Italien

Hotel Bella Vista i den sydtyrolska alpbyn Trafoi

I den lilla sydtyrolska alpbyn Trafoi har familjen Thöni drivit det charmigt vinterhotellet Hotel Bella Vista ända sedan årtionden tillbaka. Dagens ägare är Gustav Thöni, en av Italiens verkliga skidlegender, med slalomsegrar i både OS, VM och världscupen i pjäxbagen.

Stelviopasset mellan Schweiz och Italien är kanske mest berömt för sina hårresande hårnålskurvor. Sommartid hittar sportbilsentusiaster och däckfabrikanter hit till nationalparken för att testa sina senaste skapelser. Under vintrarna är det snörika passet en stängd slutstation i detta gränsland – tyst, ensamt och majestätiskt. Egenskaper som stämmer in fint även på Gustav Thöni, Italiens genom tiderna mest framgångsrika alpina skidåkare som växte upp just här i lilla skidbyn Trafoi på familjehotellet Hotel Bella Vista.

Hotel Bella Vista Gustav Thöni
Skidlegenden framför ingången till hans hotell Bella Vista.

Och visst gör Hotel Bella Vista skäl för sitt namn, svagt honungsfärgat med gula fönsterluckor, liksom inkilat mellan vackra vita toppar och krönt av toppen Ortler på 3 900 meter.

Magisk historia på Hotel Bella Vista

Det är hit som den idag 67-årige före detta slalomkungen Gustav Thöni alltid har återvänt för att finna lugnet och harmonin. Hotel Bella Vista har försiktigt ansiktslyfts till boutiquekänsla à la 2000-tal, men utan att förlora den magi och historia som står skriven i de tjocka stenväggarna. Fantastisk kuriosa för alla oss skidentusiaster är förstås den samling bakom glasmontrar där Thöni ställt minnen från en fenomenal tioårig karriär; foton, urklipp, pjäxor, statyetter från tre OS- och fyra VM-guld . Vem vill inte lägga vantarna på den där korta skidjackan i svart och grönt som känns som att den just presenteras på modemässan i Milano.

Gustav Thöni
Thöni firar triumferar från förr.
Hotel Bella Vista Gustav Thöni
Fantastisk kuriosa och urklipp för alla skidentusiaster är förstås den samling från en fenomenal tioårig karriär Thöni ställt fram i hotellets skidgalleri.

Dunjacka och toppluva

Trots ett dåligt knä har han inte släppt skidåkningen. Samtidigt känns Gustav Thöni helt prestigelös. Mest undervisar han barn i sin egen skidskola. Och när vi äter frukost och blickar ut mot en gnistrande blå vinterhimmel står Thöni därute på hotellterrassen i tio minusgrader, klädd i sliten, gammal dunjacka och toppluva, och skottar snö och flyttar kartonger. Det är den här miljön som skolat honom.

Han borstar av sig snön och kommer in och föreslår att vi börjar skiddagen i det lokala lilla systemet i Trafoi, och sedan på eftermiddagen kör 20 minuter till den mer publika vintervärlden i det större skidområdet Solda.

Vi tar den långa stolliften till nypreparerade pister. En vardag i januari är vi nästan helt ensamma i backen. Vi försöker följa Thönis snygga skär. Takterna sitter i. Klädd i blåa italienska skidkläder och med breda, korta carvingskidor mot den hårda snön åker han djupt rytmiskt. Så blixtrar det till; Gustav tar några extremt snabba små slalomsvängar och försvinner.

Gustav Thöni
Gustav Thöni i ”hemmapisten”.

När vi möts nere i dalen berättar han att han har åkt i samma backe sedan han var fem år. Varje dag. Upp och ner. Upp och ner.

– Min pappa tränade mig och min kusin Roland. Vi brukade tävla. Jag grät varenda gång jag inte vann, säger Gustav Thöni skrattande innan vi går tillbaka till Bella Vista och lunchar på en stadig saffransrisotto. Och Gustav fortsätter berätta sina historier. Önskar ni höra dem kan vi rekommendera ett besök på Bella Vista.

Hotel Bella Vista Gustav Thöni
Lunch på Hotel Bella Vista med stadig saffrans risotto

Du kanske också är intresserad av fem utvalda skidorter i Italien?

Här hittar du mer information om Hotel Bella Vista.

FOTO: MAURO RONGIONE
To Top
Translate »