Indonesien

The best of Borneo – en magisk resa

Borneo – alla resors moder! utbrast min syster lyriskt när hon hörde vart nästa resa för First Class Magazine skulle gå. Och visst blev det en helt oförglömlig upplevelse på så många sätt. Följ med oss till regnskogens och djurens paradis på den exotiska ön!

Borneo är världens tredje största ö, den största i Asien. Malaysia och det pyttelilla kungadömet Brunei i norr, och Indonesien i söder har delat upp ön mellan sig. Resor till Borneo går i huvudsak till den norra delen av den stora ön. Där man satsar stort på turism som vill njuta av det sköna klimatet och en sällsynt rik natur med djurliv.

Den malaysiska delen består av två stater: Sarawak och Sabah. Den största folkmängden finns i Sabah och där är turism och service mest utbyggda. Om man lägger Sabah ovanpå Danmark är Sabah betydligt större. Danmarks yta är snarare att jämföra med den del av Sabah som består av tropisk regnskog. Då förstår ni säkert hur mycket fantastisk flora och fauna det finns att utforska.

Borneo sunset

En dröm som går i uppfyllelse på Borneo

Borneos regnskog är en av de äldsta i världen, hela 140 miljoner år gammal. Här växer 15 000 blommande växter och 3 000 olika sorters träd. I naturen och det omgivande havet finns mer än 200 olika däggdjur, drygt 400 fågelarter och lika många olika fiskar. Detta motsvarar ungefär vad hela Sumatra och Java tillsammans kan erbjuda. Bland djurarterna är orangutangen, den sällsynta lilla Borneo-elefanten och Borneo-leoparden de mest kända, tillsammans med cirka 50 stycken unika tvåhorniga noshörningar som nästan aldrig fångats på bild.

Vi har länge drömt om en chans att besöka Borneo och när det dyker upp en möjlighet att starta en kryssningsresa därifrån beslutar vi genast att åka till Borneo lite i förväg för att hinna uppleva mer av ön. I mitten av september är det så äntligen dags för oss att ge oss av på vår resa. Vill man börja resan ståndsmässigt, och det vill vi ju gärna, är Singapore Airlines det bästa sättet att ta sig till Malaysia. Servicen ombord är verkligen förstklassig.

Det är en mäktig syn som möter oss när vi kikar ut genom flygplansfönstret under inflygningen till Borneos huvudort Kota Kinabalu. Det drygt 4 000 meter höga berget Mount Kinabalu tronar dimhöljt i bakgrunden. Det utgör en pampig fond till staden och kusten med de vackra stränderna.

Mångfald är ett ledord för Borneo

Mångfald är ett ledord för både Borneo och regionen Sabah, inte bara beträffande växtlighet och djurliv utan även för människorna. Det bor cirka två miljoner människor i Sabah och här samsas många olika raser, språk och religioner. Det finns drygt 30 etniska grupper och det talas 50 olika språk. Det här gör att rasism aldrig fått något fäste här, säger många vi talar med under vår vistelse på Borneo.

– Kan det vara ett världsrecept månne: blanda olika etniska grupperingar så mycket att folk helt enkelt ger upp, skrattar Jeremy som arbetar på ett av hotellen vi bor på. Det är till exempel mycket vanligt med blandäktenskap över rasgränserna här. Under engelsmännens ockupation, som upphörde så sent som 1963, var engelska det officiella språket. Dagens malaysier har ofta engelskspråkiga föräldrar och farföräldrar. Som besökare är det enkelt att göra sig förstådd på ön.

Sutera Harbour Resort

Vi kan således lätt göra oss förstådda med den taxichaufför som tar oss från flygplatsen till vårt första hotell. Vänstertrafik konstaterar vi – en kvarleva från den brittiska kolonialtiden. Sutera Harbour Resort ligger precis vid havet bara tio minuter från flygplatsen. På området finns två hotell, Pacific och Magellan, båda byggda i slutet av 90-talet. Magellan, som har barnfamiljer som sin främsta målgrupp, är mer villaliknande med fin arkitektur, flera olika pooler och aktiviteter för barnen. Pacific är ett mer traditionellt byggt hotell i tolv våningar. Här målgruppen främst är par och affärsresenärer som uppskattar närheten till stadens centrum och flygplatsen.

Sutera Harbour Pacific hotel

En lyxig femstjärnig resortatmosfär

Båda hotellen på Borneo erbjuder en lyxig femstjärnig resortatmosfär. Allt man kan önska sig finns på bekvämt avstånd från de eleganta rummen. Vi visas direkt upp till den sofistikerade specialincheckningen bredvid vår svit på elfte våningen som tillsammans med den tolfte utgör Pacific Club Floors, en extra lyxig sektion av hotellet.

