Oman

En resa i Oman – en fantastisk odyssé genom kontraster


Under en resa i Oman möter du en förtrollande resa genom en harmonisk blandning av modern komfort och gammaldags charm. Från huvudstaden Muscat till ökenöken Wahiba Sands, upplever du landets rika kulturarv och imponerande arkitektur. Utforska de färgstarka marknaderna och beundra den sagolika Grand Mosque. Besök det förtrollande Jabal Akhdar-berget för dess hisnande vyer. Och sist men inte minst – besök en Wadi. I Oman kolliderar det antika med det moderna, och resan blir en respektfull inblick i en kultur där gästfrihet är lika magnifik som ökensandens gyllene skiftningar.

resa i Oman, Sultan Qaboos Grand Mosque

Vår börjar vår resa i Oman i den pulserande huvudstaden Muscat, där lukten av exotiska kryddor dansar genom luften och färgerna på marknaden är som en målning. Sultan Qaboos Grand Mosque, med sina imponerande kupoler och detaljerade mosaiker, är en symbol för Omani-arkitektur och en andlig fristad. Det är omöjligt att inte fascineras av dess storhet.

Mellan de moderna byggnaderna finner du den gamla stadsdelen Muttrah, vars smala gränder leder till det livliga fiskemarknaden. Här känner du pulsen av Omani vardagsliv, omgiven av dofterna från färsk fisk och ljudet av förhandlande köpmän. Det finns mycket att upptäcka i Muscat.

I Muscat finner du ett stort utbud av lyxhotell. Vi valde denna gången att bo på The Chedi. Här kan du läsa mer om vår vistelse på The Chedi.

The Chedi Muscat

.

Oman - First Class Magazine

Muscat och dess närhet till det den omanska kusten gör också att det finns gott om möjligheter för både dykning och snorkling. Ett av de mest populära områdena är omkring Daymaniyat Islands utanför Muscat.

En resa i Oman upp till himmelen – Jabal Akhdar

Från Muskat tar vi oss på vår resa i Oman upp i bergen, till det spektakulära Jabal Akhdar. Vägen slingrar sig genom steniga terränger och snirklar sig uppåt bland olivträd och olika plantager. Utsikten över Grand Canyon of Oman är hisnande och bjuder på en kontrast till ökens landskap.

På högplatån finner du lyxiga hotell, som Alila där vi bodde. Dessa smälter in i den omgivande naturen. Här kan du njuta av vandringar genom terrassodlingar, olivlundar och rosenträdgårdar och uppleva solnedgången över kanten av de dramatiska klipporna. Jabal Akhdar är en plats där tiden tycks sakta ner, och stillheten är balsam för själen.

Alila Jabal Akhdar
Alila Jabal Akhdar

Alila Jabal Akhdar

Vår resa i Oman till öknens mystik och äventyr

Från Jabal Akhdar fortsätter vi vår resa i Oman mot det oändliga ökenlandskapet Wahiba Sands som lokalbefolkningen kallar området. Det officiella namnet är Al Sharqiah Sands. Den gyllene sanden sträcker sig så långt ögat kan nå och skapar en känsla av isolering. Här kan du välja mellan att utforska öknen på en kamels rygg, prova sandboarding nedför de höga dynerna, eller helt enkelt njuta av tystnaden.

Wahiba Sands

Wahiba Sands
Mountain Towers Tourism
Desert Nights Resort, Oman

Innan natten faller är solnedgångarna oftast magiska i den Omanska öken, och är natten faller över öknen, öppnar stjärnhimlen sitt förtrollande skådespel. Tidig morgon, är luften är sval och frisk, rekommenderas en hike upp förr sanddynorna för att beskåda soluppgången. I öken finns det flera alternativ för boende, allt från enkla camper som AMA Al Areesh Desert Lodge till mer lyxiga camper som Thousand Nights Camp och Desert Nights Resort. Den förstnämnda har en gemensam pool och den sistnämnda erbjuder vissa villor med privat pool.

Avslutningen på vår resa i Oman

Vår resa i Oman börjar närma sig sitt slut, men det skulle inte vara komplett utan att vi besökt en Wadi. Detta är en grön oas mitt i den torra ökenlandskapet. Denna plats erbjuder en perfekt avslutning på vår resa i Oman.

