Italien

En weekend guide till Turin

Turin, en av de mest fascinerande städerna i norra Italien, är en pärla som ofta förbises av resenärer som söker den klassiska italienska charmen. Men denna stad, belägen i Piamonte-regionen, är full av kulturella skatter, fantastisk arkitektur och utsökt mat som lockar besökare från hela världen. En weekendresa till Turin är ett äventyr som kommer att föra dig genom historiens lager och skämma bort dina sinnen med kulinariska läckerheter. Denna stad har så mycket att erbjuda och är så bedårande vacker.

Turin

Turins stolthet – Mole Antonelliana

Mole Antonelliana, uppkallad efter arkitekten Alessandro Antonelli, är en ikonisk symbol för staden och en av de mest imponerande byggnaderna i staden. Ursprungligen tänkt att vara en synagoga, omvandlades den senare till ett monument över Italiens enighet och hem för National Cinema Museum. Med sin karakteristiska spirala struktur som sträcker sig upp mot himlen, är Mole Antonelliana inte bara en imponerande arkitektonisk bedrift utan också en plats för kulturell betydelse. Besökare kan åka hiss upp till observatoriet på toppen för att njuta av en hisnande panoramautsikt över Turin och Alperna. Inuti tornet kan man utforska National Cinema Museum, där man kan lära sig om filmens historia och teknik genom en imponerande samling av artefakter, affischer och memorabilia från filmvärlden. Från dess imponerande yttre till dess fascinerande inre, är Mole Antonelliana en plats som definitivt kommer att lämna ett bestående intryck på alla besökare.

Mole Antonelliana, Turin

Palazzo Reale i Turin

Palazzo Reale är ett av Turins mest betydelsefulla historiska byggnader och ett vittnesbörd om stadens kungliga arv. Det praktfulla palatset, uppfört under renässansen, var en gång hem för kungar och drottningar och är nu öppet för allmänheten för att beundra dess skönhet och historia. Genom att vandra genom dess eleganta salar, magnifika trädgårdar och konstfulla interiörer kan besökare få en glimt av det förgångna och uppskatta den kungliga prakt som en gång prydde palatset. Palazzo Reale är också hem för flera museer och utställningar, inklusive Museum of Ancient Art och Royal Armoury, som ger en fascinerande inblick i Turins rika kulturarv. Med sin imponerande arkitektur, konstnärliga skatter och historiska betydelse, är Palazzo Reale en plats som inte bara lockar besökare från när och fjärran utan också en kulturell skatt som måste upplevas när man besöker Turin.

Piazza Castello

Piazza Castello är hjärtat av Turins historiska centrum och ett levande torg som andas historia och kultur. Omgiven av några av stadens mest imponerande historiska byggnader, inklusive Palazzo Madama och Palazzo Reale, är torget en viktig plats för stadens kulturella och politiska liv. Besökare kan promenera längs dess stenlagda gator och beundra den arkitektoniska skönheten hos dess omgivande byggnader eller sätta sig på en av de många uteserveringarna och ta in atmosfären medan de beundrar utsikten över det magnifika torget. Piazza Castello är också en plats där stadens historia möter dess nutid, med konstnärer och gatumusikanter som bidrar till dess livliga atmosfär. Med sina vackra fontäner, historiska monument och många kulturella evenemang är Piazza Castello en plats där besökare kan uppleva Turins rika kulturarv på nära håll och skapa minnen som varar livet ut.

Piazza Castello
Vackra Palazzo Madama på Piazza Castello i Turin.

Palazzo Madama

Beläget vid Piazza Castello, är Palazzo Madama en av Turins mest imponerande historiska byggnader. Med sin karakteristiska barockfasad och majestätiska arkitektur är palatset en sann skatt i stadens krona. Ursprungligen byggt som en fästning under romersk tid, omvandlades Palazzo Madama senare till en kunglig bostad och har sedan dess spelat en viktig roll i stadens historia och kultur. Idag är palatset hem för Turins konstmuseum, som rymmer en omfattande samling av konstverk från olika perioder och stilar. Besökare kan utforska palatsets praktfulla interiörer, inklusive dess imponerande fresker, förgyllda tak och magnifika trapphus, och få en känsla av det förgångna när de vandrar genom dess historiska salar och gallerier. Med sin rika historia och konstnärliga skatter är Palazzo Madama en plats som lockar besökare från när och fjärran för att uppleva Turins kulturella arv på nära håll.

