Mexiko

Belmond Maroma Resort and SPA i Mexico

Den bäst bevarade hemligheten i Riviera Maya! Att upptäcka Riviera Maya är att experimentera med något av det bästa Mexiko har att erbjuda. Besökaren kommer garanterat att uppleva unika erfarenheter, soliga dagar på de finkorniga sandstränderna i det varma kristallklara vattnet som skiftar i olika blå toner beroende på solljuset. Här hittar du Belmond Maroma Resort And Spa.

Riviera Maya ligger mellan Cancun och Tulum på Yucatanhalvön på Mexikos östkust. Det sträcker sig 120 kilometer som kantas av palmer samt inhemska skogar. Den som kommer hit, kommer inte att kunna föreställa sig att det 1990 var ett fäste för hippies och backpackers som kom hit till den mexikanska kusten för att upptäcka orörda stränder och grönskande skogar i ett av de sista vilda karibiska paradisen.

Belmond Maroma resort & Spa

Sedan dess har stora femstjärniga resorter etablerats längs kusten. Dessa har utlovat att bevara den inhemska floran intakt, erbjuda besökarna bra infrastruktur och en oklanderlig service där man som besökare kommer att mötas av glada, uppmärksamma samt tillmötesgående mexikaner. Vissa andra resorter föredrar att vara mera diskreta och bibehålla elegant differentierad lyx och stil. Till denna kategori hör Belmond Maroma Resort And Spa som är en genuin fristad för välmående, inspirerad av den mexikanska kulturen och inramad av en vitkornig sandstrand och korallrev.

Belmond Maroma Resort And Spa – här semestrar de rika och kända

Belmond Maroma invigdes 1995 och anses vara regionens första lyxresort. Man har ett privilegierat läge längs en kuststräcka som ofta utnämns som en av världens bästa stränder. Även om de stora resorterna ligger sida vid sida längs motorvägen är Maroma en av de absolut mest populära resorterna. Hit till Belmond Maroma Resort And Spa kommer man om man söker avskildhet, lugn samt förstklassig service.

Belmond Maroma Resort And Spa

När man närmar sig de två enormt stora resorterna möts man av stora murade fasader och stilfulla grindar i latinamerikansk stil. Om du inte vet exakt var Maroma ligger, är det lätt att du går obemärkt förbi den diskreta entrén som ligger längs en låg vit mur och en grind med en liten skylt där det står ”Belmond Maroma Resort And Spa”. Vägen fram till resorten är smal och omges av tätväxande skog. När jag närmar mig känner jag den friska luften och lämnar bakom mig all form av civilisation.

Belmond Maroma

Ljudet från det forsande vattnet på Belmond Maroma Resort And Spa

Ljudet från det forsande vattnet och prasslet från löven orsakat av vinden är lugnande. Lite längre bort till höger skymtar jag ett litet hus med halmtak som visar sig vara en fin liten butik fylld av autentiska föremål från mayakulturen. Mittemot finns ett tvåvåningshus med rundade vita väggar samt halmtak som inringar receptionen.

Precis vid ingången kliver vi ur bilen och möts av en leende flicka som önskar oss välkomna. Hon erbjuder oss doftande kalla handdukar för att lindra värmen. Vi får också varsin energigivande marguerita för att fira vår ankomst. Det finns varken fönster eller dörrar och miljön är en blandning av natur och de gröna och vita väggarna som förstärks av livfulla färger från de röda kuddarna i receptionen. Här stannar vi bara en liten stund för kopiering av våra pass. Jag ser många dekorativa detaljer som leder mig in i den latinamerikanska världen.

Belmond Maroma Resort And Spa - First Class Magazine

Föremål, såsom järnlampor, färglada handmålade glas samt träskulpturer och djur ristade i trä leder tankarna till mayakulturen. Det har blivit natt och vi drar oss tillbaka till vår trädgårdssvit på.

Gudomliga tortilla på Belmond Maroma Resort And Spa

En mindre exotisk rätt är tortilla à La Tía, tillagad av Dália, en vacker kvinna med rund ansiktsform och mayaursprung. Kärleksfullt kallad La Tía, äger hon i princip hotellet och har i tjugo år tillagat tortillor till gästerna. Hon sitter på en pall mittemot en träbänk med handmålade krukor som innehåller ingredienserna till tortillan – tomat, lök, ost, grön och röd salsa, oliver, skinka och bönor.