Efter ett glas kyld champagne och smidig incheckning eskorteras vi till vår stora fina svit. Ett så kallat Pacific Club Room, med utsikt över den välskötta golfbanan som tillsammans med havet är de två element som omger hotellet. Golfbanan är elbelyst och kan faktiskt även spelas när det är mörkt. Det är ingen dum idé upptäcker vi eftersom det är varmt och fuktigt på dagen och betydligt behagligare att spela golf efter mörkrets inbrott.

På elfte våningen finns också den intima och sobra Pacific Club lounge, Borneo där vi äter frukost. Här erbjuder man gäster på elfte och tolfte våningen på en drink före middagen. Den allmänna frukostrestaurangen nere på bottenvåningen erbjuder ett större urval men är inte alls lika avskild, lugn och lyxig.

Sutera Harbour Pacific hotel

North Borneo Railway

Bara fem minuter från hotellet och från flygplatsen finns järnvägen North Borneo Railway som engelsmännen lät bygga i slutet av 1800-talet. Här kliver vi ombord på ett gammalt anrikt och varsamt renoverat kolonialtåg byggt i England på femtiotalet, draget av ett av världens få kvarvarande ånglok som fortfarande är i bruk. Om man har en förkärlek för tågresor i allmänhet och gamla ånglok i synnerhet är detta en riktigt trevlig utflykt för att se lite mer av livet utanför staden.

På North Borneo Railway har tiden stannat och här råder fortfarande femtiotal i alla detaljer. Detta är inte bara i den vackra gamla inredningen av vagnarna. Personalen bär tidsenliga kläder i vitt och kaki med tropikhjälmar. Det spelas 50-talsmusik ombord före avgång och både passagerare och personal har svårt att låta bli att ta några danssteg och sjunga med i de välkända rock’n’roll-låtarna. Tågets härliga ångloksvissla tjuter högljutt vid avgång och The Train Master ropar ”All on board”.

En behaglig resa med North Borneo Railway

Resan går i behagligt lugnt och värdigt tempo och tar cirka fyra timmar. Frukost och lunch serverar man ombord på tåget. Detta medan färden går lite knappt fyra mil söderut utmed kusten, genom förorter, landsbygd och bananodlingar. Tåget gör även några stopp längs vägen som ger oss möjlighet att promenera omkring i små lantliga samhällen med sjudande matmarknader och livligt folkliv. I orten Papar vänder tåget och det bjuds en möjlighet att få gå ombord på själva ångloket innan tåget tar oss samma väg tillbaka. Tåget har samma ägare som Sutera Harbour och hotellpersonalen hjälper gärna till med bokningar. Det gäller att boka plats i god tid eftersom tåget är mycket populärt och oftast fullbokat.

Mellan de två hotellen ligger Sutera Harbour Marina, varifrån det går båttransporter till olika öar utanför Kota Kinabalu. Marinan är också en gästhamn för både mindre och större privata båtar. Vi ser även en och annan långseglingsbåt från något land i Europa.

För mer information: www.suteraharbour.com

Gaya Island Resort – ett romantiskt paradis

Det andra hotellet vi besöker ligger som namnet vittnar om på ön Gaya Island bara femton minuters färd från Kota Kinabalu med speedboat. Hotellet har en egen lounge på Sutera Harbour Marina där vi avnjuter en svalkande sorbet. Vi lämnar vårt bagage och klarar av alla incheckningsdetaljer innan det är dags att kliva ombord på båten. Det är intressant att få en chans att se Kota Kinabalu utifrån havet men strax vänder vi blickarna framåt och ser med spänning hur vi närmar oss ön med sina vackra stränder och mäktiga regnskog. Vi tas emot av personalen redan ute på bryggan och visas till den öppna loungen.

GAYA ISLAND RESORT

Resorten slog upp dörrarna 2012 och allt är fortfarande nytt och fräscht och präglat av modern elegans. Efter en kort introduktion till livet på resorten blir vi visade vi till vårt boende som är ett slags lyxiga villor med egen terrass eller balkong. Anläggningen klättrar uppför sluttningen och är omgiven av tät regnskog. Exotiska fåglar sjunger och lianerna hänger tätt längs med vägen.

Det finns tre olika kategorier av villor och dessutom en rejält tilltagen svit som är en stor elegant tvåvåningsvilla. Denna passar bra om man är fler än två personer. Det är bara utsikten som skiljer villakategorierna åt. Den bästa havsutsikten har man från en så kallad Kinabalu Villa och vi har verkligen en magnifik vy över det glittrande havet ända bort till Kota Kinabalu i fjärran.