Basilica di Superga

Basilica di Superga är en majestätisk barockkyrka som ligger på en kulle med samma namn och erbjuder enastående panoramautsikt över Turin och dess omgivningar. Byggd på 1700-talet för att hedra Turins skyddshelgon, Saint Maurice, är basilikan inte bara en plats för religiös vördnad utan också ett arkitektoniskt mästerverk. Dess imponerande fasad, förgyllda interiör och magnifika krypta är ett uttryck för barockens prakt och en imponerande syn för besökare. Från basilikans terrass kan man njuta av spektakulära utsikter över Turin och Alperna, vilket gör det till en populär destination för både pilgrimer och turister. Basilica di Superga är inte bara en plats för andakt utan också ett bevis på Turins rika kulturarv och en plats som definitivt bör inkluderas i din resplan när du besöker staden.

Basilica di Superga

Museo Nazionale dell’Automobile

Museo Nazionale dell’Automobile är ett paradis för bilentusiaster och ett av världens främsta museum för bilhistoria. Beläget i Turin, en stad med starka kopplingar till den italienska bilindustrin, hyser detta museum en imponerande samling av bilar från olika epoker och tillverkare. Besökare kan utforska museets omfattande utställningar och lära sig om bilens utveckling från dess tidiga dagar till dagens moderna fordon. Från klassiska veteranbilar till exklusiva sportbilar och prototyper, finns det något för alla att uppskatta på detta fascinerande museum. Museo Nazionale dell’Automobile är också en plats för interaktivt lärande, med möjlighet att delta i guidade turer, workshops och evenemang som ger en djupare förståelse för bilens roll i människans historia och teknikens utveckling. För både bilentusiaster och allmänheten är detta museum en måste-besöka plats när man utforskar Turin och dess kulturella arv.

Parco del Valentino

Parco del Valentino är en av Turins mest älskade stadsparker och en fridfull oas mitt i stadens hjärta. Beläget längs floden Po, erbjuder denna vackra park grönskande promenadvägar, frodiga grönområden och pittoreska trädgårdar. Besökare kan njuta av en avkopplande promenad längs flodens strand, hyra en båt för att ro på vattnet eller helt enkelt ta det lugnt och koppla av bland parkens skuggiga träd. Parco del Valentino är också hem för flera historiska byggnader och sevärdheter, inklusive Valentino Castle och Borgo Medievale, en charmig rekonstruktion av en medeltida by. Med sina vackra landskapsvyer, historiska sevärdheter och lugna atmosfär, är Parco del Valentino en plats där besökare kan komma bort från stadens livliga gator och koppla av i naturens sköna omgivningar.

Parco del Valentino

Porta Palatina

Porta Palatina är en imponerande romersk stadsmur som en gång var en del av det antika Augusta Taurinorum, dagens Turin. Denna välbevarade monumentala port består av två stora torn och två sidobyggnader och är ett imponerande vittnesbörd om stadens romerska arv. Genom att vandra genom dess antika ruiner och imponerande bågar kan besökare få en glimt av det förflutna och uppskatta den historiska och arkitektoniska betydelsen av denna antika struktur. Porta Palatina är också en plats för kulturellt utbyte och lärande, med regelbundna guidade turer och historiska föreläsningar som ger en djupare förståelse för dess roll i stadens historia. För både historiaentusiaster och allmänheten är detta en plats som definitivt bör inkluderas i din resplan när du besöker Turin och upptäcker stadens rika kulturarv.

