EUROPA

CORINTHIA HOTEL I LISSABON

Jag kommer alltid att minnas det panorama som öppnade sig genom Corinthia Hotel Lissabons enorma fönster. Det beledsagade mig när jag vaknade i min svit och när jag smuttade på kylt vitt vin på sofforna i den tjugofjärde våningens Executive Lounge. Uppradade efter varandra, likt välkoreograferade artister, ligger den imponerande Águas Livres-akvedukten, den rödfärgade och slående 25 April-bron och Lissabons Kristusstaty, tre av stadens mest välkända landmärken, alla i samma synfält.

Lobbyn imponerar på Corinthia Hotel. Men utsikten är det vi tar med oss från hotellet.

Ändå tog min bekantskap med hotellet sin början med en annan portugisisk ikon, ett glas portvin, ackompanjerat av en chokladtryffel överräckt av Pedro, receptionisten som tog mig från incheckningskön vid disken och ledde mig till ett bord reserverat för Executive Club-gäster, en skara människor som bland annat innehåller VIP-gäster som Hillary Clinton.

På hotellet härskade en stämning av glädje och stolthet efter att man inhöstat en stor titel; man hade av World Travel Awards utsetts till Världens Bästa Cityhotell år 2018, den främsta titel ett cityhotell kan få. Det är lätt att förstå att hotellet har samlat på sig åtskilliga andra titlar på vägen. 2018 års World Spa Awards utsåg etablissemanget till Portugals bästa wellness-retreat, och 2018 års World Luxury Hotel Awards utnämnde hotellet till Portugals Eco-Green Luxury Hotel.

Lissabon från mitt fönster

Felfritt rakt igenom, från receptionen till köket på ERVA- restaurangen, från Tempus-barens drinkar till de exklusiva spa-poolerna, ger hotellet inte intrycket av att husera 518 eleganta sviter. Min svit på den fjortonde våningen är nyrenoverad och färgsatt i en mix av blå, grå och bruna toner. Till våren 2020 kommer samtliga sviter att vara renoverade. Som ovan nämnts är det en fröjd att vakna upp här och öppna gardinerna mot Lissabons ikoner utanför fönstren.

Svitens färger är behagligt naturnära och utsikten magisk.

Det stora badrummet i marmor och trä är utrustat med två handfat, mjuka handdukar och en box i grönt lack fullproppad med ESPA-produkter. Deras doft av bergamott, jasmin och cederträ fyller luften när jag tvättar mina händer.

Jag går på upptäcktsfärd i sviten. En hall skänker rummet total avskildhet och en walk-in closet sätter ett leende på mina läppar. Jag älskar det här. Det enorma rummet innehåller en vardagsrumsdel där de svartvita fotona på väggarna, avbildande scener ur Lissabons vardagsliv, sömlöst flyter samman med moderna inslag i möblemanget. En vilstol med ett strategiskt placerat fotstöd  mittemot fönstret förefaller vara en idealisk plats för att läsa en bra bok. Platt-tv:ns skärm lockar mig inte och min blick går istället till minibaren med Nespressomaskin, exklusiva téer, viner, olika alkoholhaltiga drycker och snacks.

Portugisiska delikatesser med en fantastisk utsikt över Lissabon. Livet på en pinne.

Det knackar på dörren. Isabel från kundrelationsavdelningen uppenbarar sig med en vagn full av portugisiska delikatesser. Hon dukar fram karamelliserade mandlar, en miniflaska Ginjinha (en typisk portugisisk likör), Serra da Canastra-ost, ansedd som en av världens finaste, rostat bröd med skinka, marmelad, färskpressad bärjuice och olika frukter. Det är ett litet utbud av det bästa Portugal har att bjuda på, avsett att hälsa mig välkommen och leda mig in i det portugisiska kökets värld. Jag tar mig en titt på bordet och bordet tittar tillbaka och besegrar mig. Det är ju ändå lunchtid, så jag tillåter mig själv att prova på några av godsakerna.

Gastronomi på hög nivå

Sete Colinas är hotellets huvudrestaurang, där även frukostbuffén dukas fram. Till buffén hälsas man välkommen av färgsprakande makroner som sätter en söt kant på dagen! Man håller också öppet för lunch och middag.

Planera in en upplevelse på ERVA, den nya restaurangen och baren. Här erbjuds ett traditionellt portugisiskt kök där råvarorna har införskaffats lokalt. Alltsammans avnjuts i en lokal med hängande trädgård och modern portugisisk konst.

I restaurangen ERVA serveras gudomliga portugisiska rätteer.

Tempus-loungen har två gånger erövrat titeln Portugals Bästa Bar, och jag älskade dess moderna, sofistikerade stämning med en vackert upplyst bardisk och en enorm klocka i brunt och guld i bakgrunden. När jag berättade för Rodrigo, en bartender med sex år på Tempus bakom sig, om Brasiliens cachaças så gjorde han en klockren caipirinha med Leblon-cachaça. “Jag vill inte ha den för söt”, avslöjade han.