Gaya Island Resort är en eco-friendly walking resort

Hotellet är en romantisk och fridsam ”eco-friendly walking resort”. Av den anledningen har man inga motoriserade transporter (annat än för bagaget) uppför de slingrande promenadvägarna. Upp till villorna med den bästa utsikten kan promenaden bli ganska lång och ansträngande för den som inte är van vid lättare fysisk aktivitet. Är man orolig för det är det bättre att ge avkall på utsikten och välja någon av villorna längre ner.

Huvudrestaurangen är trevlig och serverar en jättestor frukostbuffé. Här kan man också äta goda luncher och middagar. Men den riktigt kulinariska upplevelsen får man på fine dining-restaurangen Fisherman’s Cove en trappa upp. Här sitter vi väldigt privat vid avskilt bord i skenet av levande ljus och siluetterna av regnskogen runt omkring oss, och njuter av underbara fisk- och skaldjursrätter. Hela resorten har ett tydligt fokus på romantik, avkoppling och sinnlighet och vi träffar många par som är på bröllopsresa.

GAYA ISLAND RESORT, Boreo

Högklassigt SPA på Gaya Island Resort

Här finns ett vackert högklassigt spa som faktiskt är Borneos allra största och erbjuder alla typer av sköna behandlingar. Vi prövar Malay Massage som är en underbar helkroppsmassage som går bra på djupet.

Gaya Island park

Unik fauna och flora

En annan dag gör vi en snorkeltur med dive master Lionel som bland mycket annat spännande i havet visar oss en vacker parrot fish i regnbågens alla färger som flaxar lustigt med sina fenor. Vi ser också en stor simmande monitor lizzard med lång svans och en kropp på säkert en meter.

Gaya Island ligger i en ”marine park” med unik flora och fauna. Förutom en stor mångfald av exotiska fåglar och många små djur finns också vildsvin och olika sorters apor här. Vi är nyfikna på den tropiska regnskogen och gör en djungelpromenad med Justin Juhun. Han är en legendarisk guide och forskare och har jobbat med konservering av djur och natur i trettio år i regionen.

Höjdpunkten är Regnskogspromenaden

Regnskogspromenaden visar sig bli höjdpunkten på vår vistelse på Gaya Island. Justin kan verkligen allt och lite till om växtlighet och djurliv i regnskogen och är också mycket duktig på att härma djurens läten, allt från fåglar till små ödlor. Han påminner oss om de mest kunniga trackers vi mött på olika safaris i Afrika, de som spårar alla vilda djur med hjälp av dofter och spår i marken. Justin litar inte på GPS, säger han, utan föredrar att navigera med hjälp av växtligheten och andra naturliga element. Han lär oss till exempel att se de olika väderstrecken med hjälp av hur ett träd växer, och att identifiera växter som bara växer på platser i hygglig närhet till havet.

Justin visar oss både ätbara växter och medicinalväxter av olika slag. Själv besöker han aldrig apotek utan använder sig enbart av dessa växter för sin egen hälsa. På resorten finns även ett Marine Centre som är ett slags rehabiliteringscentrum för havssköldpaddor som av olika anledningar behöver hjälp. Detta ger hotellets gäster en unik möjlighet att på närmare håll kunna bekanta sig med dessa majestätiska djur.

För mer information: www.gayaislandresort.com

Shangri-La Rasa Ria Resort – resorten som har allt

Efter härlig vistelse på två underbara resorts har vi sparat det allra bästa till sist. Färden går tillbaka med speedboat till Kota Kinabalu och från marinan far vi med bil cirka 40 minuter norrut. Här vid kusten ligger ett stort naturreservat och Shangri-La’s Rasa Ria Resort – en riktigt unik hotellpärla!

SHANGRI-LA’S RASA RIA RESORT

Rasa Ria betyder ”lyckliga känslor” och det är precis vad vi känner när vi sjunker ner i den sköna sittgruppen med en svalkande drink i den tjusiga intima specialreceptionen som tillhör Ocean Wing, hotellets VIP-avdelning. Och hade vi vetat vilken härlig totalupplevelse som väntade oss här hade lyckokänslorna flerfaldigats, det kan vi lova!

Resorten har mer än 400 rum, varav ungefär en fjärdedel ligger i Ocean Wing. I denna exklusiva del av hotellet lever kräsna och väl beresta par i sin egen lilla värld långt från barnfamiljerna och andra gäster i resten av hotellet. Ocean Wing är väldigt populärt så nu bygger man ut denna VIP-del av hotellet med många fler rum som ska stå klara i början av år 2015.

