Kroatien

Cityguide över Zagreb

Kroatiens huvudstad Zagreb har utsetts av Lonely Planet till Europas hetaste destination. Trots det väljer de flesta som besöker Kroatien istället badorterna vid landets kuststräcka. Vi gör tvärtom och upptäcker Zagreb, den livliga staden, rik på historia och kultur och en fantastisk mat- och dryckesscen. Landets bästa nattliv får man på köpet.

Förväntningarna innan vi anlände till Zagreb var i ärlighetens namn inte så stora. Under bilresor till och från Kroatien har vi nämligen passerat huvudstadens mindre charmiga utkanter ett flertal gånger. Men när vi når stadens hjärta reviderar vi våra föreställningar rejält. Austro-ungersk stil från 1700- och 1800-talen dominerar arkitekturen i Zagrebs centrum.

Här finns också gott om oaser i form av vackra, gröna parker som bland annat binder samman den nedre och den övre delen av staden. Zagreb är nämligen uppdelat i två eller snarare tre delar – nedre, övre och nya staden. Under vårt korta weekendbesök på två dagar koncentrerar vi oss på de nedre och övre stadsdelarna. Det gör också att vi kan maxa våra upplevelser under de dagar vi befinner oss här, då det enda transportmedlet vi behöver är våra egna ben.

Zagreb city

I Zagrebs övre stadsdel finns det fina promenadstråk i form av gränder och mindre gator som är belägna mellan kullarna Kaptol och Gradec. När man vandrar upp och ner för gatorna kommer man avsiktligt eller oavsiktligt i kontakt med de flesta sevärdheterna som man bör se eller ha besökt. Här är några av attraktionerna som finns på promenadavstånd när man är i stadens centrum.

Ban Josip Jelacic torg

Torget Ban Josip Jelacic är stadens kommunikationshubb och en populär mötesplats för lokalbefolkningen. Här finns en mängd caféer och uteserveringar, dit framför allt lokalbefolkningen går för att äta frukost eller bara ta en fika. Ett perfekt ställe att starta dagen på.

Gamla stenporten

I en tornformad byggnad ligger Zagrebs berömda passage. Den gamla stenporten, som har sitt ursprung i medeltiden, utgjorde en del av försvaret för stadsdelen Gradec och är den enda bevarade defensiva porten från den tiden fram till idag. Inne i passagen återfinner man även ett kapell samt en målning av en jungfru och ett barn. Enligt legenden blev porten förstörd i en brand på 1700-talet då den då var konstruerad av trä. Allt förintades utom målningen av jungfrun och barnet. Sedan dess har människor tillskrivit målningen magiska krafter. Än idag kommer folk hit för att be i passagens kapell, tända ljus eller lämna blommor.

Zagreb - First Class Magazine

St Markus kyrka i Zagreb

När man väl passerat den gamla stenporten leder gatan vidare till torget St Markus där också den romersk-katolska kyrkan med samma namn står. Kyrkan härstammar från 1300-talet och utmärker sig genom sitt karakteristiska tak, som är prytt med det kroatiska stadsvapnet som kännetecknas av sitt röd-vit-rutiga mönster. Kyrkan är belägen i stadsdelen som kallas Gradic och dess rötter sträcker sig tillbaka till medeltiden. Detta avspeglas även i de omkringliggande byggnaderna. Här möter man också såväl veteranbilar som personer klädda i medeltida dräkter.

Zagreb St Markus

Tornet Lotrscak I Zagreb

Ett av Zagrebs karaktäristiska landmärken är det medeltida tornet Lotrscak som också ligger i Gradic. Varje dag prick klockan tolv avfyrar man ett kanonskott från detta magnifika torn. Avfyrningar har gjorts varje dag sedan 1877. Kanonskottet är till för att stadens kyrkor ska kunna synkronisera sina ringningar i kyrkklockorna. Från platsen där tornet står har man också en fantastisk utsikt över Zagreb.

