Vadstena speglar sig i Vätterns klara vatten och stadens historia ger den en nästan magisk dimension. Välkommen till Vadstena Klosterhotell.
Vi strövar runt i medeltida kullerstensgränder, besöker pampiga Vadstena Slott och bor på Vadstena Klosterhotell. Där vi äter middag i munkarnas gamla sovsalar.
Tjocka vitkalkade väggar, vältrampade stengolv och vackert välvda kryssvalv – det är något alldeles speciellt att bo på Vadstena Klosterhotell. Hotellet, med Restaurant Munkklostret, ligger inrymt i några av Sveriges äldsta byggnader. Den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och Birger Jarls furstepalats från 1200-talet. Det ligger intill den enastående Klosterkyrkan och bara tjugofem meter från Vätterns strand med egen brygga och strand. Tar man strandpromenaden längs med Vätterns strand når man slottet och hamnen på några minuter.
Det är fantastiskt spännande med de historiska omgivningarna, och vill man fördjupa sina kunskaper om Vadstenas historiska betydelse rekommenderas en guidad vandring genom klosterområdet. Här kan man också göra en resa genom olika historiska inredningsstilar. Här finner man allt från rokoko till gustavianskt och jugend, från medeltid till 1800-tal.
Historia i all ära, vi har också kommit hit för att äta. I Vadstena kloster, som en gång var ett av Europas främsta, både åt och drack man väl. Vi får det berättat för oss att det fanns regler för vett och etikett trots att man mestadels åt med händerna. Under renässansen ville man bli lite finare och kungasöner skaffade sig etikettsböcker från kontinenten.
Man äter gott på Vadstena Klosterhotell
Äter gott gör man även idag: Röding står alltid på menyn, under hösten och vintern serveras kräftsoppa som kokas på egenhändigt fångade kräftor och om våren är sparris och och rabarber från Omberg självklara favoriter. Bland annat.
Restaurang Munkklostret, som är med i Sveriges Bästa bord samt i White Guide, har en meny som följer årstiderna och man tar tillvara på traktens delikatesser i möjligaste mån. Kryddorna kommer från den egna örtagården.
– Östergötland är ett rikt landskap med skogar, sjöar och åkermark och vi försöker se Östergötland som vårt skafferi. Här finns fisk, vilt, svamp, kräftor och mycket mer. När det gäller vin har vi eget importföretag och importerar det mesta direkt från producenter i framför allt Frankrike och Italien, berättar kökschefen Stefan Winkler som brinner för den lokala anknytningen.
Man har också ambitionen att utveckla en helhetsupplevelse för sin gäster. Det räcker förstås gott med att man ju faktiskt äter i munkarnas dormitorium, eller sovceller, men det är verkligen en bonus att också vara med om en historisk odyssé med guide innan middagen serveras.
Vi hinner även med en provsmakning av tre viner, vilket är mycket spännande eftersom Klosterhotellets vinkällare har en av Sveriges större och mest intressanta samlingar.
Det är ingen underdrift att påstå att mat och dryck är ett viktigt inslag på hotellet. Just nu bygger man dessutom om hela köket, och med det hoppas man kunna ta emot fler av alla förfrågningar man får på matlagningsaktiviteter.
Och på tal om aktiviteter: Man hinner ju tyvärr inte hur mycket som helst under en weekend, men nästa gång måste vi kolla upp det där med ”Nattvandringen”. Självaste Gustav Vasa eller prinsessan Cecilia lär kunna dyka upp när man vandrar genom slottet med endast ficklampa som ledljus.
Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.