Annons från Globe Marketing

Häringe Slott

Häringe slott förknippar man med glamour, överdåd, dekadans och särpräglade fester. Här finns ett specialbyggt rum för Greta Garbo och slottet har genom tiderna gästats av legender som Jussi Björling, Zarah Leander, Josephine Baker och Elisabeth Taylor.

På Häringe slott finns både historier och föremål som fascinerat besökare i alla tider. Ungefär 30 minuters bilfärd söder om Stockholm ligger Häringe slott. Hit kan man komma på en mysig weekend med god mat, gå på någon av de spektakulära festerna eller bara göra en utflykt över dagen för att bada i poolen, sitta och njuta i äppellunden under ett träd eller äta en läcker lunch på terrassen.

– Vi har massor av vackra saker – både nya och gamla – och vi använder allt. Vi vill vara ett levande slott dit alla är välkomna. Inte ett stelt muséumsslott där man knappt vågar röra sig. Här kan gästerna checka in med både barn och hundar och känna sig som hemma. Detta berättar Madeleine Rudefors, hotelldirektör på Häringe Slott.

Häringe slott

Kungar och kända svenskar har gästat Häringe Slott

1684 byggde man Häringe Slott och det finns många berättelser och historia kvar i miljön. – Man kan nästan känna av slottets fantastiska historia, det sitter i väggarna, säger Madeleine. Både kungligheter och andra framstående svenskar har stått som ägare. Gustav II Adolf, Torsten Kreuger (bror till Ivar), Axel Wenner- Gren (grundaren av Electrolux) och Olle Hartwig (kräftföretaget Pandalus skapare), bara för att nämna några av de personer som satt sin prägel på atmosfären och berättelser kring Häringe.

I huvudbyggnaden finns både pompösa salar och mindre salonger som är tillgängliga för alla. Hotellrummen ligger i intilliggande flyglar. På slottet kan besökarna själva gå på upptäcktsfärd och läsa om vad som har hänt i alla skrymslen och vrår. Man erbjuder även guidade turer som tar med gästerna på en spännande rundvandring.

Häringe slott

Häringe slott skriver man ofta med tillägget c/o. Det härstammar från en period då Greta Garbo tillbringade somrarna på slottet. Hon ställde sin post då till ”Greta Garbo c/o Häringe Slott”. – C/o med betydelsen ”care of” eller översatt ”ta hand om” är precis det som vi vill att gästerna ska känna när de är hos oss, att de är väl omhändertagna, förklarar Madeleine. Skådespelerskan bodde alltid i Sjöflygeln i ett ovalt rum som paret Wenner-Gren byggt särskilt för henne då hon inte ska ha gillat hörn.

Slottet har också en underjordisk gång. Den leder från damernas flygel och till huvudbyggnaden och den blec skapad av Kreuger på 30-talet. I händelse av dåligt väder skulle kvinnorna kunna ta sig torrskodda till festligheterna på slottet. Detta utan att förstöra sina frisyrer eller smutsa ner sina vackra klänningar.

Olympisk pool och genuin kägelbana

De gäster som kommer hit kan också roa sig på Sveriges äldsta kägelbana som fortfarande är i bruk. Det är föregångaren till bowling, fast kloten har endast två hål och banan den sköter man manuellt. – Vi hyr även ut den med butler som då kan hjälpa till att plocka upp kloten och servera cocktails precis som under Kreugers tid, säger Madeleine. Utomhuspoolen lär vara Sveriges första av gamla olympiska mått. Den byggdes när Torsten Kreuger stod som ägare. På den tiden fanns även en rutschkana som gick från badrummet på andra våningen och rakt ner i bassängen.

Kreuger har satt stor prägel på slottet. Det var en period med många fester med ganska kontroversiella teman. De drack champagne som aldrig tycktes sina. Om en av de festerna pratas det fortfarande. Då serverade personalen gästerna endast iklädda masker för ansiktet. När familjen Wenner-Gren huserade på slottet förekom också en hel del extravagans och den festliga andan från Kreugers och Wenner- Grens tid lever kvar än i dag. Numera arrangerar Madeleine Rudefors och den övriga personalen både klassiska fester som kräftskivor, midsommar och nyårsfirande men även lite mer annorlunda tillställningar som Gatsby-inspirerade bjudningar, mordmiddagar och poolpartyn. Dessutom håller man många privata fester och bröllop på slottet.

Häringe slott

En njutningsfull och lyxig slottsweekend

– Jag rekommenderar att man börjar sin helg här med afternoon tea med scones, snittar och en massa goda bakverk, säger Madeleine. Till middagen serverar man mat tillagad av lokala råvaror och medvetna val. – Vi är passionerade anhängare av Slow Food-rörelsen. Det ligger mycket kärlek bakom allt vi gör på slottet, och det innefattar självklart även maten vi serverar. Efter en trerätters middag kan gästerna gå en trappa upp till baren, lyssna på jazzmusik och utmana någon på ett parti schack, spela biljard eller bara sitta och filosofera i skenet framför brasan med en cocktail i handen.

Eller varför inte ta en liten tupplur? – Det har faktiskt hänt att någon av slottsgästerna tagit sig en liten blund i någon av de mysiga sofforna på övervåningen. Precis i vår anda – här vill vi att alla känner sig avstressade och som hemma, säger Madeleine.

Häringe slott

Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.

Foto: Press
To Top
Translate »