Wadi Bani Khalid i Oman är troligtvis de mest kända Wadin i Oman. Ett äventyr väntar när du vandrar genom raviner och simmar i det klara vattet. Här kan du koppla av, omgiven av palmer och ljudet av forsande vatten. Det är som att ha hittat en gömd skatt i hjärtat av öknen.

Wadi Bani Khalid Oman

Wadi Bani Khalid Oman
Wadi Bani Khalid Oman

En annan Wadi som ligger lågt bort i från turiststråken är Wadi Al Arbeieen, en gömd pärla dit nästan bara lokalbefolkningen hittar. Här hittar en grön oas omgiven av höga berg som reflekterats i det klara vattnet. Här finner du även den relativt nya resorten Wadi Al Arbeieen Resort, här hade vi gärna spenderat några nätter om tiden funnits.

Vår resa i Oman har varit en resa fylld av kontraster, från en pulserande stad till stilla berg, vidare till det tysta ökenlandskapet och avslutande i en oas av skönhet och frid. Oman, med sin mångfald och överraskningar, bjuder in resenären att utforska och upptäcka dess rika kultur och naturliga underverk. Så besök Oman, kombinera Muscat med Jabal Akhdar bergen, bege dig ut i öken och besök en Wadi – och du har en magisk resa! Och inte minst så får du lära känna Oman, uppleva den omanska kulturen och mötas av människornas värme och gästvänlighet.

Oman - First Class Magazine
Oman - First Class Magazine

Fakta om Oman:

 • Huvudstad: Muscat
 • Invånare: Cirka 4,6 miljoner, år 2022
 • Valuta: Omansk rial, den omanska valutan är världens tredje starkaste
 • Språk: Arabiska men väldigt många talar god engelska
 • Religion: Islam
 • Statsskick: Sultanat, absolut monarki
 • Visum: För 14 dagars vistelse eller mindre krävs inget visum för svenska medborgare. Om du vill spendera mer än 14 dagar i landet krävs visum. Passet ska vara giltigt i 6 månader efter hemresedatum.
 • Flyg till Oman – Det finns inga direktflyg till Oman från Sverige. Minst en mellanlandning behövs. Vi valde att flyga med Turkish Airlines. Även andra flygbolag som Oman Air, Qatar och Emirates flyger till Muscat International Airport.
 • Klimat i Oman – Oman har ett hett ökenklimat, särskilt under sommarmånaderna, med temperaturer som kan överstiga 40 grader Celsius. Det är alltid svalare i bergen. I öken kan kvällarna bli kalla under vintern.
 • Kulturella normer i Oman – respektera de kulturella sederna vid klädkoder för religiösa platser som Sultan Qaboos Grand Mosque. Detta innebär att kvinnor ska täcka håret med en skarf, ha en låg klängig eller byxor som täcker anklarna samt ärmar som går ned till handlederna. Män bör bära långa byxor. Vid bad i en Wadi ska kvinnor täcka axlar samt knän (t-shirt och långa shorts/cykelbyxor fungerar utmärkt).
 • Säkerhet – Oman är ett säkert land med låg kriminalitet.
 • Förhandla på marknader – På marknader som Muttrah Sauq går det bra att förhandla om priset.
 • Selfdrive – Det är enkelt att hyra bil i Oman, och vägarna är fina. Vid ett besök uppe i Jabal Akhdar bergen krävs en 4×4 bil. Det är kontroll av bil innan man börjar köra upp för serpentinvägen. För öknen krävs också en 4×4 bil.
 • Guide i Oman – Vi rekommenderar stark att anlita en guide. Denna kan hjälpa dig med planering av resan, bokning av hotell och restauranger. Samt naturligtvis vara behjälplig under resan i Oman och vi kan lova att du får uppleva de omanska gästvänligheten. Under vår resa i Oman hade vi Nassar och Ibrahim från Mountain Towers Tourism som är licensierade guider och dessa kan vi rekommendera. Kunniga, hjälpsamma och professionella.

Mountain Towers Tourism Oman

Här har vi samlat samtliga artiklar om Oman.

Foto: First Class Magazine
To Top
Translate »