I en avgränsad del av den välskötta tropiska parken ligger Ocean Wings egen nya stora pool med trevlig poolbar, jacuzzi, sköna solstolar och en egen restaurang ute i parken. Här på restaurang Coast ska vi så småningom komma att avnjuta underbara frukostar i lugn och avslappnad atmosfär. För att inte tala om middagar med ljuvliga solnedgångar när samma restaurang på kvällstid förvandlas till Malaysias allra bästa fine dining-restaurang! Den utmärkelsen kom nyligen på pränt, minsann.

Shangri-La Rasa Ria Resort erbjuder förstaklassen utsikt

Utsikten från vår stora härliga balkong är absolut förstklassig! Den tropiska parken med pool och restaurang löper ner till en tre kilometer lång ljuvlig sandstrand. På den bortre delen av stranden ligger hotellets Water Sports Centre. Här finner man katamaraner, vindsurfing, vattenskidåkning, kanoter, jetski, vattencyklar, båtutflykter, fiske, parasailing och annat kul att aktivera sig med. Men den största delen av stranden är bara orörd njutning.

SHANGRI-LA’S RASA RIA RESORT

Trots att stranden och det härliga poolområdet lockar förälskar vi oss snabbt i vår egen stora härliga balkong med skön bred dagbädd perfekt för en liten eftermiddagsslummer eller att ligga och njuta av den tropiska kvällen i. Och det bästa av allt – ett jättestort utomhusbadkar på balkongen, som liksom dagbädden har gott om plats för minst två personer!

SHANGRI-LA’S RASA RIA RESORT

Regnskogspromenader med orangutanger

Det omgivande naturreservatet gör sig påmint på många sätt. I den tropiska parken vid hotellet både ser och hör vi de stora magnifika orienthornkorparna som sitter högt upp i trädkronorna och hotellet erbjuder även regnskogspromenader i reservatet. Men något man absolut inte får missa, och som många kommit hit speciellt för att få uppleva, är orangutangerna på det berömda Rehabilitation Centre som ligger på hotellets område i nationalparken. Orangutangerna har kommit att bli en symbol för djurlivet på Borneo och de stora brunorangea aporna är verkligen spännande och fascinerande att få uppleva på nära håll.

BestOfBorneo - 4 ShangriLa orangutang E (DSC_5146 E)

På rehabiliteringscentret tar de hand om ungar som blivit föräldralösa eller djur som illegalt hållits fångna och rehabiliterar dem sakta och varsamt i syfte att så småningom kunna släppa dem fria när de har lärt sig överleva på egen hand. Det tar cirka åtta år att rehabilitera en föräldralös unge, och hittills har de släppt ut 38 orangutanger i det fria sedan centret öppnade 1996.Just nu lever fyra orangutanger här i naturreservatet och vi får se på när de kommer farande mellan träd och lianer för att snappa åt sig de frukter och grönsaker som deras tränare förser dem med.

Fine dining-restaurangen Coast

På hotellområdet finns fem restauranger och två stora barer att roa sig i. Och det gör vi av hjärtans lust! Den indiska restaurangen har, liksom fine dining-restaurangen Coast, nyligen korats till Malaysias bästa. Första kvällen äter vi en underbar teppanyakimiddag i den japanska restaurangen Kozan som har just teppanyaki som sin specialitet. Vår kock Gary är en härlig personlighet som med rätta är mycket stolt över sitt hantverk. Han jonglerar skickligt med stekspadar, knivar och råvaror och gör hela middagen till en oförglömlig föreställning. Både skaldjur, fisk och kött smakar helt himmelskt.

Jag antar hans utmaning att hantera råa ägg med hans köksredskap ovanför stekhällen, men till övriga gästers förtjusning hamnar de antingen på golvet eller kraschar i en enda röra med skal och allt på stekbordet. Med nyförvärvad djup respekt sätter jag mig åter på min plats och överlåter med varm hand matlagningen åt Gary. Från hans flinka händer kommer en aldrig sinande ström av läckerheter, och vi avnjuter sashimi på lax och tonfisk, hälleflundra med foie gras, jätteräkor med exotiska svampar, oxfilé med vitlökschips och brandysås och en massa annat gott, och allt smakar helt enkelt fantastiskt! Det är med både lycka och sorg i hjärtat vi lämnar det oförglömliga paradiset på Shangri-La’s Rasa Ria Resort.

BestOfBorneo - 4 ShangriLa japanese dinner

Vi kunde inte fått en mer perfekt avslutning på vår vistelse. Ännu har vi några dagar kvar på denna underbara ö – Borneo, men då som start på den kryssning vi nu ska kliva ombord på – en drygt två veckor lång äventyrskryssning som inte liknar något annat vi hittills upplevt.

Här har vi samlat alla artiklar om Indonesien.

Foto: Björn Waenerlund
To Top
Translate »