Du kommer definitivt vilja beställa flera tortillor. Perfekt tillsammans med rätten är doftande varm choklad, Quente de Oaxaca, kryddad med kryddnejlika, kanel, citrongräs och kardemumma samt äkta choklad, med tanke på kakao har sitt ursprung i Mexiko. Vi följer stigarna med de upplysta stenarna och med fullmånen som bakgrund och hör vågorna slå mot stranden. Längs vägen tillbaka passerar vi huvudrestaurangen och strandbaren på Belmond Maroma Resort And Spa, två trevliga ställen som väcker min nyfikenhet. Vi skymtar ett tält avsett för romantiska middagar. Tältet är upplyst med ett antal ljus och vi ser ett par som firar sin smekmånad.

Mexikansk konst på Belmond Maroma Resort And Spa

Carmen, vår receptionist, lämnar oss vid dörren till vår svit på Belmond Maroma Resort And Spa och önskar oss god natt. Väggarna i vår svit är vita vilket bryts av med färgglada mattor och kuddar som ger en mysig känsla. Möblerna är i trä och kandelabrarna är handgjorda i gjutjärn. Allt detta för att ytterligare höja stämningen och komforten. I det trevliga vardagsrummet välkomnas vi med iskall champagne, ett fat med tropiska frukter och ett personligt kort. I baren står ett antal flaskor med sprit, samtliga från väl kända varumärken.

Belmond Maroma resort & Spa

Vårt sovrum består av en king-size säng dekorerad med bougainvillea som vårt biträde skapar naturliga mönster med varje dag. Jag fascineras av den handgjorda takfläkten, som finns i rummet för den som inte uppskattar luftkonditionering. Fläktbladen är rundade och gjorda av flätad halm och liknar kronbladen på en blomma. De handgjorda möblerna visar på den mexikanska kulturens storhet.

Det är svårt att inte bli förälskad i det mysiga badrummet med sin generösa walk-in dusch, det imponerande badkaret klätt i handmålat mexikanskt kakel och de vackert rullade handdukarna som pryder halmkorgar och är strategiskt utplacerade runt hela badrummet. Dessutom fyller doftessensen rummet med en organisk honungsdoft som inte bara charmar sinnena utan även håller myggen borta. Alla dessa finesser kommer från Yucatán Herbal, en lokal favorit som jag personligen älskar tack vare att företaget hantillverkar samtliga produkter.

Notabelt är att samtliga rum medvetet saknar tv. Denna strategi är noga genomtänkt av hotellet för att främja total avkoppling från omvärlden och vardagens påfrestningar, och istället låta gästerna fördjupa sig i lugnet och harmonin med naturen. För de som undrar över frånvaron av tv finns det dock en tröst. Belmond Maroma resort & Spa erbjuder El Tambor – en gemensam loungeutrymme komplett med satellit-tv, dvd-filmer, internet och ett omfattande bibliotek fyllt med böcker om mayakulturen.

Överraskning vid frukosten på Belmond Maroma Resort And Spa

Dagen därpå vaknar vi upp tacksamma för ytterligare en underbar dag med sol och klarblå himmel på Belmond Maroma Resort And Spa. Utanför vårt fönster står en bricka med två glas färskpressad apelsinjuice och väntar på oss. Vi är kaffesugna och fortsätter mot restaurangen som erbjuder à la carte med ett brett utbud av mexikanska delikatesser. Frukosten kan intas antingen i den rustika restaurangen med träbord och stora vita dukar eller på terrassen med vita järnbord och bekväma stolar som ger utsikt över Maromastranden. Menyn i restaurangen inkluderar kaffe, färskpressade juicer, yoghurt, marmelader, omeletter, våfflor, pannkakor och smörgåsar.

Belmond Maroma breakfast

Belmond Maroma Resort And Spa specialiteter är markerade med en stjärna i menyn. Det är svårt att välja mellan drinkar som apelsinjuice med champagne och mangokompott eller basilika och mousserande vin till klassiker som Chilaquiles – starkt stekt tortilla med grön chutney eller rödlök, ost och avocado. Du har även Oaxaca-ägg, gjorda på banantortilla, bönor, örter och chapulines (mexikanska gräshoppor – ja, insekter).

Njuter till fullo på Belmond Maroma Resort And Spa

Havets turkosa färg är så fascinerande och man vill inget annat än att bada i detta fantastiska vatten. Stranden ligger skyddad av det näst största barriärrevet i världen. Detta gör att det vanligtvis är få vågor och stranden passar därför utmärkt även för barnfamiljer med små barn. På stranden finns breda fodrade solstolar med blått tyg. De påminner om sängar där du kan ligga bekvämt och sola utan att behöva tänka på klockan. Det finns även halmparasoll som skyddar bra mot solen då den ligger på som mest.

