här privat. Hotellet har idag 38 rum varav ett par är sviter. Samtliga är unikt inredda med specialdesignade möbler och med badrum klädda i exklusiv Bisazza-mosaik eller i blänkande marmor. I slutet av 2017 kommer ytterligare två sviter att stå klara att invigas på översta våningen.

En fusion mellan Japan och Italien

Restaurang Lumen, som också bär namnet Oscar, är hotellets eleganta och välbesökta gourmetrestaurang. De glasade väggarna ger en känsla av vinterträdgård och tillsammans med en trivsam uteservering under den varmare delen av året utgör den en oas i en annars ganska livlig omgivning. Menyn erbjuder en fusion mellan italiensk och japansk kokkonst, vilket resulterar i många spännande och oväntade rätter.

Dinner Hotel Lumen Paris

De hotellgäster som väljer att äta sina middagar någon annanstans än här kan ändå njuta av den vackra miljön i och med att restaurangen även fungerar som frukostmatsal. Frukosten är även den värd en extra stjärna. Inte på något sätt överdådig, men allt är noga utvalt och har hög kvalitet. Det är också denna känsla som genomsyrar det mesta på hotellet; överallt finns det där lilla extra som visar att det här hotellet månar om sina gäster.

Paris är staden man alltid vill återvända till. Och vi kommer med all säkerhet att återvända även till Hotel Lumen.

Här har vi samlat fler artiklar om Frankrike.

Här hittar du mer information om Hotel Lumen.

Foto: Annette Wenklo samt press
To Top
Translate »