Portugal

Hotel Convento do Espinheiron i Portugal

Under 1400-talet var detta ett kloster, nu är det ett hotell i världsklass. Välkommen till Convento do Espinheiro i Évora, Alentejo i Portugal.

Convento do Espinheiro in Alentejo

Listan var lång över de hotell och platser jag önskade besöka när jag kom till Portugal. På min ”bucket-list” fanns det prisbelönta hotellet Convento do Espinheiro i Évora, Alentejo. Jag har alltid haft en fascination för historiska hotell och här får jag verkligen känna historiens vingslag.

Idag inrymmer hotellet en tidigare klosterbyggnad från 1400-talet. Byggnaden har genomgått en total restaurering innan den öppnade sina dörrar år 2005. Då som ett hotell i världsklass.

Från Lissabon tar det cirka 30 minuter till Convento do Espinheiro. Vi passerar Staden Évora, den är klassad som världsarv av UNESCO och utgör ett av landets bäst bevarade smycken.Staden har vuxit fram under tvåtusen år av bland annat kelter, romare, visigoter, morer och portugiser.

Efter att ha rundat Évoras historiska kärna och följt skyltarna i ytterligare en halvmil genom lantliga trakter med Alentejos typiska torrt gröna färgsättning ser jag på avstånd hur huvudbyggnadens av Convento do Espinheiro Historic Hotel & Spa vita väggar avtecknar sig mot den blå himlen.

Jag anländer till Convento do Espinheiro och upplever att jag förflyttar ett antal århundraden bakåt i tiden. Det är som om klockans visare drar ner på hastigheten och en känsla av lugn och frid infinner sig.

På vägen till hotellets reception passerar jag gamla olivträd som kantar den kullerstenslagda vägen jag går på. Väl framme hälsar en beskyddande blick från Hagtornsmadonnan mig välkommen.

Convento do Espinheiro in Alentejo

Historien bakom  Convento do Espinheiro namn

Under det tidiga femtonde århundradet uppenbarade sig en bild av den heliga jungfrun vid en hagtornsbuske, enligt berättelser. Man bygger med anleding av detta en boning till den heliga jungfruns ära. När platsen blev en viktig vallfartsort, uppför man även en kyrka och ett kloster där. Denna döper man till Hagtornsmadonnans Kloster (Convento de Nossa Senhora do Espinheiro).

Munkar ur Hieronymusorden bodde i klostret, trots dess namn, och Portugals kungar besökte det flitigt. Klostret kom således att bli vittne till den strävan, de åligganden och önskemål som fanns i de kungligas skara och vid hovet.

Guiden delger gästerna detta som bara är en av alla hemligheter under rundturen, som avslutas i hotellets källare. Här avsmakas fyra inhemska viner under tiden som man tar del av den konst som finns utställd här och förevigar klostret, utropat som ett av landets nationalmonument.

Att bo på ett före detta kloster

Convento do Espinheiro in Alentejo
Ett vanligt delux rum på Convento do Espinheiro.

Convento do Espinheiro in Alentejo
Sviten Dom Joao II.

Jag stannar till ett par minuter på den lilla privata terrassen med utsikt över trädgården för att ta in ögonblicket. Detta medan jag avnjuter Convento do Espinheiros mousserande vin, en del av anläggningens varma välkomnande.

I huvudsak finns två stilar företrädda i de 92 rum som man indelat i sex kategorier och som erbjuder boende på mellan 32 och 100 m2 – allt för att tillfredsställa gästernas önskemål. I samband med renoveringen slog man samma klosterrummen, som är belägna i huvudbyggnaden, till större rum där klassisk design blandas upp med modern teknologi. Rummen har små fönster, trägolv och mörka möblemang, och de innehåller även oljemålningar och stora barockspeglar som en gång i tiden fanns i klostrets munkceller.

I kontrast till platsens religiöst färgade aura finns en designerflygel med nya lägenheter inredda med en retroanstruken men modern dekor med rötter i 1950-talet. Philippe Starcks design och spännande målningar av den inhemska konstnären Bela Silva, som är specialbeställda för hotellet, ackompanjeras av moderiktiga stolar från Dolce Gabanna. Dessutom finns det en Nespressomaskin och ett litet tekök, vilket kan anses som ett helgerån för de helgon som vistats här i förfluten tid.

Gastronomiska upplevelser på Convento do Espinheiro

Convento do Espinheiro in Alentejo Dinner

Jag börjar där man alltid borde börja, med frukost serverad i hotellets vackra matsal, accentuerad av långsträckta spetsbågevalv. En gång i tiden huserade klosterkällaren här, och detta bekräftas av de enorma amfororna som återfinns i rummet.

