Grekland

En matresa i Grekland

First Class Magazine besökte nyligen Nea Moudania i Hakidiki som bjöd på en festival – Symposium Gastronomy Festival tillägnad den grekiska matkulturen. Vilken matresa i Grekland! Grekerna är som bekant mycket stolta över sitt land med den fantastiska naturen, det förtrollande havet och öarna som inspirerar till ö-hoppning. De har också något mer att vara stolta över; nämligen den grekiska matkulturen.

Mussels. Greece food
Shrimp cocktail Smaka på Grekland

Nea Moudania

Nea Moudania är en livlig fiskestad inte långt från Thessaloniki på det grekiska fastlandet. Regionen Hakidiki som Nea Moudania tillhör är känt för sina vackra stränder, sitt böljande landskap med olivlundar och fruktträdgårdar och naturligtvis havets läckerheter. Överallt på landsbygden hittar du både odlingar och produktion av de grekiska delikatesserna. Varför inte besöka en vingård som inte fokuserar på vin, utan på vinbladen för tillverkningen av de grekiska vindolmarna? Grekerna är självklart också mycket stolta över sina viner och de rekommenderar ett besök på en vingård.

matresa i Grekland - First Class Magazine
matresa i Grekland - First Class Magazine

Vi råder dig även att försöka delta i en provning av de grekiska olivoljorna, det kommer att få dig att inse hur mycket det kan skilja i kvalitén och du kommer aldrig att vilja ha något annat än Extra Virgin Olivolja efter detta. Det finns många producenter i området som tar emot besökare så sök efter eget intresse och var noga med att förboka ditt besök.

En matresa i Grekland
matresa i Grekland - First Class Magazine

En matresa i Grekland

Ett besök på restaurangen Ostrako Ψαροταβέρνα rekommenderas verkligen. Detta är en mycket trevlig grekisk fisk och skaldjursrestaurang vid havet utanför Thessaloniki (Adressen är P. Kountouriotou 37, Nei Epivates 570 19, Grekland). Här äter man en grekisk traditionell lunch bestående av många rätter, så många att man inte mäktar med all mat. Vad som här gjorde ett intryck på First Class Magazine är avdukningen av bordet. Det vi nämligen inte mäktade med att äta upp serverades till fåglar i havet, direkt utanför restaurangen. Så de fick också sin lunch. Ett så otroligt fint sätt att tänka på matsvinn. Och för dig som undrar, fåglarna var väluppfostrade och störde inte oss gäster under vår lunch.

Ostrako Ψαροταβέρνα
greek starters at dinner

Mussels - a traditional greek dish

Att smaka mer på Grekland

Överallt i Nea Moudania  och i stadens omgivningar finns många trevliga restauranger som serverar genuin grekisk mat. Och här är smakupplevelsen helt annorlunda än i Sverige. Det går till exempel inte att jämföra smaken på en riktigt grekisk Feta med den Fetaosten vi köper i Sverige. I Grekland är Feta gjord på får eller getmjölk, tyvärr så får vi sällan uppleva den unika smaken i Sverige då komjölk oftast tillsätts. Inte heller smakar grönsakerna på samma sätt.

cold plate before dinner

Ja, i Grekland dansar verkligen smaklökarna då alla ingredienser är så färska. Det spelar faktiskt ingen roll om du intar en middag  avnjutandes havets delikatesser, en Gyros eller en Moussaka. Allt smakar bara sann kärlek till råvarorna. För i Grekland lagas mat med just kärlek till råvarorna.

Moussaka

Här hittar du ett fantastiskt recept på en Moussaka

Det genuina Grekland

Under Symposium Gastronomy Festival får du verkligen en möjlighet att smaka på det genuina Grekland, och festivalen kommer att äga rum även nästa år. När du besöker den så vill vi även tipsa om några pärlor i Halkidiki som du inte får missa.

Så låt dig inspireras, och smaka på Grekland!

Här har vi samlat fler artiklar om Grekland.

Här hittar du mer information om regionen Halkidiki.

Foto: First Class Magazine samt press
To Top
Translate »