Nästa dag återvände jag till salongen för att prova på deras Afternoon Tea. Eftersom jag är en stor fan av High Tea-traditionen fick menyn med de kända portugisiska klosterkakorna och riktigt portugisiskt te mina mungipor att vandra uppåt. Jodå; den engelska tedrickartraditionen fördes till det brittiska hovet av drottning Katarina av Bragança när hon gifte sig med kung Karl II av England på sextonhundratalet.

Eftersom jag besökte hotellet på våren då vädret ännu var kyligt, var Soul Garden stängt. Soul Garden är en grön och avslappnad utomhusyta och jag kan föreställa mig att den utgör en fantastisk möjlighet att småprata och avnjuta Happy Hour med vänner under sommaren, medan man provar kökschefen Miguels Teixeira-meny, baserad på naturliga, organiska och färska produkter, alltmedan inbjudna gäst-DJ:s spelar sin musik sju dagar i veckan!

När vädret tillåter är Soul Garden öppet och framåt eftermiddagen blir det ett skönt lounge-häng.

Portugals största och bästa Spa

Framröstat som det bästa urbana lyxspat i Portugal av ansedda World Spa Awards 2018, visar det sig att det också är den största spaanläggningen i landet. Här finns generösa 3500 kvadratmeter avsatta för gästernas njutning och hälsa. Ett fitness-rum är utrustat med maskiner från ARTIS och ett team av personliga tränare, nutritionister, massörer och hudterapeuter erbjuder ett komplett utbud av ansikts- och kroppsbehandlingar.

Barnmenyn, där de små erbjuds likaledes exklusiva behandlingar, är ett osedvanligt gulligt inslag som visar på hur man tänker på alla detaljer.

Den omtalade Marina Cruz-skönhetssalongen gick inte obemärkt förbi. Jag älskade också hotellets uppvärmda inomhuspool, med ett tak som kan skjutas åt sidan under varma sommardagar och ett utomhus-soldäck.

Än mera oförglömlig var den eftermiddag jag tillbringade på Acqua, en hydroterapeutisk fristad som erbjuder multisensoriska upplevelser via oliktempererade pooler, duschar, jacuzzis, basturum, isvattenfyllda hinkar, kylda stigar för fotbehandling och mycket mera. Här får stressen vika för avslappning och föryngring.

Med upplevelser i närområdet

Hotellet har ett perfekt läge, långt nog från Lissabons turistfyllda centrum för att ge lugn men ändå nära nog för att ta den äventyrslystne dit på några minuter. Som den återkommande Lissabonturist jag är, beslutade jag mig den här gången för att prioritera omgivningarna.

Monsantos Nationalpark erbjuder mer än 900 hektar av skiftande skog. Det är den största gröna ytan i staden, känd som Lissabons lunga. Här finns sportytor, en simbassäng, en amfiteater, utställningar om parkens fauna och flora och parken vann ytterligare berömmelse härförleden när Madonna avslöjade hur den är ett favoritstråk för hennes promenader. Härifrån har man en magnifik utsikt över Lissabon.

Monsantos Nationalpark erbjuder en fantastisk naturskön miljö med utsikt över Lissabon.

Águas Livres-akvedukten, ett mästarprov på ingenjörskonst från 1700-talet, är ett måste för Lissabonturistens kamera.

Det kolossala spanska varuhuset El Corte Ingles har förfinade skyltfönster, en underjordisk varuhall och restauranger, kaféer och en takterass med shopping och vidsträckt utsikt över staden.

Calouste Gulbenkian-muséet är en av regionens höjdpunkter med sin kollektion av 6000 objekt ur oljemagnatens privata samlingar. Det är en pärla som massturismen ännu inte har fått upp ögonen för.

Lissabons zoo, öppnat 1884, har som målsättning att tillvarata sårbara och utrotningshotade arter ur faunan och floran. Man uppmuntrar forskning, miljöprogram och utbildning. Parken erbjuder möjligheter för både avslappning och lärande för såväl barn som vuxna och man välkomnar husdjur.

Innan min resa hade jag inte hört talas om Corinthia-nätverket, ursprungligen från Malta. Det handlar om ett familjeägt företag med en strävan efter perfektion i alla detaljer och all service. Som den nyfikna resenär jag är gjorde jag lite efterforskningar för att finna var deras övriga femstjärniga hotell finns. Svaret på frågan blev i London, Prag, Budapest, St Petersburg, Tripoli och Khartoum, utöver två hotell på Malta.

För mer information: https://www.corinthia.com/en/hotels/lisbon

Foto: Adriana Lage Toma samt press

UPP
Translate »