Dryck

Dryck till julbordet

Vad får man servera för dryck till julbordet? Förr drack vuxna öl och nubbe till julmaten, men hur kan man tänka i dag? Går det att kombinera julmaten med vin eller måste man dricka öl? Vi rätar ut frågetecknen.

Julbord

Julbordets tradition med dryck

Julbordet är vad det låter som, ett bord fyllt med olika rätter som vi äter före och på julen. Det innehåller ungefär samma saker som de smörgåsbord som serveras året runt, såsom inlagd sill, lax i olika former, skinka, korv och köttbullar. Utöver det bjuds ibland även en del rätter som är mer typiska för just julbordet, exempelvis lutfisk, grisfötter, janssons frestelse, pressylta och dopp i grytan.

Till dessa rätter har det traditionellt serverats öl och kryddat brännvin, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att mycket öl  – både julöl och vanlig lager – går bra ihop med ganska många rätter. Nubben har förutom att bidra till gästernas glada humör också fått fungera som en matsmältande dryck.

Att man inte serverade vin är ännu mindre konstigt. Förr dracks nämligen extremt lite vin i Sverige. Fram till mitten av 1950-talet hade snittkonsumtionen i Sverige aldrig överstigit en liter per person och år, vilket motsvarar ett glas varannan månad.

Nutida dryck till julbordet

Dagens Sverige är annorlunda. Vin är numera den naturliga måltidsdrycken till helgens parmiddag och folk tittar inte längre snett på dig om du tar ett glas på lunchen med väninnan. Denna beteendeförändring väcker frågan om man kan dricka vin även till något så traditionellt som ett julbord.

Och visst får man det, även om kanske inte ett och samma vin bildar en perfekt kombination med julbordets alla olika rätter. Till exempel anser jag att man med fördel kan dricka ett lättare rött vin med lite fruktsötma till revbensspjäll och köttbullar, men absolut inte till senapssillen.

Så för att lösa detta dilemma med dryck till julbordets rätter skulle man kunna dela upp maten i omgångar, såsom det egentligen är tänkt. Man tar helt vissa rätter först, andra rätter på nästa tallrik och så vidare. Genom att undvika det som skulle kunna kallas för finlandsfärjesyndromet – att bygga ett berg av varierande mat på tallriken – kan man välja en dryck som passar till just det som för tillfället är på tallriken.

Dryck till sill

Tallrik nummer ett skulle kunna bestå av sill och potatis. Till det är det svårt med vin, så ta hellre en ljus lager, ett veteöl eller en julöl och gärna en nubbe till. Välj kryddning efter vad du gillar eller beroende på vilka sillsorter som serveras. Variationen på sill är i dag nästan lika stor som den på brännvinets kryddningar, så det finns inga absoluta råd på sort.

sill

Dryck till lax

Nästa tallrik kan bestå av lite ugnsbakad lax med potatis och brysselkål till vilken ett vitt, torrt, ofatat vin med frisk syra kan passa. I praktiken innebär det att du har väldigt många viner att välja bland. Du kan antingen servera något från de klassiska vinländerna, som en petit chablis från Frankrike eller en vernaccia di San Gimignano från Italien. Eller så kan du gå lite utanför boxen med portugisisk alvarinho eller arinto eller australisk riesling. Och vill du verkligen överraska på gästerna, välj ett svenskt vin på druvsorten solaris. Men oavsett vad du väljer så tänk på att vinet bör vara torrt, frískt och utan fatkaraktär.

Dryck till julbordets varma

När du sedan börjar bli mätt kommer köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och julskinka. Då kan du gå över till ett relativt lätt, fruktigt, rött vin utan för mycket strävhet. Prova gärna en bardolino, en syltig zinfandel eller ett sötfruktigt vin från ett så udda land som Japan.

DRYCK TILL JULBORDET

Dryck till julbordets söta

På julbordet brukar det även finnas lite gott på slutet för den som orkar såsom ris à la malta, hemgjord kola, dadlar, romerska bågar och pepparkakor med grönmögelost. För att matcha den rejäla sötman krävs väldigt söta drycker. Det räcker oftast inte med ett vanligt dessertvin som sauternes eller tokajer. Har du kvar lite glögg kan du med fördel servera den, gärna kyld. Eller så plockar du fram en supersöt PX från södra Spanien. Den står emot det mesta.

ost jul

Som du ser går det att servera vin till julbordet. Det viktigaste är att ha flera olika viner, eftersom julbordet i sig innehåller så många olika typer av rätter. Om det känns övermäktigt, begränsa antalet rätter till de som du vet att gästerna tycker om och välj passande vin till dessa. Eller fortsätt med öl och brännvin, vilket också går bra. Och snälla, för allas skull, byt aldrig ut julmusten mot cola.

Smaklig spis!

Här har vi samlat fler artiklar inom dryck.

Skribenten Vincent Arrhenius är Nordens högst utbildade inom vin. Han arrangerar vinresor och provningar för både proffs och vanligt folk. Om du är nyfiken och vill veta mer Vincent Arrhenius

Foto: Press
To Top
Translate »