Förbered er för en läcker buffé med olika sorters bröd, kallskuret, ostar, hemgjord sylt, torkad frukt, fil av olika slag , flingor, delikata portugisiska bakverk.  Förbered er också på gudomliga omeletter.

På kvällstid förvandlar man denna vackra lokal till den mysiga Divinus-restaurangen, vars ljussättning framhäver takets bågstruktur. De romantiska stearinljus på borden adderar ytterligare till den stämningsfulla atmosfären. Kökschefen Jorge Peças bakar in magin hos Alentejoköket i de traditionella recepten med smakrika ingredienser. Snacks, soppor, fisk, kött och desserter samsas på den regionala menyn och det är nog för att tillfredsställa alla smaker.

Jag väljer en fyrarätters avsmakningsmeny. Den inleder jag med bräserad tonfisk och rödbetsgazpacho, följt av torsk med xerém. Detta är en traditionell soppa från Portugal och Brasilien. Därefter kommer anka med rödkålspuré. En creme brûlée med honung och rabarberglass utgör min avslutning på middagen. Alltsammans är fullkomligt oklanderligt i både presentation och smak.

2018 invigder man den italienska restaurangen Olive för att ge gästerna möjligheten att inta sin middag som tidigare var kök i det gamla klostret. Alldeles intill finns en bar och Klosterloungen där gästerna kan njuta av en drink med tillhörande snacks i avslappnad atmosfär. I Poolbaren tar personalen väl hand om gästerna med ett leende.

Vinbaren Cisterna Sist anordnar vin- och olivoljeprovningar varje kväll. En erfaren sommelier hjälper då gästerna med deras undringar kring olika drycker och producenter, de allra flesta representerande små producenter.

Convento do Espinheiro in Alentejo

I vinkällaren finns ett omsorgsfullt urval av de bästa Alentejovinerna att köpa. Du hittar exempelvis Herdade do Esporão, Herdade Grande, Pêra-Manca, Herdade São Miguel och Ervideira.

Convento do Espinheiro in Alentejo, wineceller

Convento do Espinheiro imponerar

Convento do Espinheiro breder ut sig över en yta av åtta hektar. Här finner man bland annat en swimmingpool, spa- och träningscenter, tennisbanor som omges av de omsorgsfullt ansade trädgårdarna. Här finns även en park för våra fyrbenta vänner då man välkomnar dessa med öppna hjärtan.

Convento do Espinheiro in Alentejo Pool

I området finns också en apelsinlund, och den närproducerade juicen som serveras till frukost kommer härifrån. I en väldigt gammal olivlund återfinner man ett 1100 år gammalt matriarkträd som fortfarande bär frukt. De oliver som man skördar här använder man för att göra Espinheiroklostrets superexklusiva olivolja. Lyckligt lottade gäster får hjälpa till med processen om de besöker hotellet under november månad.

Jag medger att den brännande augustihettan höll mig inomhus till en stor del, men annars är det behagligt att luta sig tillbaka i någon av de dekorativa stolarna i någon av klostergårdarna eller trädgårdarna för att läsa en bok, meditera eller småprata i skuggan under träden.

Själv föredrog jag att använda mig av den gemensamma vardagssalen, en mycket svalare plats med spartansk dekor och detta var tidigare munkarnas forna matsal. Predikstolen som fortfarande finns kvar användes på den tiden för bön innan maten. Munkarna vände då sina ansikten mot väggen och ryggarna mot den som läste bönen, ytterligare en kuriositet jag fick veta under mitt besök.

Hagtornsmadonnans Kyrka och genuina upplevelser

Ett starkt minne för mig är den helt restaurerade Hagtornsmadonnans Kyrka, mycket utnyttjad för bröllop och för morgonmässa den första söndagen i varje månad samt för olika musikevent som hotellet står värd för genom året. Det gyllene barockaltaret imponerar, precis som det portugisiska kaklet där vardags- och religiösa scener delar på bildytan och varje detalj skvallrar om den gångna historien.

Hotellet erbjuder faktiskt ett brett och varierat månatligt program med genuina upplevelser såsom matlagningsworkshops, olivplockning, vinprovning, specialmiddagar och kulturella evenemang i samklang med de fester och olika helger som förekommer varje månad.

Klosterhotellet svävar ständigt i utrymmet mellan urgammalt och modernt, rått och romantiskt, enkelt och lyxigt. Det är en plats där man bör låta tiden flyta fram långsamt och lugnt. Det är idealiskt att använda som bas för dagstripper till Alentejos vingårdar och de många charmiga byar som omger Évora, såsom Monsaraz, Arraiolos och Vila Viçosa. Den enda nackdelen är att man förr eller senare måste återvända hem.

Här har vi samlat fler artiklar om Portugal.

Här hittar du mer information om Convento do Espinheiro.

Foto: Adriana Lage Toma
To Top
Translate »