Zagreb - First Class Magazine

Museet Broken Relationships

Utbudet av intressanta museer är stort i Zagreb men om man ska välja bara ett så kan vi rekommendera det lite annorlunda Museum of Broken Relationships. Här får man ta del av berättelser från hela världen om olycklig kärlek och brustna hjärtan. Till varje berättelse finns också något föremål som är förknippat med berättelsen. Det här är ett mycket ovanligt museum som slår an en rad olika känslor hos besökarna. Vissa av berättelserna är roliga, andra är mer sorgliga. Det finns också en liten butik i anslutning till muséet där den bästsäljande produkten är ett “ta bort dåliga minnen-suddgummi”. På torsdagar samt under sommaren har museet dessutom öppet för jazzkvällar.

Tunneln Gric

För två år sedan öppnade man Tunneln Gric för allmänheten. Denna tunnel sträcker sig genom den övre staden och byggdes under andra världskriget som skydd mot bombningar. Idag har den förvandlats till en populär turist- och lokalattraktion. Inuti den 350 meter långa tunneln pågår ständigt imponerande utställningar. Dessutom har tunneln sex olika utgångar. En av dessa leder besökare till Art Park, en park som är dekorerad med olika konstverk och målningar. Tunneln sträcker sig mellan gatorna Mesnicka och Stjepan Radic.

Zagreb - First Class Magazine

Zagrebs Katedral

Den romersk-katolska katedralen mitt i stadens centrum, Zagrebs katedral, utgör verkligen en anmärkningsvärd syn. Med sitt 108 meter höga torn är detta också Kroatiens högsta byggnad, tillägnad jungfru Maria. Här kan man botanisera i den stora kyrkolokalen och njuta av den gotiska arkitekturen, de vackert målade fönstren och spektakulära utsmyckningar. Lägg också märke till den fantastiska och enorma ljuskronan i mitten av kyrksalen. Den får vilket casino som helst i Las Vegas att blekna med sitt överdåd.

Gröna oaser i nedre staden

Tre stora parker är bokstavligen ordnade i rad i nedre staden: Zrinjevac, Josip Jura och Ledeni. Här anordnar man dagligen olika evenemang och konserter. På helgerna hålls också marknader där försäljning sker från stånd som följer en av promenadvägarna i Zrinjevac-parken. Dessa parker är även hem åt historiska byggnader och museer längs gatorna som omger dem. Fontäner och välskött grönska utgör parkernas stolthet. Det är en plats där man enkelt kan spendera några timmar utan att tröttna. Lokalbefolkningen besöker dessa parker flitigt, ofta för en kaffe på något av de många caféerna eller för att njuta av en picknick i det gröna.

Zagrebs botaniska trädgård finns också placerad i detta område av staden. Här har besökare möjlighet att slappna av i trädgårdens avkopplande hörn eller på någon av de vackra stigarna. Trädgården grundades år 1890 och rymmer idag över tiotusen arter av blommor och träd. Du kan bli fascinerad av de vackra växthusen eller ta en promenad över broarna som sträcker sig över sjöarna på området. Njut av att observera de små, söta sköldpaddarna som lever runt sjöarna och låt dig förtrollas av denna fantastiska plats.

Zagreb botaical garden
Zagrebs botaniska trädgård

Ät och drick ute

Man behöver inte gå långt när man blir hungrig i Zagreb. Det finns bra restauranger i varje hörn, med varierat utbud. Koncentrationen av restauranger är dock som störst på gatorna Skalinska och Tkalciceva; den sistnämnda är också stadens bargata där uteserveringarna ligger på rad längs hela gatans sträckning. På den kroatiska restaurangen La Struk kan du äta en variant av regionens lokala rätt struk.

En av våra favoriter för fine dining är den Michelinrekommenderade restaurangen Agava. Man får vara beredd på att ta sig uppför en brant trappa för att hitta in på den ombonade restaurangen. Men väl uppe har man en fin utsikt över den historiska gågatan Tkalciceva. Här serverar man såväl rustika italienska rätter som kroatiska delikatesser. Ett annat populärt matställe som är väl värt ett besök är Mundoaka Streetfood som också ligger i centrum, men på gatan Petrinjska.

Zagreb - First Class Magazine

Zagrebs nattliv är utan tvekan Kroatiens bästa. Det erbjuds inte bara en stor variation av olika barer med livemusik utan dessa tenderar också att förvandlas till klubbar vid solnedgången. Många av dem finns just på Tkalciceva.

Här har vi samlat fler artiklar om Kroatien.

Här hittar du mer information Zagreb.

Besök också turistbyråns webbsida för mer inspiration.

Foto: Press
To Top
Translate »