Belmond Maroma beach

För sportintresserade finns det en hel del aktiviteter att välja mellan. Belmond Maroma Resort And Spa erjuder dykning, snorkling, segling, kajakpaddling, hobie cat, grottdykning och även ridning. Hotellet erbjuder cykelutflykter på sextio minuter för att utforska skogen, naturen och titta på apor. Det finns ett antal vägar att välja mellan och du kommer att få se grönskande trädgårdar, palmer och en mängd olika träd. Jag ska berätta en hemlighet: Fråga om vägen till utsiktstornet som ligger på toppen av huvudbyggnaden och som erbjuder fantastisk utsikt över hela regionen och där ni även kommer att se alla vita husväggar.

Högklassig mexikansk mat på Belmond Maroma Resort And Spa

När man börjar bli hungrig finns det tre olika restauranger att välja mellan. Om man är sugen på en drink på stranden före middagen har Freddy´s Tequila and Ceviche ett brett utbud. Här serverar man tequila och mescal, perfekt att kombinera med ceviches, sushi och sashimi. Ett annat alternativ är El Restaurante som serverar lokala specialiteter à la carte såsom räktacos, panuchos och pescadillas (fisk), anktacos och hummerenchiladas. Naturligtvis finns även klassiska mexikanska rätter. På kvällen är det levande musik och tända ljus. El Sol Tapas & Restaurant har en meny som är inspirerad av Medelhavsköket, med inslag av det kulinariska mexikanska köket.

Mycket handlar om tapas med en massa örter och kryddor som erbjuder en härlig smakupplevelse. Höjdpunkten är vinkällaren med en imponerande vinsamling, som vunnit titeln ”Award of Excellence”, utfärdad sju gånger av Wine Spectator sedan 2008. Varje kväll får gästerna någon form av middagsupplevelse, alltifrån grillning på stranden, matlagningskurser, provsmakning av tequila och vin, italiensk/maya-afton, kort sagt en mängd oförglömliga teman som överraskar och tillfredsställer de mest krävande gommarna.

Hotellets ursprung

Jose Luis Moreno är en mexikansk arkitekt som ansvarar för hotellutvecklingen i Cancun och som 1976 besökte Moreno Punta Maroma. Det var en avlägsen vik som endast gick att ta sig till med båt eller mindre flygplan. Han möttes av den vitaste sandstrand och det mest turkosa vatten han någonsin sett. Marken runt omkring bestod av kokospalmer och Moreno påbörjade förhandlingar och köpte det då obebodda samt okända området.

Fyra år senare träffade Jose Luis Sally Shaw, en amerikansk författare och de blev förälskade. De byggde ett litet hus bestående av ett rum och halmtak där de tillbringade helgerna. Vartefter deras vänner kom och besökte dem valde paret att modernisera och samtidigt bygga ut huset för att till slut 1984 flytta ut permanent till huset som de både kärleksfullt kallade “den blå lagunen”.

Belmond Maroma resort & Spa

Orkanen Gilberts inverkan

1988 förstördes Morenos hus av orkanen Gilbert. Det här var starten på den nya Maroma-eran. Jose Luis kontrakterade en mayafamilj som var hantverkare och som han etablerade en väldigt stark relation till under trettio år. Man beundrar de fantastiska husen, restaurangerna och resortens spa, allt i spansk kolonial stil med vita väggar och hötak med maximalt två, tre våningar. Bambu, palmer och stenar hämtade från Mérida, på Yucatanhalvön, var materialen han använde för att bygga upp resorten, något som kännetecknar ett mexikanskt hotell som garanterar besökaren en obeskrivlig känsla av välbefinnande under hela sin vistelse.

När man nämner och försöker förklara känslan för hotelldirektören, ler han och avslöjar ett av Morenos viktigaste arkitektoniska inslag, något han kallar ”Den heliga geometrin”.

dsc00957-36

Moreno är en övertygad spiritualist och menar att allt som får oss att må bra i livet finns samlat på resorten, oavsett om du befinner dig i ett av husen eller i någon av sängarna. I februari 1995 genomförde man den officiella invigningen av Maroma Beach. Året därpå sammanställde magasinet Conde Nast Traveler en lista över de mest prisbelönta hotellen inom olika kategorier.

Denna sammanställning resulterade i utmärkelserna Top Mexican Resort, Bästa strandresort, Bästa resort för smekmånad och Bästa platsen i världen att vistas på.2001 förvärvade Orient Express Hotels majoriteten av aktierna och döpte då resorten till Belmond Maroma Resort & Spa och passade även på att bygga sex nya villor, ett stort fitnesscenter med havsutsikt och ett Kinan spa på över 7000 kvadratmeter.

Vänliga människor, en av världens vackraste stränder, Karibiska havet, tropiskt klimat och härlig kultur, vad mer kan man önska sig av sin semester?

Här har vi samlat alla artiklar om Mexico.

Här hittar du mer information om Belmond Maroma Resort And Spa.

Foto: Angela Manta
To Top
Translate »