Upplev Turin på bästa sätt

Om du inte vill utforska Turin på egen hand så rekommenderas olika turer som Hop on Hop off. Du kan även välja att ta en guidad cykeltur genom staden. Och planerar du att spendera mer tid i Turin och vill upptäccka resten av Piemonte-regionen så rekommenderas ett 2-dagars resekort kan du upptäcka staden Turin och regionen Piemonte. Då kan du tillgång till ett brett utbud av kulturella och historiska platser. Du får gratis inträde till museer, slott och kungliga residens i Turin och Piemonte, rabatter till många turistplatser och landmärken, sightseeingturer och mycket mer samt rabatt till kollektivtrafiken.

  Shopping i Turin

  En av höjdpunkterna med att shoppa i Turin är att utforska dess historiska arkader, lokalt kända som ”portici”. Dessa täckta gångvägar dateras tillbaka till 1800-talet och är kantade med eleganta boutiquer, konstnärsshoppar och pittoreska caféer. När man promenerar genom arkaderna på Via Roma och Via Po blir besökare behandlade med en skattkista av modeboutiquer som visar de senaste italienska designerna, exklusiva smyckesbutiker och charmiga antikaffärer.

  Via Roma

  För de som söker lyxiga varumärken och högklassig mode erbjuder Turin ett utbud av designerboutiquer och exklusiva varuhus. Via Lagrange, Via Carlo Alberto och Via Garibaldi är särskilt kända för sina prestigefyllda modehus, inklusive Gucci, Prada och Versace, där modeentusiaster kan njuta av de senaste trenderna och haute couture-kreationerna.

  Turins livliga marknader erbjuder också en unik shoppingupplevelse. Porta Palazzo-marknaden, en av de största öppna marknaderna i Europa, är en livlig aktivitetshubb där lokalbefolkningen och turister kan bläddra bland stånd som svämmar över av färsk frukt, lokala delikatesser och hantverksmässiga hantverk. Från nyplockade frukter och grönsaker till hantverksmässiga ostar och charkuterivaror erbjuder marknaden en lockande glimt av Piemonts kulinariska traditioner.

  För de med en förkärlek för antikviteter och vintagefynd är Turins loppmarknader ett måste. Balôn-marknaden, som hålls varje lördag i det historiska distriktet Borgo Dora, är en skattkista av dolda pärlor, där besökare kan upptäcka allt från vintagekläder och möbler till sällsynta samlarobjekt och udda kuriosa.

  Förutom sina traditionella shoppingområden och marknader har Turin också moderna köpcentrum och gallerior som tillgodoser varje behov. Lingotto, en gång en Fiat-bilfabrik, har förvandlats till en multifunktionell komplex med en köpcentrum, konstgallerier och ett hotell, vilket erbjuder besökare en unik blandning av historia och moderna shoppingupplevelser.

  Via Roma

  Via Roma är en av Turins mest kända shoppinggator och ett paradis för shoppare och modeentusiaster. Med sina eleganta butiker, exklusiva varumärken och trendiga boutiquer är detta en plats där man kan hitta allt från haute couture till lokala designerkläder. Från modehus som Gucci och Prada till smyckesbutiker och kosmetikabutiker, är Via Roma en destination för shopping på högsta nivå. Besökare kan också njuta av att promenera längs gatan och beundra dess vackra arkitektur och livliga atmosfär, eller stanna till på något av de trendiga kaféerna och restaurangerna längs vägen. Oavsett om det är för shopping eller bara för att ta in atmosfären, är Via Roma definitivt en av Turins mest pulserande shoppingstråk.

  Via Roma

  Galleria San Federico

  Beläget i Turins historiska centrum är Galleria San Federico en elegant och sofistikerad destination för shopping och avkoppling. Med sina höga valv, imponerande glastak och exklusiva butiker är detta ett av stadens mest prestigefyllda köpcentrum. Besökare kan njuta av att shoppa bland lyxiga varumärken och unika butiker, eller helt enkelt ta en paus och koppla av på något av de många kaféerna och restaurangerna som finns här. Med sin charmiga atmosfär och centralt läge är Galleria San Federico en plats där shopping blir till en upplevelse i sig.

  Galleria San Federico
  Galleria San Federico
  Galleria San Federico

  Via Po

  Via Po är Turins livliga huvudgata, kantad av eleganta butiker, kaféer och restauranger. Att promenera längs Via Po är att ta en resa genom stadens moderna hjärta, där besökare kan njuta av shopping, äta god mat och ta in den pulserande atmosfären. Från historiska monument till trendiga boutiquer, finns det något för alla smaker längs denna mångsidiga gata. Oavsett om det är att beundra den vackra arkitekturen, prova på Turins berömda gelato eller helt enkelt ta in atmosfären, är Via Po en plats där besökare kan uppleva stadens pulserande energi och charm på nära håll.

  Eataly Torino Lingotto

  Eataly Torino Lingotto är ett unikt köpcentrum som är dedikerat till italiensk mat och kultur. Beläget i den ikoniska Lingotto-fabriken, erbjuder detta köpcentrum ett brett utbud av italienska delikatesser, färska råvaror och lokala specialiteter från hela landet. Besökare kan utforska dess många butiker, marknadsstånd och restauranger och njuta av en smakresa genom Italiens kulinariska landskap. Från färska ostar och charkuterier till färsk pasta och bakverk, finns det något för alla smaker på Eataly Torino Lingotto. Med sitt engagemang för kvalitet, hållbarhet och tradition är detta köpcentrum en plats där mat älskas och uppskattas på högsta nivå.

  Eataly Torino Lingotto

  Prova de lokala delikatesserna

  Bagna Cauda är en klassisk Piamontesisk aptitretare, bagna cauda är en varm dippsås gjord av vitlök, ansjovis och olivolja. Serverad med färska grönsaker och bröd, är det en perfekt start på en måltid och ett måste-prova för alla som besöker regionen.

  Pasta al tartufo är en delikat piemontesisk pasta som är toppad med färska tryffelskivor. Med sin rika smak och lena textur är det en rätt som verkligen fångar essensen av regionens kulinariska traditioner och är en favorit bland både lokalbefolkningen och besökare.

  Pasta al tartufo

  Bollito misto är en hjärtlig köttgryta som är en annan typisk piemontesisk rätt. Den består av olika sorters kokt kött, vanligtvis serverad med en rad såser och sidorätter, och är en perfekt måltid för att njuta av i gott sällskap.

  Vitello tonnato är en elegant kalvrätt som är populär i hela Piamonte. Den består av tunna skivor av kalvkött som är toppad med en krämig tonfisksås och är en perfekt kombination av smaker och texturer.

  Gianduiotto är en klassisk chokladpralin från Turin, gjord av hasselnötspasta och choklad. Med sin rika smak och lena konsistens är det en sötsak som definitivt är värd att unna sig under din vistelse i staden.

  Bonet är en traditionell piemontesisk dessert gjord av ägg, socker, kakao och Amaretto. Med sin rika smak och lena konsistens är det en perfekt avslutning på en måltid och ett måste-prova för alla som älskar sötsaker.

  Barolo är ett av Piamontes mest berömda viner och är känt för sin kraftfulla smak och komplexa karaktär. Det är det perfekta vinet att njuta av till en läcker måltid och är en viktig del av regionens mat- och dryckeskultur.

  Barolo

  Turin lyckas smälta samman det gamla med det nya på ett sätt som få andra städer kan, och shoppingen är inget undantag. Från de historiska arkaderna som vittnar om stadens rika förflutna till de moderna köpcentren som omfamnar det senaste inom design och teknologi, är Turin en stad som hyllar sitt arv samtidigt som den omfamnar framtiden.

  Oavsett om man är ute efter att utforska stadens konstnärliga skatter, njuta av dess kulinariska läckerheter eller helt enkelt upptäcka unika shoppingfynd, är Turin en destination som aldrig lämnar besökare oberörda. Med sin enastående skönhet, kulturella rikedom och generösa hjärta är Turin en stad som lockar och förtrollar, och som alltid lämnar ett bestående intryck i hjärtat på alla som besöker den.

  Här har vi samlat fler artiklar om Italien.

  Här hittar du mer information om Turin.

  Foto: First Class Magazine samt Press
  To Top
  Translate »